[caption id="attachment_8394" align="alignleft" width="200"] Foto:Fryshuset[/caption] En del tror att svenska muslimer inte gör något för att ta avstånd och bekämpa IS men det stämmer inte. Vi är många som dagligen, på olika nivåer motarbetar IS idévärld.

Låt inte IS terror gå ut över svenska muslimer

Othman_Al_Tawalbeh 200x255

Foto:Fryshuset

En del tror att svenska muslimer inte gör något för att ta avstånd och bekämpa IS men det stämmer inte. Vi är många som dagligen, på olika nivåer motarbetar IS idévärld. Genom vardagskontakter och i sociala media, genom föreläsningar, utbildningar och predikningar försöker vi sprida kunskap och argumentera för en annan väg, en annan syn på islam, skriver imamen Othman Al Tawalbeh

I Irak och Syrien begår den så kallade Islamiska staten, IS (ISIS innan), förskräckliga och grova brott mot alla de människor som inte delar gruppens idélära. IS mördar muslimer, sunni så väl som shia, och förföljer och dödar minoriteter såsom kristna och yazidier på ett mycket omänskligt sätt. Det som IS gör går inte ihop med islams principer utan är ett uttryck för terror och extremism.

Muslimer runt om i världen, och även Sveriges muslimer har aldrig varit så enade om något som man är i denna fråga –att ta avstånd från IS och gruppens terrorhandlingar. Att nästan alla svenska imamer och muslimska församlingar i Sverige är emot IS är självklart men även de mer extrema grupperingarna såsom al-Qaida, och den salafistiska jihadismen, har brutit banden till IS och tar avstånd från den extrema grymheten.

En del unga dras till IS på grund av att de framställer sig som en muslimsk rörelse som går tillbaka till en mer ursprunglig syn på islam.  IS använder sig till exempel av en flagga som man tror att det var profeten Muhammeds flagga -men det ironiska är att inte ens en sådan grundläggande och symbolisk viktig faktor stämmer med ursprungstexterna inom islam.

Enligt de autentiska haditherna (dvs det som Islams profet har sagt, gjort eller godkänt), hade profeten Muhammed en fyrkantig flagga som tillverkades av ull. Flaggan hade olika färger; svart, gul, och enligt mindre uppskattade källor, gjorde profeten sin flagga av ett grönt tyg som tillhörde profetens fru Aisha. Tittar man närmare på IS- flaggan, ser man att den skiljer sig och är något helt annat. Flaggan syftar idag på IS som grupp, och representerar organisationens egna skrämmande önskningar och strävan – men inte själva religionen islam – detta måste varje muslim som menar sig vilja stödja den rätta läran tänka på innan man hissar IS-flaggor!

En del tror att svenska muslimer inte gör något för att ta avstånd och bekämpa IS men det stämmer inte. Vi är många som dagligen, på olika nivåer motarbetar IS idévärld. Genom vardagskontakter och i sociala media, genom föreläsningar, utbildningar och predikningar försöker vi sprida kunskap och argumentera för en annan väg, en annan syn på islam.

Många kräver och önskar att Sveriges muslimer skulle ta tydligare avstånd genom att tillsammans uttala sig i media eller i skriftliga dokument. Men de kraven är oroväckande och kan leda till att man legitimerar och stödjer idén om ett kollektivt skuldbeläggande vilket brukar prägla det vi kallar för ”islamofobi”. I ett muslimsk-fientligt tankesätt är muslimerna alltid kollektivt ansvariga för allt idiotiskt som görs i islams namn. Liknande krav ställs inte på andra trossamfund i Sverige.

Ingen har krävt att judiska församlingar kollektivt ska ta avstånd från de brott mot folkrätten som begåtts av staten Israel i Gaza eller att alla kristna skall gå samman och ta avstånd från Behring Breiviks onda handlingar. Kraven på att just muslimerna nu måste göra ett gemensamt uttalande, speglar en rasistisk misstänksam diskurs mot svenska muslimer. Vi avhumaniseras och tillhör den ”onda gruppen” tills vi kan bevisa motsatsen.Vi förstår att IS inhumana angrepp utökar oron och skräcken för islam i världen. Deras metoder leder till att hat och extremism ökar åt alla håll.

Men vi har alla ett gemensamt ansvar att inte bidra till att de främlingsfientliga och islamofobiska krafterna ökar utan kan istället lyfta fram goda exempel och förebilder. Inom islam finns många fredssträvande tankar att bygga vidare på. Religionens väsentliga budskap vilar på att vi alla är människor, med samma rätt till existens, behov av fred och frid, säkerhet och trygghet, goda grannar och goda människor omkring oss.

Othman Al Tawalbeh
Imam och debattör

1 kommentar på “Låt inte IS terror gå ut över svenska muslimer

  1. John Nilsson skriver:

    På samma tema, med anledning av Mohammad Fazlhashemis artikel om Boko Harams kidnappning av över två hundra flickor tidigare i sommar:

    http://dagensseglora.se/2014/05/16/terrorgrupper-far-inte-satta-medias-agenda/#comment-4133