Prästen och kyrkopolitikern Dag Sandahl skriver i den främlingsfientliga Dispatch International om kristendomen och islam under rubriken "Svenska präster vet ingenting om islam".  Förra veckan skrev Dagens Seglora om att prästen Dag Sandahl liknade Lunds stifts biskop Antje Jackelén vid nazist på sin blogg.

Ersättare i kyrkostyrelsen skriver i Dispatch International

Prästen och kyrkopolitikern Dag Sandahl skriver i den främlingsfientliga Dispatch International om kristendomen och islam under rubriken ”Svenska präster vet ingenting om islam”. 

Förra veckan skrev Dagens Seglora om att prästen Dag Sandahl liknade Lunds stifts biskop Antje Jackelén vid nazist på sin blogg. Han drev då med hennes tyska ursprung och skrev ”Bischöfin Jackelén. Die Fahne hoch!”.

– Jag skrev ”die Fahne hoch” för att provocera fram en reaktion, säger Dag Sandahl till Dagens Seglora, och fortsätter: Jag är missnöjd med hur lite biskoparna syns i debatten och tycker att de gömmer sig bakom rollen som domare i domkapitlen.

Sandahl är ledamot av kyrkomötet och ersättare i kyrkostyrelsen, Svenska Kyrkans högsta beslutande organ. Han representerar partiet Frimodig Kyrka. Frimodig Kyrka tar inte avstånd från Sandahls uttalande. Enligt Anna Sophia Bonde, som är opinionsansvarig, behöver de inte ”recensera” vad Sandahl skriver på sin blogg.

I höst blev Dag Sandahl dessutom den andra svenskkyrkliga prästen att kunna läsas i den främlingsfientliga tidningen Dispatch International. I detta fall är det Sandahl själv som skriver en artikel, om kristendomen och islam under rubriken ”Svenska präster vet ingenting om islam”.

”Islam kan religionskritiskt ses som tros- och tankefragment från olika håll: judendom, kristendom, beduinreligion, som med bestämt ideologiskt syfte i sin arabiska kontext blivit ett sammanhållet helt. Med militära medel har denna religion spridits också till tidigare kristna områden.”, skriver Sandahl i Dispatch International.

Islam är enligt Sandahl inte en del av västerlandet. Han är i artikeln kritisk till religionsdialog som den bedrivs i Svenska kyrkan. Han skriver om ”ett svagt kyrkligt självmedvetande”, och att Svenska kyrkan blir ”platsen för alla slags läror och hållningar”. I slutet av sin artikel skriver han att ”den kristna tron kommer med ett exklusivitetsanspråk.” /…/ ”sanningsanspråket och bekännelsen att Jesus är Herre byggde västerlandet och dess kultur.”

Sandahl förnekar dock bestämt att han skulle skriva om något slags civilisationernas kamp, eller själv ha rasistiska åsikter.

– Jag har bedrivit religionskritik, säger han till Dagens Seglora.

Dispatch International är ökänd för sin antimuslimska propaganda och publicerar även artiklar som handlar om ren rasbiologi. Trots det ser Sandahl inga problem med att skriva för tidningen.

– Det är inte någon större skillnad mellan Dispatch International och andra tidningar. Alla tidningar har ju sina egna agendor och jag försvarar allas rätt att yttra sig.

Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist är en känd journalist. Kort innan Dispatch International startades bildade hon det så kallade Tryckfrihetssällskapet, som driver samma antimuslimska agenda. Den konservativa debattören Roland Poirier Martinsson har tidigare vägrat delta i Tryckfrihetssällskapets sammanhang och han förklarar sitt ställningstagande för Dagens Seglora.

– Jag kände inte till Tryckfrihetssällskapet, däremot sedan gammalt dess ordförande Ingrid Carlqvist. Jag trodde att det var en skånsk variant på Publicistklubben,säger Porier Martinsson till Dagens Seglora.

-När jag undersökte saken såg jag omedelbart att föreningen underblåser främlingsfientliga stämningar, driver en närmast hatisk retorik och uppvisar en hånfull fördomsfullhet mot islam. Det var självklart för mig att inte ställa mig på en scen som erbjudits av en sådan förening, som står för motsatsen till vad jag själv representerar när det gäller människosyn, solidaritet och hur jag uppfattar de stora religionerna, fortsätter han.

Frimodig Kyrka vill inte kommentera det faktum att deras ersättare i Kyrkostyrelsen Dag Sandahl skriver i Dispatch International.

Mattias Irving

Läs även: Dagens Segloras chefredaktör Helle Klein skriver idag ledare med anledning av denna artikel.

3 kommentarer på “Ersättare i kyrkostyrelsen skriver i Dispatch International

  1. Mats Johansson skriver:

    Inte helt ovanligt att man inte håller reda på sitt sällskap inom den mer karismatiska rörelsen ofta med hänvisning till att tex SD gillar Israel.Dom har ju numera hoppat av jude spåret och tagit muslim spåret i stället.

  2. […]  Vårt avslöjande att prästen och ersättaren i kyrkostyrelsen, Dag Sandahl, skrivit en artikel i den rasistiska och anti-muslimska tidskriften Dispatch International fick stort genomslag. Kända rasism-experter uttalade sin oro över att präster i Svenska kyrkan göder den anti-muslimska hatkulturen. […]

  3. Andreas Holmberg skriver:

    Jag vet inte precis om Dag Sandahl hör till ”den mer karismatiska rörelsen”. Vad jag vet är att inte heller muslimer och Helle Klein alltid håller reda på sitt sällskap (jfr Mustafa-affären) och att livet och debatten till slut blir outhärdlig om man bedöms inte bara efter vad man själv skriver eller talar utan VAR och tillsammans med VEM man skriver och talar. (Ingen åsikt är ju som bekant så klok att inte också någon idiot delar den).

    Jag förnekar inte att sammanhanget kan ha betydelse och det skulle bekymra mej mycket om Dag Sandahl vore ständig medarbetare i Dispatch International eller SD-kuriren. Jag tycker även att det har sina risker att fraternisera med kommunister, som t.ex. kinakommunisten Jan Myrdal. Men skulle Dag Sandahl ha fått en kritisk kommentar om kapitalismen (föranledd av en fråga) publicerad i t.ex. Norrskensflamman (under dess mest sovjettrogna period) skulle jag som gammal lulebo visserligen höja på ögonbrynen men inte automatiskt anklaga Sandahl för att legitimera sovjetregimens förtryck eller Arbetarpartiet Kommunisterna. Om han inte verkligen givit uttryck för sådana sympatier eller blivit en mer regelbunden medarbetare i tidningen, förstås.