Jag tror aldrig att jag har upplevt en så underbar juni förr i mitt liv. Visserligen har jag alltid älskat de ljusa kvällarna, men det är så mycket mer jag upptäckt just denna juni.

Med öppna sinnen

Anna Karin Hammar

Jag tror aldrig att jag har upplevt en så underbar juni förr i mitt liv. Visserligen har jag alltid älskat de ljusa kvällarna, men det är så mycket mer jag upptäckt just denna juni.

Aldrig förr har jag sett så underbara buskpioner. Visste ens en gång inte att de fanns. Men så gick jag i sakta mak en kväll förbi förre talmannen Birgitta Dahls fantastiska rabatt med den ena som jag trodde mera underbara rosen än den andra. Vänner som såg mina bilder var mera kunniga i floran och visste att det var buskpioner. Några vita, med violett inuti, andra rosa med svart och gult, andra röda. Kanske var det kombinationen av form och färg som gick så rakt in i mitt hjärta. Något så skirt och kraftfullt på samma gång. En färgchock i grönskan.

En annan upptäckt som jag gjort är hur juni doftar. Först liljekonvaljer och sen syrener, kaprifol och så en bris från havet med en doft av tång. Promenaderna är en äventyrsfärd i dofter. Och så den somriga grilldoften förstås.

Det är som om mina sinnen är öppnare än på länge. Det finns tror jag två anledningar. Den ena är att jag har för ett halvår sedan avslutat mitt liv med chefer över mig. Måste säga att det är en frihet som jag uppskattar otroligt mycket. Det är så annorlunda med den högsta chefen. Kristus är ofta så annorlunda i sitt chefskap som kanske mera är ett ledarskap. Det är som om Kristus möter mig inifrån skönheten och doftrikedomen och säger: allt är nåd. Njut av livet som gåva. Detta är till för dig och för alla.

Den andra anledningen tror jag är att jag är på min tredje alkoholfria vecka. Även om jag inte dricker mängder av alkohol i vanliga fall har det ändå blivit ett sätt att koppla av och vara tillsammans över ett glas vin. Jag kommer nog att försöka fortsätta att njuta av ett glas vin då och då, men jag måste säga att jag har gjort en ny positiv erfarenhet. Vidgade sinnen. Nykterheten är underskattad. Så härligt att ha tillgång till hela sig.

Det har också varit en kreativ tid i arbetet för ett fritt Palestina. Jag var inbjuden att hålla tal på Sergels torg vid manifestationen Häv ockupationen – för ett fritt Palestina.

Det kändes stort att tala tillsammans med Palestinas ambassadör Hala Fariz, med Dror Feiler från JIPF, Judar för Israelisk Palestinsk Fred, och nestorn Per Gahrton, vars  engagemang är lika gammalt som ockupationen, dvs femtio år. Två dagar senare kom Kairos II, ett nytt upprop från palestinska kristna, i form av ett öppet brev till Kyrkornas världsråd och den ekumeniska rörelsen. Det känns som en stor nåd också att ta emot den glädje som det är att kämpa tillsammans för människors frihet och rättvisa. Jag känner att jag fått en förståelse av situationen som gör mig trygg i vägval. Jag har bestämt mig för att praktisera Ickevåldets två händer, motstånd och dialog. Med den ena handen främja BDS, bojkott, desinvesteringar och sanktioner riktade mot Israel som ockupationsmakt. Med den andra handen främja dialog om en alternativ framtid i form av det hopp som Parallell States Project sprider med föreställningen om två folk, två stater, på samma landområde.

Nu är det snart midsommar. Då hämtar vi tillsammans kraft att försvara himlajorden mot ohållbara livsstilar och produktionsmönster. Vem av oss vill inte värna en så fantastisk gåva som vår jord och våra liv? I varje andetag finns hela livet, alla människor, hela skapelsen.

 

 

 

Kommentarsfältet är stängt.