Bästa Beatrice, tänk vad bra att du i din ungdom var utbytesstudent i USA. Att du bodde i en svart familj, i ett svart område, och gick, , i en till 70 procent svart skola.

Otydliga regler ger polisen fritt fram

Peter Lööv Roos

Bästa Beatrice, tänk vad bra att du i din ungdom var utbytesstudent i USA. Att du bodde i en svart familj, i ett svart område, och gick, som du berättar, i en till 70 procent svart skola. Även om du inte fick uppleva det amerikanska samhällets ingrodda rasism in på ditt eget skinn och även om den inte är en del av din egen släkts historia, så fick du säkert många gånger ta del av andras erfarenheter och starka berättelser.

Visst var det i Akron, Ohio? Ohio kunde vara en riktigt obehaglig delstat när det gäller rasism och diskriminering. Oskrivna segregationsregler förpassade länge afroamerikaner i Ohio till egna bostadsområden och egna skolor.

När du tänker tillbaks på de berättelserna, berättelser om hur rasism river i människor, kan du säkert förstå varför många undrar när du i SVTs morgonsoffa avfärdar alla vittnesmål om polisens diskriminerande metoder med att det skulle handla om vem som ”följer reglerna”.

För visst är det som studioreportern påpekade, är man blond och blåögd är sannolikheten att bli stoppad och avkrävd legitimation inte särskilt stor. Och du kan säkert förstå att många, särskilt svenskar som inte är blonda och blåögda, inte delar din åsikt att ”polisen har väldigt tydliga regler”.

Sant är att regelverket inte tillåter att polisen bara går på utseendet. ”Nej, så klart inte”, förklarar gränspolischefen i Malmö: ”Vi gör en samlad bedömning av flera faktorer. Var personen befinner sig, vad han eller hon har för slags klädsel, om de har något bagage med sig, om de ser ut som att de är i Malmö för första gången”.

Bästa Beatrice, jag är inte särskilt ofta i Malmö och skulle lätt kunna irra bort mig där, men tror du att jag, som visserligen inte har särskilt blont hår, men som har väldigt blå ögon, då skulle stoppas av polisen och få min hemhörighet i Sverige ifrågasatt? Annat man går på: ”Till exempel att personen verkar nervös”, enligt en chef vid gränspolisen i Göteborg. ”Verkar nervös”? Bästa Beatrice, om du tar dig en funderare till, är det verkligen ”tydliga regler”? I USA kallas det racial profiling, plain and simple.

Till sist, bästa Beatrice, något lustigt hände när jag skulle läsa på metro.se om ditt svar till Jonas Hassen Khemiri: webbläsaren Google Chrome meddelade ”Den här sidan är på turkiska. Vill du översätta den?” Kanske är det inte bara jag som har svårt att förstå hur du resonerar. Undrar hur dina gamla klasskamrater i Akron, Ohio, skulle se på det hela.

Kommentarsfältet är stängt.