“Rappt och spirituellt gisslande av makten” eller “en uppvisning i smak- och omdömeslöshet, samt grova personpåhopp?” Så skrev Kyrkans Tidning när de utnämnde Dag Sandahls blogg Bloggardag till årets blogg i gårdagens tidning. Att vara kontroversiell är en merit, menar de.

Varken ”rappt” eller ”spirituellt”, KT

“Rappt och spirituellt gisslande av makten” eller “en uppvisning i smak- och omdömeslöshet, samt grova personpåhopp?” Så skrev Kyrkans Tidning när de utnämnde Dag Sandahls blogg Bloggardag till årets blogg i gårdagens tidning. Att vara kontroversiell är en merit, menar de.

Vi har tidigare uppmärksammat Dag Sandahls blogg vid flera tillfällen, och hade hoppats slippa göra det igen. Vi har vid flera tillfällen fattat beslut om att inte uppmärksamma hans utspel, eftersom de antingen varit för osmakliga eller illvilliga för att kunna tas seriöst.

På den blogg som KT utser till “Årets kyrkblogg”, har Sandahl detta år publicerat flera läsarkommentarer som sprider antisemitiska rykten, vissa riktade direkt mot Dagens Segloras förra chefredaktör Helle Klein. Bland annat står det att läsa att judar styr svenska media och har en hemlig maktagenda. Rätt långt från “rappt och spirituellt”.

Diskussioner om antisemitism spårar snabbt ur i frågor om någon är antisemit eller inte, som historikern Rasmus Fleischer skriver i en gästkrönika hos Svenska Kommittén Mot Antisemitism. Det är viktigare att ta fasta på det personliga ansvaret att (oavsett egen personlig uppfattning) inte sprida vidare rykten och teorier som skadar andra.

Sandahls pågående kampanj för att koppla samman den blivande ärkebiskopen Jackelén med såväl DDR som med Nazismen passerade för länge sedan anständighetens gräns. Vad som ständigt antyds men av lätt insedda skäl aldrig skrivs rakt ut, är att Jackelén inte skulle ha rent mjöl i påsen. Det är på intet sätt ett värdigt beteende för en blogg i Svenska kyrkan. Än mindre ett beteende som borde premieras i kyrkans egen tidning.

Att Dag Sandahl under hösten har anmälts till Domkapitlet för sina skriverier om Jackelén borde även det ha givit KT anledning att hålla inne på hyllningarna. Domkapitlets utlåtande kommer först i slutet av december, och om åtgärder vidtas kommer Kyrkans Tidning att ha hyllat samma beteende som Domkapitlet sedermera förklarar olämpligt. Prekärt, KT.

Det är minst sagt anmärkningsvärt att Kyrkans Tidning hävdar att Sandahls grova påhopp, raljeranden och spridande av antisemitiska lögner kanske i själva verket bara är ett “rappt och spirituellt gisslande av makten”. Men Sandahl är ju en uttalad sträng konservativ och dessutom djupt kritisk mot den nya ärkebiskopen. Kanske är han därmed i fas med Kyrkans Tidnings riktning under hösten som har förflutit.

När Expressen förra veckan publicerade statistik på de allra mest näthatade kvinnorna i den svenska offentligheten återfanns Helle Klein högst upp på listan. Judiskt påbrå och försvar för islam skapar fiender i flera läger. Att en kyrklig blogg väljer att underblåsa det högerextrema näthatet som slår mot de mest drabbade är illa nog. Att den dessutom ska hyllas just för att den är så “kontroversiell”, det är under all kritik.

Dagens Seglora

11 kommentarer på “Varken ”rappt” eller ”spirituellt”, KT

 1. […] Varken ”rappt” eller ”spirituellt”, KT […]

 2. Irène Nordgren skriver:

  Tack redaktionen !

  Jag trodde inte mina ögon när jag igår läste att Kyrkans Tidning utnämnt BloggarDag till årets kyrkliga blogg.

