har länge förvånats över den kyrkliga aningslösheten och passiviteten inför den framväxande främlingsfientligheten. Medan fackföreningsrörelsen utbildar sina förtroendevalda i antirasism tillsammans med tidskriften Expo har Svenska kyrkan alltför länge passivt betraktat hur Sverigedemokraterna har använt kyrkan som en plattform i en normaliseringskampanj som går ut på att göra främlingsfientligheten salongsfähig.

Tigandets tid måste vara förbi

Helle Klein

Tankesmedjan Seglora smedja har länge förvånats över den kyrkliga aningslösheten och passiviteten inför den framväxande främlingsfientligheten. Medan fackföreningsrörelsen utbildar sina förtroendevalda i antirasism tillsammans med tidskriften Expo har Svenska kyrkan alltför länge passivt betraktat hur Sverigedemokraterna har använt kyrkan som en plattform i en normaliseringskampanj som går ut på att göra främlingsfientligheten salongsfähig.

Seglora smedja har också bekymrats över att präster engagerar sig för SD och sprider islamofobiska idéer.  I vintras skrev vi om detta med anledning av den så kallade identitetsdebatten som pågick i Kyrkans tidning. Vi har också avslöjat att prästen Annika Borg uttalade sig om muslimska böneutrop i den ökända tidningen Dispatch International. I efterhand har Borg förklarat att om hon förstått att hon intervjuades för den tidningen skulle hon inte ha ställt upp. I samma artikel uttalade sig även prästen Dag Sandahl mot muslimska böneutrop.

Dagens Seglora kan nu berätta att Dag Sandahl inte bara låter sig intervjuas utan skriver själv i Dispatch International under rubriken ”Svenska präster vet ingenting om islam”.

Dispatch International klassas av stiftelsen Expo som ”antimuslimsk och med rasistisk klang i botten”. Tidningen är startad av journalisten Ingrid Carlqvist. Hon driver även det anti-islamska Tryckfrihetssällskapet, där Sveriges högerextrema muslimhatare samlas. Bland andra Svenska Dagbladets Kaj Schueler har skrivit i mycket bistra ordalag om Carlqvists projekt i artikeln Ord är inte oskyldiga.

I premiärnumret av Dispatch International stod det bland annat: ”Vi betraktar islam som den farligaste utmaning som drabbat Norden och Västvärlden sedan demokratierna lyckades krossa nazismen”.

Prästen Dag Sandahl är känd för sitt envetna motstånd mot att prästämbetet har öppnats för kvinnor. Han bloggar raljant om företeelser i och utanför kyrkan. Sandahl är dock inte vilken präst som helst. Han sitter i kyrkomötet  och är ersättare i kyrkostyrelsen, Svenska kyrkans högsta ledning. Det gör honom till en makthavare i Svenska kyrkan.

Till Dagens Seglora säger Sandahl att han inte tycker det är någon större skillnad mellan Dispatch International och andra tidningar. Han ser det hela som en fråga om yttrandefrihet.

Det är en problematisk hållning som av seriösa medier och debattörer helt avvisas.

–       Även om Dispatch International är förklädd till en ”riktig” tidning är det dock enkelt att konstatera att den inte har något med vare sig journalistik, nyheter, debatt eller granskning att göra. Det är bara antimuslimsk retorik: extremt ensidig, aggressiv och illa underbyggd och framförd. Om den skulle ha en viktig roll i samhället är det ett förfärligt samhälle vi talar om, skrev Martin Jönsson, Svenska dagbladets kulturchef, med anledning av att Sverigedemokraterna beslutade att skicka ut Dispatch International tillsammans med medlemstidningen SD-Kuriren.

När Dispatch Internationals chefredaktör skriver ogillande om Martin Jönssons kritik svarar Jönsson: Ingrid Carlqvist ogillar att jag är kritisk mot Dispatch International. Det är inte mycket att säga om: de enda hyllningar jag sett till initiativet kommer från bloggare som norska Fjordman (som Anders Behring Breivik såg som sin ”intellektuelle storebror”) och på andra antimuslimska eller counterjihad-präglade bloggar.

