Förintelsen är som en farsot. Ett latent luftburet virus som slår ut förnuftet.

Vi är smittade av Förintelsens virus

Mattias Irving

Förintelsen är som en farsot. Ett latent luftburet virus som slår ut förnuftet. Vi är alla bärare, det finns inget vaccin. Men vi kan bygga upp ett immunförsvar genom att reflektera över den, genom att utsätta oss för dess rasande blindhet i små doser.

Förintelsen var inte en enskild händelse, men just genom sin kalla, fasansfulla estetik förblir den en ack så nödvändig murbräcka för projektet att ständigt lyfta frågan om människovärdet. Kanske pratar vi idag på fel sätt om Förintelsen? Ska vi minnas den som ett förflutet ont att reflektera över, eller påminnas om den som en högst dagsaktuell ondska, verksam i världen vi lever i?

Den 27 januari är därför som en förinställd påminnelse i mobilen: Kom ihåg att reflektera. Fråga dig igen, hur kunde detta hemska inträffa?

Därför är Dagens Seglora idag ett temanummer med teologisk, etisk och politisk reflektion över antisemitismen och Förintelsens mekanismer. Förhoppningsvis kan vi bjuda på en uppbygglig läsning för det andliga immunförsvaret.

Det behövs nämligen i vår tid. Antisemitismen är på frammarsch. Svenska nazister må mestadels vara en liten våldssekt, men det är ju så det börjar. Som både Ingrid Lomfors och Helle Klein skriver idag: Ett folkmord dyker inte bara upp, det måste underbyggas. Det har en inkubationstid. Därför har vi ännu tid att reflektera, och påverka.

Folkmordets latenta möjlighet har därför blivit en fond mot vilken merparten av våra diskussioner om samexistens utspelar sig idag. Många av oss har övat upp en känslighet inför den människofientliga logik vars yttersta utlevelse, om än förlagd till framtiden, är den industriella massdöden.

Förintelsen är ett virus, och virus muterar. Den som var motståndskraftig igår kan drabbas igen imorgon. Srebrenica och Rwanda ligger närmare i tiden. Folkmordet på Armenierna 1915-1917 ter sig mer fjärran, liksom slavhandeln, vars konsekvenser vi ändå känner än idag.

Idag har viruset tagit en ny skepnad, men vi känner igen dess konsekvenser och utvecklingsstadier: Hets mot Ungerns judar, hot och hån på Malmös gator, Förintelseförnekare som drar fulla hus i Paris. Men också hemlösa som fryser ihjäl i den svenska vintern, tiggare som förvisas till soptippar och arbetsläger, brittiska tabloider som hånar Romer och skanderar “ut med dem!” Norska politiker som vill göra allvar av utropen. Nazistiska symboler tar plats i gatubilden.

I en samhällsdebatt som väl börjat slutta så är det en uppförsbacke bara att stå stilla. Och när alla omkring dig är smittade sätts ditt immunförsvar inför sin största utmaning.

Läs på! Reflektera! Fråga dig återigen, hur kunde detta fruktansvärda ske? Och vad ska vi göra, vad kan vi göra, för att det aldrig någonsin ska få ske igen?

”Monster finns, men de är för få till antalet för att verkligen vara farliga. Mer farliga är… de funktionärer som är beredda att tro och handla utan att ställa några frågor.”
-Primo Levi

Kommentarsfältet är stängt.