Dagens Seglora att prästen och ersättaren i kyrkostyrelsen Dag Sandahl skriver i den antimuslimska och rasistiska Dispatch International. Chefredaktör Helle Klein frågade på ledarplats om det inte var dags för ärkebiskop Anders Wejryd att markera när präster gör gemensam sak med de islamofoba och främlingsfientliga krafterna.

Ärkebiskopen: Sällskapet kan förstöra ärendet

 

Dagens Seglora avslöjade i tisdags att prästen och ersättaren i kyrkostyrelsen Dag Sandahl skriver i den antimuslimska och rasistiska Dispatch International. Chefredaktör Helle Klein frågade på ledarplats om det inte var dags för ärkebiskop Anders Wejryd att markera när präster gör gemensam sak med de islamofoba och främlingsfientliga krafterna. Dagens Seglora har nu fått en intervju med ärkebiskopen.

Hur ser du på det faktum att en präst och kyrkopolitiker skriver i tidningen Dispatch International?

– Även om man är övertygad om att man själv är oberoende och stark, så är det klokt att fundera över om sällskapet man hamnar i kan förstöra ens ärende. Prästen Dag Sandahl svarar inför domkapitel och biskop i Växjö stift. Kyrkostyrelseersättaren Dag Sandahl svarar inför kyrkomötet. Kyrkomötesombudet Dag Sandahl svarar inför sina väljare, säger ärkebiskop Anders Wejryd till Dagens Seglora.

I ditt blogginlägg ”Ecce homo” skriver du: Men när det blev synligt hur mycket av den främlingsfientliga kärnan, som finns kvar under kostym- och slipsfernissan och ”nolltoleransen” i vårt nyaste riksdagsparti, så blir det ”brott att tiga”, som det står i en av Emil Liedgrens psalmer”.
I ljuset av detta citat undrar vi hur du ser på att Sverigedemokraterna sitter i Svenska Kyrkans beslutande organ?

– Sverigedemokraterna kom in i kyrkomötet genom det demokratiska kyrkovalet. De släpptes aldrig in i utskottsarbetet. En del upprördes över denna negativa särbehandling. Färre gör det nu efter att den rasistiska kärnan i SD avslöjats så tydligt. En viss uppmärksamhet fanns i början på deras inlägg i plenum. Deras inlägg i plenum passerar nu obemärkt förbi. Marginaliseringen fortgår. Det har kyrkomötet självt tagit hand om utan pekpinnar från någon kyrkoledning.

Vad är kyrkoledningens strategi för att bemöta Sverigedemokraternas ökande inflytande i det svenska samhället?

– SD:s inflytande i samhället bedöms olika, liksom vilken tendensen är. Jag tror alltid mest på öppen debatt och försök att bli klar över motståndarnas (och ens egna) underliggande drivkrafter. En viktig strategi för kyrkan är just i dagarna att se hur mycket av julberättelserna som är direkt anti-diskriminerande. Härbärget stängt när Gud själv kommer. Flykten till Egypten. De vise männens bakgrunder. Till exempel. När du stänger för medmänniskan som kommer i din väg stänger du för Gud.

LO har tagit beslut om att utbilda alla sina förtroendevalda i antirasism tillsammans med tidningen Expo. Skulle Svenska Kyrkan kunna ta initiativ till något liknande för sina förtroendevalda och anställda?

– Helt klart är att många i Sverige är okunniga om vad de mänskliga fri- och rättigheterna säger om all slags diskriminering och att aningslösheten är stor. Liksom vi nu, efter beslut i kyrkomötet, håller på med hbtq-utbildningar i Svenska kyrkan kan ju en satsning mot diskriminering och rasism diskuteras.

I samhället i stort har vi under en längre tid sett en normalisering av främlingsfientlighetens och islamofobins idéer. Det tycks finnas en liknande tendens i Svenska Kyrkan när Islam debatteras. Är det en utveckling som du oroas över?

– Min erfarenhet är att när fler deltar i en diskussion blir också de etablerade åsikterna, ”politiskt korrekta” och ”politiskt inkorrekta”, uppblandade med komplikationer, erfarenheter och oro som inte omedelbart ska tystas. För oss som vill stå för människovärde, antirasism och ickediskriminering blir det allt viktigare att tala om varför och hur detta har en grund i den livsväg Jesus visar.

Vem menar du ”tystas” i detta sammanhang? Hur ser du på normaliseringen av rasismens agenda i dag?

Jag tänkte på funderande människor som vill bli tagna på allvar men som tystnat för att de inte vill bli insopade i en hög som de inte tycker sig höra till. Ett offentligt samtal som gör det svårt att söka sig framåt och resonera – och kanske upptäcka att ens eget resonemang för fel – blir destruktivt. Men – naturligtvis finner jag mig inte i att främlingsfientlighet, ras- och religionsfördömanden tillåts bli ”normalt”.

Mattias Irving

5 kommentarer på “Ärkebiskopen: Sällskapet kan förstöra ärendet

 1. Sven Andersson skriver:

  Sverigedemokraterna verkar Wejryd vara mycket
  kritisk till. Hur är det med andra partier, t.ex. det som talar om nästa kyrkoval såsom en
  övning inför riksdagsvalet bl.a. och aldrig
  nämner kyrkans egentliga syfte att sprida kristen tro och andligt liv eller hänvisar till bibeln etc. Vad säjer du om sådana ”nomi-
  neringsgrupper/partier ur kristet perspektiv?

 2. […] Seglora smedja har ju startat dagens seglora. Tänkte egentligen inte skriva om det, men ikväll kan jag inte låta bli. Dag Sandahl har hamnat i segloras drev. Han har skrivit en artikel i dispatch international, som är en nättidning känd för högerextrema åsikter. Nå, till min poäng – seglora har lyckats släpa fram ärkebiskopen till en intervju i frågan. De vill ha ett kraftfullt agerande från honom. Jag gillar hans svar. […]

 3. Lena skriver:

  Seglora har ”avslöjat”… bara detta visar på något fundamentalt fel.Det är ju uppenbart för alla och bra att Dag Sandahl skrev initierat om islam och den avgrundsdjupa skillnaden mellan den religionen och vår kristna tro. Vidare har varje medborgare, präst eller lekman, rätt att skriva ner sina åsikter (om islam, invandring osv.) utan att direkt stämplas som ”rasist” och publicera i alla medier man vill. Sluta censurera, bedriva häxjakt på oliktänkande, rasiststämpla och skapa drev mot enskilda. Acceptera DEMOKRATIN, att andra kristna har andra åsikter än Helle Klein och har full rätt att uttrycka dem.

 4. Niclas skriver:

  Teolog i Norr och Lena, tack för de mest välbalanserade kommentarerna så här långt om smedjans drev. De tycks tyvärr ha närmare till kritik än kärlek, inte både och.

 5. […] Ärkebiskop Anders Wejryd svarar på en fråga i Dagens Seglora: […]