De nya uppgifterna om vapenaffären till Saudiarabien aktualiserar en av de frågor som partierna ansträngt sig hårdast för att slippa ta inför valet. Bekvämt nog har till exempel den stora utredningen om översyn av svensk vapenexport schemalagts till efter valet.

Sverige bidrar indirekt till terrorn i mellanöstern

Mattias Irving

De nya uppgifterna om vapenaffären till Saudiarabien aktualiserar en av de frågor som partierna ansträngt sig hårdast för att slippa ta inför valet. Bekvämt nog har till exempel den stora utredningen om översyn av svensk vapenexport schemalagts till efter valet. De stora partierna är rörande eniga om vapenexportens utformning, och en kritisk diskussion om denna lukrativa exportprodukt skulle riskera att få män med mycket makt att tappa ansiktet.

Även kronprinsessan drog sitt strå till stacken när Wallenberg kallade, för att säkra svenska inkomster från västvärldens favoritdiktatur, Saudiarabien. Laddat läder ursäktar även fortsättningsvis många folkrättsbrott.

Tvärtemot vad svenska vapenexportförespråkare gärna vill påstå så går det inte att skilja på vapen och konflikt, lika lite som det går att skilja en eld från dess bränsle. Ju lättare det är att få tag på vapen och ju mer accepterat det är att använda dem, desto snabbare militariseras och eskalerar befintliga konflikter.

Som Dagens Segloras krönikör professor Mohammad Fazlhashemi har beskrivit är Saudiarabien en viktig finansiär av reaktionära islamistiska grupper runtom i Mellanöstern och Nordafrika. Det kan bara liknas vid ett självskadebeteende när västvärlden finansierar islamistisk terror i utbyte mot urmodiga drivmedel vars användning riskerar planetens framtid.

Fastän Saudiarabien svårligen kan anklagas för att officiellt stötta IS (tvärtemot vad den i svensk media ofta citerade ”terrorexperten” Magnus Ranstorp påstår) så är det ändå tydligt att den saudiska monarkin har bidragit till militarisering och radikalisering av grupper i regionen, inte minst islamistiska schatteringar av syriska frihetskämpar har fått generöst stöd från saudiska intressegrupper.

Svensk vapenexport är en draksådd. Vad vi skördar i mänskligt lidande och urholkad trovärdighet kan inte vägas upp av några extra miljarder i statskassan. Därtill kommer de djupt bekymrande nyheterna om regeringens undfallenhet för Saabs styrelseledamot Marcus Wallenberg, och kronprinsessans ryggradslösa medhjälp till vapenaffären.

Det borde stämma till eftertanke att Sverige så ansvarslöst vill sälja vapen till en stat som själv lika ansvarslöst finansierar islamisters krigföring.

Kommentarsfältet är stängt.