Vår nättidning har nu funnits i lite mer än två veckor. Mottagandet från läsarna har varit översvallande.

Skärskåda förrädiska talet om ”de tystade”

Helle Klein

Vår nättidning har nu funnits i lite mer än två veckor. Mottagandet från läsarna har varit översvallande. Alltifrån biskopar som Antje Jackelén i Lund, Jan-Olof Johansson i Växjö, Åke Bonnier i Skara liksom Tuulikki Koivunen Bylund i Härnösand till kulturjournalister och samhällsdebattörer av olika schatteringar har uttalat sin glädje över tidningen.

”Jag har börjat läsa Dagens Seglora istället för Dagen”, skriver den humanistiska debattören Jessica Schedvin på twitter.

”Sidan är verkligen läsvärd. En blandning av kärlek och kritik. Lite som Jesus”, skriver Fredrik Sahlin, präst i Svenska kyrkan i Trollhättan.

”Väldigt väldigt klok analys på Dagens Seglora om hur fascistisk retorik riskerar att bli folklig. Läs!”, skriver Kristina Yngwe ordförande för LRF Ungdomen och länkar till Mattias Irvings ledare. En ledartext som för övrigt rekommenderades över  1000 gånger på facebook.

”Dagens Seglora etablerar sig snabbt som en oumbärlig plattform för demokratisk åsiktsbildning”, skriver kulturjournalisten Oivvio Polite.

I snitt har vi haft över tusen läsare per dag och i onsdags denna vecka slog vi rekord med fyra tusen läsare på en dag. Detta visar om något att behovet av en progressiv röst i skärningspunkten mellan kyrka och samhälle, mellan existentiellt och politiskt, är stort.

Många hör av sig och vill skriva. Debattartiklar sänds in liksom gästkrönikor. Vi är stolta över våra spännande krönikörer (se personerna i vänsterspalten) som regelbundet återkommer i spalterna. På ledarplats skriver förutom jag och mina redaktionskollegor Mattias Irving och Ewa Lindqvist Hotz även Peter Lööv Roos, präst och ordförande i Kristna Freds, Hanna Stenström, bibelforskare och feministteolog samt Arne Carlsson, pastor i Uppsala Missionskyrka.

Till vår stora glädje medverkar satirtecknaren och prästen Kent Wisti med sina underbara teckningar. Här kan du bläddra bland dem vi hittills publicerat. Räkna med många roliga gliringar under nästa år.

När vi startade Dagens Seglora hörde tidningen Dagen av sig och undrade om vi ville haka på Adventsuppropet. Det ville vi så klart. I tisdags var jag med som en av tre chefredaktörer i den kristna pressen och överlämnade mer än 81.000 namnunderskrifter till utbildningsminister Jan Björklund. Ministern lovade att se över skollagen så att adventssamlingar kan få handla om just advent, dvs ha med den religiösa högtiden att göra. För oss i Dagens Seglora handlar det om att tillåta religionens språk precis som kulturens, vetenskapens, poesins och politikens språk i skolan och att öppna upp för det mångkulturella samhället inte genom att ta bort allt vad religion heter utan genom att släppa in fler trosåskådningar än bara den kristna. Att få möta religiösa högtider av olika slag hör till bildningen. Gärna skolsamlingar under Advent i kyrkan, under Yom Kippur i Synagogan och under Eid i Moskén.

 Vårt avslöjande att prästen och ersättaren i kyrkostyrelsen, Dag Sandahl, skrivit en artikel i den rasistiska och anti-muslimska tidskriften Dispatch International fick stort genomslag. Kända rasism-experter uttalade sin oro över att präster i Svenska kyrkan göder den anti-muslimska hatkulturen.

