Förra veckan möttes världens ledare i New York för att diskutera klimatfrågan. hade bjudit in för en global avstämning i höstsolen inför att världen ska fatta beslut om ett nytt klimatavtal i Paris 2015.

Skoningslös tillväxt eller meningsfull konsumtion

Sofia Svarfvar

Förra veckan möttes världens ledare i New York för att diskutera klimatfrågan. FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon hade bjudit in för en global avstämning i höstsolen inför att världen ska fatta beslut om ett nytt klimatavtal i Paris 2015. Med tusentals engagerade som manifesterade på New Yorks gator om det akuta behovet av politiska åtgärder hoppas jag att ny energi gavs.

Jag känner själv att det kan vara svårt att få energi att diskutera klimatfrågan när man njuter av höstsolen. Här är allt så skönt. Sen brinner det i så många hjärtan i Syrien, Sydsudan och Irak. IS fruktansvärda framfart går inte att ta in. Det går inte att blunda längre. Vi måste klara att hantera dagens akuta fruktansvärda katastrofer och ondska och samtidigt få energi till det långsiktiga. Vi måste förändra vår livsstil och våga förändra ohållbara finansiella strukturer för vi har redan i år gjort av med vad vårt jordklot tål.

Jag är inte en tillväxtmotståndare. Men jag är en skeptiker till en skoningslös tillväxt som sker på bekostnad av människor och miljö. Skoningslös tillväxt är ett hårt ord, jag vet. Men när man ser hur människor utnyttjas och hur giriga män och kvinnor i mörka kostymer arrogant driver verksamheter med endast ett syfte – att skapa makt och egen vinst till vilket pris som helst- så måste starka ord användas.

Jag vill tro på en värld där vi ska kunna handla och konsumera inom rimliga nivåer. Jag vill tro på att handel kan leda till något gott när vi kommer närmare varandra – producenter och konsumenter. I min drömvärld vill jag inte se skoningslös tillväxt utan meningsfull konsumtion. Idealist? Ja, men även realist.

För tre år sedan satte jag upp ett mål – att leva efter min definition av meningsfull konsumtion. Definitionen var att allt jag skulle konsumera skulle vara viktigt, begripligt och relevant. Viktigt, begripligt och relevant för mig och världen.

Det handlar om att leva medvetet och om att ta till vara på dagen. Om att acceptera viljan av att vara fin och vilja lära sig något om världen. Det handlar om att vara en medveten medborgare i vår tid.

Låt höstsolen ge oss alla energi att handla meningsfullt.

Tips på meningsfull konsumtion:

– Tänk efter vad du verkligen behöver. Vad du verkligen blir glad av. Tänk på vilket värde det har för dig och för de personer som tillverkat saken. Köp den om du verkligen kommer att använda den och du tror att de som tillverkat den fått okey lön.

– Återvinn gamla saker. Kanske någon annan skulle bli glad av din jacka. Eller åk till en återvinningscentral. (Men här kan vi hamna i en fälla. Köp inte en ny platt-tv när den gamla slutat fungerar med motiveringen – den gamla går att återvinna. Återvinning kräver energi. Fråga dig – blir jag och världen gladare av en ny tv?)

– Njut av det du har. Städa i garderoben och kanske finner du en ny klädkombination.

– Köp kvalité. Och försök använda saker länge. Undvik billiga plastsaker. Sådant som bara går sönder. (Det här tycker jag är svårt)

– Gå in i en butik, känn på varje plagg. Och inse att du just i dag inte behöver något. Det är också en tillfredställelse.

– Var noga med vissa produkter. Kaffe, bananer, och vindruvor till exempel. Här gäller Fairtrade eller ekologiskt.

– Vandra i naturen, andas och se upp mot trädkronorna och känn energin som naturen ger. Våga stanna upp och njut av att just du är viktig för hur du mår och för hur världen mår. Släpp alla krav på att vara duktig.

Kommentarsfältet är stängt.