Natten mot valdagen lyste Expressen upp Riksdagen och Rosenbad med budskapet "RÖSTA NEJ TILL RASISMEN". När det stod klart att nära 13 procent röstat på Sverigedemokraterna svarade tidningen med en helsvart första sida.

Expressens förlorade heder

Peter Lööv Roos

Natten mot valdagen lyste Expressen upp Riksdagen och Rosenbad med budskapet ”RÖSTA NEJ TILL RASISMEN”. När det stod klart att nära 13 procent röstat på Sverigedemokraterna svarade tidningen med en helsvart första sida. Budskapet var tydligt. Chefredaktören, Thomas Mattsson, förklarade att det är viktigt att opinionsbilda mot rasismen. Därför hade Expressen under valrörelsen också avslöjat en rad sverigedemokratiska politiker med att anonymt skriva rasistiska kommentarer på hatsajter.

Det var hedervärt av Expressen. I min enfald tänkte jag att nu, i och med Expressens ställningstagande, är det också slut med den gamle ”världsreportern” Ulf Nilsons krönikor. Med åren hade de blivit allt mer pinsamma, fyllda av unkna fördomar och ren rasism.

En krönika från december 2010 blev särskilt ökänd. I den varnade Nilson för hur ”pursvenskarna” (!) är ”på väg att avskaffa sig själva”, och han beskrev muslimers barnafödande i Sverige som ”ett krig på sparlåga men livsfarligt likafullt”. Läs den formuleringen igen: ”ett krig på sparlåga men livsfarligt likafullt”. Vad Nilson syftar på är alltså mödrar och deras bebisar, som råkar vara muslimer…

Ett annat exempel, bland ett flertal: i november 2011 påstod Nilson att ”shiiterna”, alltså ett par hundra miljoner människor, ”vill se ett berg av brinnande lik” i Israel. ”Ja, de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar”. Därför, menade Nilson, måste de stoppas ”med alla medel, jag understryker med alla medel” (implicit kärnvapenbombning av Iran), även om det leder till att ”många tusen oskyldiga”; något annat vore, enligt Nilson, att ”svika civilisationen”.

Det måste väl ändå få en chefredaktör som vill opinionsbilda mot rasismen att äntligen låta Ulf Nilson gå i pension? Men inte. Den 7 oktober gick det att läsa en ny krönika av Nilson, denna gång en hyllning till kolonialismen:

”Den [kolonialismen] fick bära hundhuvudet för mycket, men den spred civilisationen. Inte på ett perfekt sätt – ingenting i människolivet är perfekt – men ändå. Hade ’den vite mannen’ inte vågat sig ut (med bössan till hands) skulle världen med säkerhet ha varit mycket sämre”.

”Inte på ett perfekt sätt”? Som att belgiske kungen Leopolds skräckvälde i Kongo innebar en sådär 10 miljoner mördade män, kvinnor och barn, på bara lite drygt 20 år?
Vad Nilson ägnar sig åt i sin krönika är inget mindre än ett relativiserande av folkmord, otaliga folkmord. Det är inget annat än rasism, ett förhärligande av vit makt. Och till det upplåter Expressen såväl pappers- som nättidningen.

Jag tänker inte länka till Nilsons senaste krönika. Nilson vet vilka knappar han ska trycka på för att få uppmärksamhet och Expressen lever på klick och twitter- och facebookdelningar, precis som rasistiska nättroll lever på den reaktion de får. Lika lite som jag vill göda nättrollen, lika lite vill jag bidra till att göda en tidning som saknar moralisk kompass, som har förlorat sin heder.

Fotnot: Just i dag, den 9 oktober, för 167 år sedan, frigavs den siste slaven i svensk ägo (14 år senare än USAs nordstater och England), på den svenska kolonin Saint-Barthelémey. Nutida rasism har mycket av sitt ursprung i tankegods och maktförhållanden från slaveriets och kolonialismens dagar. Därför har det i flera riksdagsmotioner föreslagits att den 9 oktober görs till en nationell minnesdag för avskaffandet av den transatlantiska slavhandeln. Malmö stad har gått före och uppmärksammar dagen officiellt med en konferens.

Kommentarsfältet är stängt.