Att vara jude i Sverige idag är, om vi ska lita på såväl som från judar, . Att judar i västvärlden är förtryckta är varken något nytt som kommit de senaste åren eller något gammalt som tog slut 1945.

Erbjud en värld där judar kan leva utan förföljelse

Isak Gerson

Att vara jude i Sverige idag är, om vi ska lita på statistik såväl som personliga vittnesmål från judar, svårt och otryggt. Att judar i västvärlden är förtryckta är varken något nytt som kommit de senaste åren eller något gammalt som tog slut 1945. Vårt judehat har ett historiskt sammanhang som är mycket, mycket större än 1933 till 1945. Utan att på något sätt försvara staten Israel vill jag ändå säga att jag förstår hur det våldet och den rädslan skapar ett behov efter en judisk stat. Det förändrar inte på något sätt min längtan efter ett fritt Palestina och ett slut på Israels våld mot de ockuperade palestinierna. Men det förändrar min förståelse av sionism och hur vi kan motarbeta den. Ett exempel på den förståelsen är min syn på förintelseretorik.

“Det saknas inte saklig grund att kritisera, bojkotta, kämpa mot, t.o.m. hata Israel. Listan på den statens brott är mycket lång. Förutom att retorik om Förintelsen, Gamla Testamentet, Rothschilds pengar osv. är antisemitisk, är den alltså även onödig.” skrev Marcus Priftis häromdagen. En blogg om antisemitism förklarar vad det rimliga svaret på frågan “har judarna inte lärt sig något av förintelsen?” är: jo, att vart i västvärlden judar än rör sig och hur fredligt judar än beter sig möts de med våld. Och att använda förintelseparalleller när det kommer till den Israeliska regimen går att rättfärdiga på många sätt, men att det är så extremt nära till hands har nog främst en anledning: att Israel är ett land styrt av judar.

Och helt ärligt, förintelsen är inte er historia att använda mot judar. Det finns ingen vacker poetisk rättvisa i att ett land som styrs av det folk som utsatts för en etnisk rensning utan motsvarighet idag för ett blodigt krig mot ett land de ockuperat och upprätthåller ett apartheidliknande politiskt system i samma land. Däremot finns det i förintelsen en historia som vi i västvärlden med vår antisemitism uppenbarligen inte har gjort upp med än.

Att påminna de judar som flytt hit till Sverige om vilka fruktansvärda konsekvenser judehat har fått är inte relevant för arbetet med att hjälpa palestinier, och det kommer troligen inte att göra att judar känner sig tryggare. Vill vi bekämpa sionismen och ockupationen av Palestina måste vi nog skapa den tryggheten.

Därför går för mig kampen mot judehat och kampen för ett fritt Palestina hand i hand. Istället för ett avskilt Israel som kräver maskingevär, apartheidpolitik och bomber för att upprätthålla borde vi kunna erbjuda en värld där judar kan leva utan förföljelse.

9 kommentarer på “Erbjud en värld där judar kan leva utan förföljelse

 1. Markus Stettiner skriver:

  Brandattentat mot synagogor, överfall på judar, rop på gaskammare och Hitlers återkomst – och ändå kan inte vänstern förmå sig att villkorslöst och oförbehållsamt fördöma antisemitismen. Det finns alltid ett ”men”. Det tar bara tre meningar i Isak Gersons programförklaring för Israel att dyka upp. Och hans slutsats? Kampen mot sionismen är kampen mot judehatet! Man tar sig för pannan….

 2. Isak Gerson skriver:

  Jag tror att du förstått min krönika fel. Den handlar framför allt om hur vi kan bekämpa sionismen utan att vara en del av problemet med judars otrygga situation i västvärlden. Och jag tycker inte att kampen mot sionismen är kampen mot judehatet. Snarare tvärtom. Genom att bekämpa judehatet tror jag att sionismen kan få mindre grogrund.

 3. Isak Gerson skriver:

  Inte heller ser jag att vänstern har någon skyldighet att ”fördöma antisemitismen”. När jag är ute på gatorna för att hindra nazismen från att spridas och växa är det knappast centerpartister jag har bredvid mig om jag säger så. Jag ser väldigt sällan högern delta i kampen mot antisemitism. Till exempel tar Irving upp den parlamentariska högerns dåliga försök att bekämpa antisemitism här http://dagensseglora.se/2014/08/13/uppdatera-kampen-mot-antisemitismen/

 4. Markus Stettiner skriver:

  Nej, Isak, jag tror det är du som missförstod mig. Jag anser sionismen vara det judiska folkets befrielserörelse. Den som bekämpar sionismen, bekämpar judarnas nationella aspirationer samtidigt som man säger sig värna om alla andra folkens rätt till självbestämmande. Precis det du gör.

  Jodå, vänstern har en skyldighet att fördöma antisemitismen, därför att vänster säger sig vara det enda värnet mot rasismen. Att så kallade antirasister inte förstår detta är beklämmande.

 5. Isak Gerson skriver:

  Du har naturligtvis rätt att se sionismen som det judiska folkets befrielserörelse personligen, men det gör det inte sant för alla judar. Jag vet inte varifrån du fått att jag värnar om alla folks rätt till självbestämmande, för det gör jag inte.

  Jag själv ser inte fördömanden som ett effektivt vapen mot rasism. En levande kamp och ett aktivt engagemang kan däremot hjälpa oss.

 6. Irène Nordgren skriver:

  Markus Vore intressant att få veta vem som utfärdat ditt mandat till tolkningsföreträde att definiera vilka rörelser som ska definieras som terroriströrelser och vilka som ska definieras som befrielserörelser ??

  // Irène

 7. Markus Stettiner skriver:

  Isak. Vi kommer inte längre. Tack för denna gång.

  Iréne. Jag har inte sagt ett ord om terroristorganisationer. Däremot vände jag mig mot dina funderingar angående sionismen och demokratin. Du får snickra på dina hemmagjorda sionistdefinitioner så mycket du vill; de blir inte mera sanna för det. Sionismen var det judiska folkets befrielserörelse med målet att återupprätta Landet Israel. Inom rörelsen fanns det olika åsikter om hur man når detta mål, på samma sätt som det i Sverige finns olika åsikter om hur man bäst ska förvalta det demokratiska arvet. Israel är ett postsionistiskt samhälle – du vill vrida klockan tillbaka och ifrågasätter statens grundvallar. Detta är ett rasistiskt förfarande som du borde skämmas för.

 8. Torgny Rabe skriver:

  Markus S.: Stöder Ditt resonemang till 100%, men vi har tydligen båda ett problem med dem som förnekar eller vill omtolka historiska fakta till politiska påståenden. Men ge inte upp, varje gång vi bemöter dem sprids mer kuskap ( i stället för propaganda).
  Mvh, Torgny Rabe

 9. Torgny Rabe skriver:

  Glömde att påpeka en sak: Det finns en plats i världen där judar lever utan förföljölse = Israel, skapad av judar för judar och alla andra trosbekännare enligt Israels självständighetsdeklaration av 1948-05-14.
  Mvh, Torgny Rabe