ställer sig en moderat ledamot i Polisstyrelsen helt oförstående till att det skulle finnas några problem med polisens metoder i REVA (”Rättssäkert och effektivt Verkställighetsarbete”), migrationsverkets och polisens projekt för att hitta och avvisa människor som inte har uppehållstillstånd. ”Jag känner mig trygg”, förklarar ledamoten.

Rasistisk REVA river upp djupa sår

Peter Lööv Roos

I ett ABC-reportage 20/2 ställer sig en moderat ledamot i Polisstyrelsen helt oförstående till att det skulle finnas några problem med polisens metoder i REVA (”Rättssäkert och effektivt Verkställighetsarbete”), migrationsverkets och polisens projekt för att hitta och avvisa människor som inte har uppehållstillstånd. ”Jag känner mig trygg”, förklarar ledamoten. Tror jag det. Det kan vara svårt att känna igen rasismen när man är vit.

Metoden REVA bygger på kallas racial profiling i USA. När delstaten Arizona härom året införde en lag som i princip motsvarar hur REVA fungerar mötte den massiv kritik. President Obama kommenterade lagen med ett bistert “Ingen amerikan ska någonsin behöva leva under ett moln av misstänksamhet på grund av sitt utseende”.

Ofta tar polisen till något svepskäl, som att kolla papperen när någon misstänks för plankning i tunnelbanan. Men långt ifrån alltid. I samma ABC-reportage berättar Gonzalo Munos om när han i tunnelbanan, efter att laglydigt dragit sitt SL-kort i spärren, stoppas av en polis som säger ”Jag skulle vilja se ditt pass för du är misstänkt för att illegalt vara i Sverige”. Gonzalo Munos föräldrar kommer från Chile, men själv är han född och uppvuxen här i landet.

Gonzalo Munos är svensk, som jag, men med nyanser i hud- och hårfärg som gör att han, till skillnad från jag, när som helst kan bli till den Andre. Hemhörigheten kan bokstavligen i ett ögonblick ifrågasättas. Då är det svårt att känna sig trygg. Vittnesmål som Gonzalo Munos finns det otaliga av.

I min egen bekantskapskrets kan så unga som barn i tioårsåldern vittna om hur den kropp man har räcker för att utsättas för misstänksamhet och främliggörande i det offentliga rummet.

Det är erfarenheter som sätter spår.

Sociologen Catrin Lundström skriver i sin avhandling om svenskhet och diaspora, Svenska Latinas, att vissa grupper ses som ursprungligt hemmahörande, andra som tillfälliga besökare. Kroppen blir tecknet för vem som tillhör den föreställda nationen, och som därmed har en inkluderad, ”omärkt” kropp, eller inte tillhör den, som har en kropp som markerar främlingskap och som redan på förhand har tilldelats en plats utanför nationens gränser. Det blir smärtsamt tydligt i REVA-projektet. REVA river i människor och orsakar djupa sår. Det är dags att känna igen rasismen, också om man är vit.

3 kommentarer på “Rasistisk REVA river upp djupa sår

 1. […] av människor blir ett faktum. I dag skriver vår ledarskribent Peter Lööv Roos om ”Rasistisk REVA river upp djupa sår”. Och förre biskopen i Linköping, Martin Lind, skriver utifrån Hannah Arendt-filmen om den banala […]

 2. Angelica skriver:

  Tack Peter för din ledare! Sedan jag läste texten första gången är det en mening som dröjt sig kvar i mina tankar:

  ”…barn i tioårsåldern vittnar om hur den kropp man har räcker för att utsättas för misstänksamhet och främliggörande i det offentliga rummet.”

  Det är alldeles fruktansvärt. Tack för att du vittnar!

  Angelica

 3. […] mot REVA är högljudda. Att polis börjat leta efter s.k. illegala invandrare på tunnelbanor och bussar är […]