Sandahl själv ångrar visst ingenting utan försvarar sig med argument som att debatten är fri och att Dispatch International är en tidning att likna vid Aftonbladet och Dagens Nyheter. I sin blogg upprepar han gång efter annan hur hemska vi på Dagens Seglora är. Det är ett vanligt knep att göra budbäraren till syndabock. Sandahl vevar på om Dagens Segloras ”lögnaktiga kampanj” men fakta talar. Han har inte enbart skrivit i Dispatch International utan flera gånger låtit sig intervjuas i denna tidning. Han kallar mig ”bluffpräst”, vari bluffen ligger vet jag inte, men själv agerar han som Dispatch Internationals huspräst.

Sandahl har tidigare liknat biskopen i Lund vid nazist och kyrkans stora samling Världens fest i Malmö vid Nürnbergdagarna. Det går knappt att ta på allvar men Dag Sandahl är en kyrklig makthavare, såsom både ledamot av kyrkomötet och ersättare i kyrkostyrelsen – Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Därför får hans ord en extra tyngd. Hans medverkan i rasisttidningen Dispatch International är djupt bekymmersam.

Välkända invändningar mot oss som markerar anständighetens gräns gentemot främlingsfientliga krafter framförs. Det heter att vi ska sluta bråka och sluta skrämma folk till tystnad. Argumenten tar sig stundtals parodiska proportioner när prästbloggar och högerextrema sajter liknar oss vid en inkvisition eller vid DDR:s Stasi. Eller när Kyrkans tidning oroar sig på ledarplats (för vilken gång i ordningen?) över att rådande debattklimat i kyrkan ”får människor att tystna”.

Tanken att den som vill upprätthålla anständighetens gräns i offentligheten och som räds den pågående normaliseringen av främlingsfientligheten i själva verket är ute efter att ”tysta” och förtrycka är förrädisk. Fascismen har alltid grott i det självpåtagna martyrskapet. (Se Mattias Irvings ledare i onsdags).

De parodiska beskyllningarna har dock en tragisk udd. I går skrev vi på nyhetsplats om att Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg tvingas från både hem och familj till följd av den storm av trakasserier och dödshot som hon utsatts för, när hon och kulturredaktionen granskade de mörkerkrafter som vi på Dagens Seglora har markerat emot. Det är på allvar en kamp på liv och död. Hot och våld ökar. Islamofobi, antisemitism och antiziganism växer runtom i Europa och utmanar i grunden demokratin. Människovärdet står på spel.

Det finns en besvärande aningslöshet inom den svenskkyrkliga världen, när debattörer direkt väljer att sympatisera med dem som påstår sig bli ”tystade” istället för att solidarisera sig med dem som ytterst drabbas av den främlingsfientliga och hatiska retoriken. Vi måste våga genomskåda de ytliga utspelen om ”yttrandefrihet” och idén att en text ska bedömas utan sitt sammanhang, och istället skärskåda och kritisera det som faktiskt sägs i den fria debattens namn och vad valet av sammanhang legitimerar för sorts krafter i samhället. Yttrandefrihet är inte en frihet utan ansvar. Efter skotten på Utöya borde detta vara en självklarhet.

En sak är säker: Dagens Seglora kommer fortsätta att ha ett högt tonläge i dessa frågor som en alternativ röst i kyrka och samhälle.
Tidningen tar nu julledigt men det går bra att botanisera bland våra texter och teckningar. Nytt spännande material kommer den 7 januari.

”Natten skall vika där ångest nu råder”, skriver profeten Jesaja. Och han fortsätter: Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram. 

Med dessa rader från en av julens kända bibeltexter vill jag nu önska alla läsare och stödjare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

8 kommentarer på “Skärskåda förrädiska talet om ”de tystade”

 1. Leif W. Östborg skriver:

  Nu är ju inte antalet som går in på er sajt lika med vare sig läsare eller sympatisörer. Det kan ju vara ett tecken på att man sökt sig dit därför att man med egna ögon vill se det märkliga ni skrivit och som en annan ex. bloggare påtalat det ovederhäftiga i. Visst ni når dem men inte med positiva förtecken. Kanske inte något att yvas över.

