Responsen på uppropet mot polisens vettlösa jakt på papperslösa flyktingar och mot REVA är överväldigande. Det strömmar in kommentarer från personer som vill skriva under.

Hoppfull respons på uppropet mot REVA

Helle Klein

Responsen på uppropet mot polisens vettlösa jakt på papperslösa flyktingar och mot REVA är överväldigande. Det strömmar in kommentarer från personer som vill skriva under. Eftersom vi modererar manuellt varje kommentar kan vi inte klara denna härliga respons utan har nu byggt en särskild insamlingssida där man kan skriva under uppropet.

Sprid vidare denna länk och se till att hela Sverige skriver under!

I går skrev SITE-redaktören Staffan Lundgren en debattartikel här på Dagens Seglora – När ingen tar ansvar får ondskan hållas. Den pekade just på faran med system som REVA, när alla bara lyder order och avhumaniserinen av människor blir ett faktum. I dag skriver vår ledarskribent Peter Lööv Roos om ”Rasistisk REVA river upp djupa sår”. Och förre biskopen i Linköping, Martin Lind, skriver utifrån Hannah Arendt-filmen om den banala ondskan som träffar oss själva.

Och i morse publicerade vi uppropet som poeten Hanna Hallgren med flera har medverkat till. Det sprids nu på olika sajter, på facebook och på twitter. Här hos oss har vi bara under förmiddagen fått in över 100 nya namnunderskrifter – se kommentarsfältet.

Det är verkligen hoppfullt och glädjande att så många människor reagerar över hela landet mot det som sker. Måtte beslutsfattarna se detta engagemang för människovärdet och riva upp beslutet om REVA. Skriv under uppropet här.

UPPDATERING: Här kan du se de senaste namnunderskrifterna upp till 500 namn.

5 kommentarer på “Hoppfull respons på uppropet mot REVA

 1. Åsa Fröding skriver:

  Kämpa på!

 2. Helle Klein skriver:

  Tack! Detsamma!

 3. Bo Rydén skriver:

  En tanke apropå att vara modig: För några år sedan skrev jag på en namninsamling för att markera stöd för de inom min kyrka som menade att det fanns många goda skäl att låta den kyrkliga vigseln även fortsättningsvis vara förbehållan man och kvinna. Då hotades vi som skrev på denna med registrering och att vi var illojala och allt möjligt.

  Om jag nu skriver på denna namnnsamling kommer jag med största sannolikhet inte riskera någonting.

  Vilken handling kräver mest mod? Vad innebär det att vara modig inom Svenska Kyrkan idag?

  Sjöngs det inte nyligen i TV något om att bara döda fiskar följer med strömmen?

  Till sist: Reva-programmet verkar av mediacatt döma vara djupt orättfärigt och förtjänar att motarbetas. Men det kräver inget mod, bara en liten gnutta engagemang!

 4. Arne carlsson skriver:

  Boi du undrar vad det är att vara modig? Jag tror det är att följa det man uppfattar som Guds vilja i relation till min nästa utan att snegla på vad andra tycker. Registrerad eller inte så är det viktigaste att de som drabbas får registrera att någon är md dem! Fint att du vill ställa upp med en ”liten gnutta engagemang”.

 5. Bo Rydén skriver:

  En annan sida av detta med diskussionen kring och protesterna mot REVA är om det går att problematisera? Är politiker och poliser onda? Eller försöker dessa båda kategorier faktiskt åstadkomma något de själva uppfattar som gott och som de ser sig ha fått i uppgift att göra?

  Att det finns människor som uppehåller sig i landet trots att de inte har tillstånd till det är ett faktum. Likaså att det system vi har för att utröna huruvida man har rätt att stanna har sina brister. Således finns det människor som i trots mot lagens bokstav befinner sig i landet men som i lagens anda borde ha denna rätt.

  Men hur ska en enskild polisman förhålla sig till det? Eller ett polisbefäl för den delen? Å ena sidan behöver även människor i en befälsstyrd organisation använda sitt samvete, å andra sidan kan inte ett polisväsende fungera om beslut i rättsapparaten i praktiken överprövas av varje enskild polisman. Det bäddar bara för korruption av olika slag och gör att likheten inför lagen ersätts av godtycke.

  Frågan är, inser till och med jag, för enkel för att utsättas för svartvit retorik av plakatmodell. Därför vore det hra med en öppen diskussion, förd av modiga röster som kan se mer än bara en sida av en fråga.