  Därigenom har Kyrkans Tidning meriterat sig till Årets kyrkliga tidningsbesvikelse

  http://www.katolskvision.se/blog/?p=11559

  // Irène

 3. claes glader skriver:

  Jag undras vilken roll KT har i Svenska kyrkan? Den verkar driva sin egen linje och har troligen ingen förankring i den kyrka de tillhör. Vi som är en troende del av svensk kristenhet ser människor som Guds avbild och kränker kt en enda människa så kränker de Gud. De får själva dra sina slutsatser. Jag gjorde mitt efter behandlingen av de fria ordet i deras sätt att behandla Helle Klein. En uppattning en sanning!? Tron är en process och Gud är en del av denna process. Kt ställer sig själva utanför denna process!- jag frågar mig i vems intresse? Jag drog min slutsats och tycker som Strindberg ” det är synd om människorna” därför sa jag upp min prenumeration. Det måste finnas en intelektuell stringans – detta saknar kt.
  Claes Glader

 4. Anders Novak skriver:

  Stå på Dig Helle! Jag och Jesus från Nasaret står bakom Dig!
  Vännen Anders Novak

 5. Jan Erik Amilén skriver:

  Beklämmande läsning. Någonting gör att skyttegravarnas djup omöjliggör intellektuell resning. Den gamle fick andra medias erkännande! Jag orkar lätt gratulera!

 6. Sven Andersson skriver:

  Dags blogg är frisk och avslöjande. Hans ana-
  lysförmåga helt imponerande. Att han ibland
  ”fläskar till” sitt språk, kan väl diskuteras,
  men nog vore vi fattiga och dumma utan hans
  synpunkter. Julefrid för Dag, förhoppningsvis
  också för ”seglorianerna”!

 7. Anna skriver:

  Jag har själv framfört kritik mot Sandahls blogg, dock vet jag inte om det är korrekt att anklaga den för att sprida antisemitism. Jag själv tar inte gärna bort otäcka kommentarer (de få jag får) för att de på något vis utgör ett dokument över samtiden och bevis på att kvinnohat (som det varit fråga om i mitt fall)faktiskt existerar även i dag. Det viktiga anser jag är om bloggaren själv uttryckt sin avsky och avståndstagande mot det som skrivs i kommentarsfältet om det är antisemitiskt. Har han det?
  Kanske har jag också fel för att de kommentarer jag låtit stå kvar har varit riktade mot mig. Det är förvisso lite en annan sak att låta det stå kvar som förtalar någon annan.

 8. Personligen uppskattar jag Bloggardag mycket. Dags förmåga att analysera och se igenom det som sker och säges ske inom kyrkan är helt imponerande. Världen vore mycket fattigare utan Bloggardag. Läser den bloggen varje dag!

 9. Ulf Hjertén skriver:

  Att utse Dag Sandahl till årets bloggare måste betyda kollektivt hjärnsläpp på Kyrkans Tidnings redaktion. Något så lågt och ondskefullt som hans förföljelse av vår blivande ärkebiskop passerar med råge det anständiga. Det är inte kontroversiellt. Det är inte spirituellt. Såvida inte ren ondska räknas dit. Bra Seglora att ni tar upp detta. Det är minst lika viktigt som manifestationerna i Kärrtorp.

 10. Allan Karlsson skriver:

  Jag sade till vår biskop, tänk om KT vore lika mjuk i debatterna som vår tidning SN, nu utmärker sig KT med elakheter och svordomar. Tack för ordet och bli ett bättre KT år! Det är tydligt att Dagens Seglora behövs.

 11. Sven Andersson skriver:

  Naturligtvis irriteras alla liberalteologer
  och andra opportunister över Sandahls blogg.
  De spar heller inte på krutet. Som vanligt
  står då Helle Klein, KGH (ehuru tyst) och
  biskoparna i Lund och Sthlm (finansiärerna)
  emot den ”klassiska kristendomen”, som Dag S
  representerar. Är det hans tro eller hans jo-
  vialiska,lattjande blogg, som irriterar mest?