Det är i denna miljö som Sandahl väljer att skriva. Att Sandahl inte ser några som helst problem med att medverka i Dispatch International och på det sättet ger en svenskkyrklig legitimitet åt värsta sortens muslimhat är djupt bekymmersamt.

Ordförande i kyrkostyrelsen är ärkebiskop Anders Wejryd. Han skriver fint på sin blogg om att ”när det blev synligt hur mycket av den främlingsfientliga kärnan, som finns kvar under kostym- och slipsfernissan och ”nolltoleransen” i vårt nyaste riksdagsparti, så blir det ”brott att tiga”, som det står i en av Emil Liedgrens psalmer”.

Kanske dags att höja tonläget i din egen styrelse, Wejryd? När präster gör gemensam sak med de islamofoba och främlingsfientliga krafterna är det dags att markera. Tigandets tid måste vara förbi.

10 kommentarer på “Tigandets tid måste vara förbi

 1. Tova Zetterberg Pihl skriver:

  Bra skrivet i en angelägen fråga! Du riktar fokus åt helt rätt håll.

 2. Pehr Dufberg skriver:

  ”Om en invandrare slår sig ner i ert land skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren er Gud.” (3Mos 19:33-34)

  Hur någon kan stödja SD, DI, AP eller något annat uttryckssätt för denna nya rasism och fascism och samtidigt se sig själv som kristen övergår mitt förstånd.

 3. Per Henriksson skriver:

  ”- Jag tycker verkligen inte om äpple!
  – Nä men fy då. Du får inte lov att hata äppelplockare på det där viset! Du måste lida av äppelplockarfobi!”

  Är det bara jag som tycker den här diskussionen är konstig? Eller är mina arbetskolleger unika på något sätt eftersom de på ett mycket bra sätt klarar av att gilla och respektera mig trots att de sannerligen inte har mycket till övers för min kristna tro?

 4. Erik Falkenberg skriver:

  ”Var och en som smädar Herrens namn skall straffas med döden, hela menigheten skall stena honom. Den som smädar Namnet, han må vara invandrare eller infödd, skall dödas.” (3Mos 24:16)

  Jättefin text du citerar där, Pehr.

 5. panoptikon skriver:

  Vad skrev han i artikeln? Jag har hört att det han skrev var intressant och välskrivet men jag vet inte för jag har inte läst den. Har själv skrivit på Avpixlat för att ge dom motstånd och inte låta dom skriva vad som helst utan att någon säger emot. Flera från SSU har också varit där och skrivit för att ta debatten mot rasisterna. Har diskuterat IQ med Ingrid Carlqvist, där jag har haft en helt annan hållning en hon. Det viktiga måste vara vad man skriver och säger, inte i vilket sammanhang

 6. Mattias Irving skriver:

  Utdrag ur artikeln i fråga finns att läsa i nyhetsartikeln här. Sandahl går inte i artikeln i polemik med DI utan med präster i Svenska Kyrkan som inte förstår att Islam egentligen är en militant beduinreligion. Någonting ditåt, fastän tillspetsat. Så det rör sig inte om att skriva för att nyansera eller motsäga DI, utan för att förse tidningen med redaktionellt material.

 7. Leif W. Östborg skriver:

  Panoptikon: Här finns hela texten att läsa:
  http://bloggardag.blogspot.se/2012/12/har-tigs-inte-helle-klein.html

 8. […] rutig skjorta blivit mycket påträngande. Visst inser jag, att bilden av Helle Klein och Seglora smedja i rutig skjorta och svällande överarmar är löjligt överdriven, men den knutna näven och orden […]

 9. Mats skriver:

  Svenska kyrkan ska inte – inte – följa Helle Kleins linje. Utan mera försöka förstå vad gemene medlem i svenska kyrkan menar, och svensk, inte som Helle K förespråkar – ett åsiktsförtryck utan like!

 10. […] 11 december 2012 skriver Helle Klein i en ledare med rubriken, ”Tigandets tid måste vara förbi” […]