Sydamerikanen Jorge Mario Bergoglio blir ny påve, tillkännagav kardinal Jean-Louis Tauran på onsdagskvällen.  Strax efter klockan sju pyrde vit rök från Sixtinska kapellet, bara en dag efter att Konklaven samlats.

Bergoglio ny påve

Franciscus

Sydamerikanen Jorge Mario Bergoglio blir ny påve, tillkännagav kardinal Jean-Louis Tauran på onsdagskvällen. 

Strax efter klockan sju pyrde vit rök från Sixtinska kapellet, bara en dag efter att Konklaven samlats. Petersplatsen har varit fylld av människor som har vakat under dagen. Stort jubel och sång utbröt under väntan innan den nya påven presenterades och Vatikanens säkerhetstjänst bekräftade att över 100.000 människor mötte Bergoglio på Petersplatsen.

Bergoglio är 76 år gammal och folkkär i sitt hemland Argentina. Som påve har han nu tagit namnet Franciskus. Ord som enkelhet, ödmjukhet och autenticitet har florerat omkring honom, rapporterar Vatikanens TV-kanal. Samtidigt som han gjort sig känd för sitt arbete för socialt utsatta grupper, beskrivs han som teologiskt konservativ trots att befrielseteologin är stark i Sydamerika.

Han har också gjort sig känd för att hårt motarbeta lagförslag i Argentina som ska ge homosexuella rätt att gifta sig. Något som Svenska Dagbladet har skrivit om.

Fredrik Heiding skriver för Signum om att namnet Franciskus har nye Påven hämtat från Frascisco Javier – en av de första jesuiterna, samtida med Ignatius av Loyola. Läs mer här.

ARTIKELN UPPDATERADES KL.20.44 och kl.21.30.

UPPDATERING TORSDAG: Signum ändrar sig nu vad gäller namnet Franciskus som är hämtat till Fransicus av Assisis ära.

Kommentarsfältet är stängt.