Terrordåden i Mellanöstern bara växer, och Saudiarabien sponsrar jihadistiska organisationer i Mellanöstern med miljarder. Efter militärkuppen i Egypten, som flankerades av Salafisterna, träder Saudiarabien in och ger kuppregimen sitt stöd.

Syna Saudiarabiens sponsring av terror

Mohammad Fazlhashemi

Terrordåden i Mellanöstern bara växer, och Saudiarabien sponsrar jihadistiska organisationer i Mellanöstern med miljarder. Efter militärkuppen i Egypten, som flankerades av Salafisterna, träder Saudiarabien in och ger kuppregimen sitt stöd. Samtidigt terrorstämplar landet det avsatta Muslimska brödraskapet. Deras ”kamp mot terrorismen” är tomma ord, skriver Mohammad Fazlhashemi.

För en tid sedan kom nyheten om att Saudiarabien terrorstämplar den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet. Beslutet kom kort efter att kuppregimen i Egypten terrorstämplat organisationen. Saudiarabien spelar numera en avgörande roll i Mellanöstern och Nordafrika i egenskap av en av regionens stormakter, men landet är också en betydande ekonomisk makt i världen. Man kan ställa sig frågan varför terrorstämplingen kommer nu och om Saudiarabien agerar konsekvent i sin relation med andra islamistiska rörelser.

Den viktigaste orsaken bakom terrorstämplingen är Saudiarabiens politiska och ideologiska reservationer för Muslimska brödraskapet i egenskap av en av de viktigaste islamistiska organisationerna i regionen. Muslimska brödraskapet fick under en kort tid efter diktatorn Mubaraks fall en mycket ledande roll i Egypten och regionen.

Organisationen vann val efter val i Egypten och det hela kröntes med valsegern i presidentvalet. Fram till omvälvningarna i regionen i samband med de folkliga upproren i MENA-regionen och den arabiska våren var Saudiarabiens förhållande till Muslimska brödraskapet en avvaktande hållning, men sedan de vann val efter val i Egypten och deras systerorganisationer gjorde stora framsteg i regionen uppfattade det saudiska kungahuset Muslimska brödraskapet som ett verkligt hot mot sin egen ställning i inte bara Saudiarabien utan också hela regionen. Ett sätt att bemöta detta hot var att saudierna gav omfattande stöd till salafistiska organisationer. Salafisterna skulle fungera som ett alternativ till Muslimska brödraskapet och konkurrera med det i arbetet med att locka muslimska sympatisörer.

Dessa salafistiska organisationer som företräder en ytterst trångsynt och ärkekonservativ tolkningstradition, har varit mottagare av miljardbelopp från saudierna och har etablerat sig som ett alternativ till Muslimska brödraskapet. Efter diktatorn Mubaraks fall omprövade salafisterna sitt tidigare ställningstagande att inte delta i den politiska processen och ställde upp i valen och kom därmed att bli en av aktörerna på den politiska scenen i Egypten. Detta var ett politiskt drag som gjorde att Muslimska brödraskapet tvingades till en högersvängning för att inte tappa allt för många väljare till salafisterna.

När militärkuppen ägde rum sommaren 2013 var det många som höjde på ögonbrynen när de såg att kuppgeneralen Abdelfattah al-Sisi flankerades av det salafistiska al-Nourpartiets representant som gav sitt stöd till kuppen. Detta var i och för sig inte så förvånande med tanke på de salafistiska organisationerna historia och att de är kända för att vara det saudiska kungahusets megafon i landet – därav det smeknamn som dessa har fått bära; Konungarna partier.

Efter militärkuppen erbjöd Saudiarabien kuppregimen inte bara sitt politiska stöd utan erbjöd den omfattande ekonomiskt bistånd i miljardklass för att den vägen mota bort Muslimska brödraskapet från den politiska scenen. Sett ur detta perspektiv är terrorstämplingen av Muslimska brödraskapet ett led i att försvaga och neutralisera ett politiskt hot.

En annan fråga är om Saudiarabien är konsekvent i sitt påstådda arbete med att motarbeta terrorism. Landet är idag den främsta finansiären av våldsbejakande jihadistiska terrorgrupper i regionen. Den saudiska underrättelsetjänsten bedriver ett mycket aktivt arbete med att finansiera och att förse militanta islamistiska grupper med vapen och även manskap i inbördeskrigets Syrien. Enligt utländska underrättelsetjänster utgör saudiska medborgare det största antalet utländska krigare i inbördeskrigets Syrien.

Dessa militanta terrorgrupper har enligt människorättsorganisationer begått oerhörda grymheter mot civila och tillfångatagna motståndare i områden som de kontrollerar. Saudiarabiens roll i arbetet med att destabilisera den shialedda regimen i Irak är ett annat bevis på landets aktiva stöd till våldsbejakande terrorgrupper. Dagligen kommer nyheter om bombattentat mot civila mål i shiadominerade områden i Irak. Saudiarabiens inblandning har gått så långt att den irakiske premiärministern al-Maliki anklagade i en intervju härom veckan Saudiarabien för att ligga bakom de dagliga blodiga sprängattentaten i landet, som bara under det senaste året krävt tusentals civila offer.

Mot denna bakgrund framstår Saudiarabiens påstådda kamp mot terrorismen som tomma ord. Terrorstämplingen av Muslimska brödraskapet är ett led i landets arbete med att manövrera undan en politisk och ideologisk konkurrent. Landets aktiva stöd till militanta islamistiska grupper runt om i MENA-regionen går stick i stäv med dess påstådda kamp mot terrorismen.

Omvärlden får inte blunda för detta. Det är hög tid att sätta press på landet för att ompröva sitt destruktiva stöd till våldsbejakande islamister.

Kommentarsfältet är stängt.