 2. Maria Robsahm skriver:

  Tack för det du och min vän Mattias Irving har gjort och gör. God Jul och Gott Nytt År 2013!
  May God be with you….
  Allt gott/Maria Robsahm

 3. Micke Maksimasko skriver:

  @Leif Zzzzzz… förlåt vad sa du?

 4. Martin Bengtsson skriver:

  Bästa Helle Klein!

  Du börjar med att räkna upp vilka som har klappat dig på ryggen.(flera var biskopar i Sv. kyrkan!)
  Sedan förtäljer du vilka dugliga medarbetare du har och vilka storverk ni har uträttat(Helle var med och uppvaktade ministern!)
  Därefter berättar du om den store fienden och alla hans brott och stora synder(hade inte Seglora smedja mer än en fiende …?)
  Så följer ett almännt försvar av Segloras politiska argumentation(den som inte håller med är väl antingen främlingsfientlig eller aningslös…?)
  Slutligen utlyser du Helle julefrid fram till den 7:e januari (dock till synes utan att ha slutit fred med tillika prästvigda kollegor inom Sv. Kyrkan.)

  Min kommentar:Den profetiska rösten säger att man skall försonas med sina fiender så icke den politiska rösten!

  Mitt bibelord är också ur profeten Jesajas bok,kap.9 vers 13-21 som jag tror kan tillämpas på Sv.Kyrkan lika väl som på Israel.

 5. Mattias Irving skriver:

  Martin,
  vi är glada över det stora stöd vi har fått under de tre veckor som vi har varit tidning på nätet. Du får såklart tolka det hur du vill. Vi vill i alla fall uppmärksamma och tacka för alla glada tillrop.

  Vet du, min förståelse av den profetiska rösten är tvärtom, att inte stå bredvid och försöka försonas med förövaren medan den sparkar på offret. Det är inte min version av försoning. Det är inte rättvisa i någon tolkning av bibeln som jag någonsin har sett.

  Att värna människan mot dem som vill henne illa är inte en fråga om två likvärdiga positioner. Det är frågan om att skydda den som utsätts, som marginaliseras. Och det ställningstagandet måste vara absolut och orubbligt. Annars är det inte värt ett vitten.

 6. Martin Bengtsson skriver:

  Hej Mattias!

  Jag är tacksamt förvånad att ni tog in min kommentar.

  Nu skrev jag ju egentligen till Helle Klein i hennes egenskap av präst och därmed kristen i Sv. Kyrkan.Jag hade också kunnat skriva till Dag Sandahl och be honom tänka sig för när han yttrar sig i vissa frågor. Om man är präst och skall ägna sig åt själavård så måste man vara mycket varsam med hur man uttrycker sig offentligt.Detta vet många präster i Sv. kyrkan,dock tyvärr icke alla.

  Jag tycker att du Mattias vantolkar min önskan om försoning mellan kristna bröder och systrar i Sv. kyrkan.Dessutom förutsätter ditt resonomang att en har rätt och en har fel. I verkligheten kanske båda har lite fel och båda har sparkat på någon.

 7. Citadell4 skriver:

  Det gäller att ha samma inställning åt alla håll. Lika lite som vi accepterar att Jimmie Åkesson framställs som en kackerlacka som skall gasas ihjäl av de andra partierna, lika lite skall vi acceptera förföljelse av andra människor vilka de vara månde överhuvudtaget.
  Hade media varit mer neutral och korrekt så hade dagens hets mellan olika grupper inte förekommit. Idag styr hetsen även politiker , det är resultatet vi fått av en överdrinven och aggressiv journalistik.
  Och det är illa, riktigt illa.

 8. Bo Rydén skriver:

  Kopplingen till Åsa Linderborg förstår jag inte riktigt, för det är väl inte Annika Borg, Dag Sandahl och Anders Ahlberg som jagat henne från hem och familj?