I en fiktiv tv-studio möts de stora tänkarna och gör upp med sin, och vår, världsbild. Erikka Chapman har transkriberat samtalet.

Det finns ingen arbetslöshet

Erikka Chapman

I en fiktiv tv-studio möts de stora tänkarna och gör upp med sin, och vår, världsbild. Erikka Chapman har transkriberat samtalet.

Hej och välkomna till Gör upp med din världsbild. Idag ska vi fråga oss om det verkligen är sant att vi behöver skapa fler jobb. Vi ska också titta hur det här hänger ihop med den arroganta lilla busen som har maskerat sig själv som vår hjärna. I studion idag har vi professor i förändringsbeteenden Greger Gubbskägg, filosofen Oklara Sara och Midas Magstark från Partiet mot partipolitik, som nyligen avvecklade sig själv i ett försök till förnyelse. Midas, du tycker att vi som samhälle har låst fast oss i ett perspektiv i jobbfrågan?

— Jag tycker inte att det är en jobbfråga. Det är vansinne att påstå att det finns en brist på arbete när vi behöver sänka koldioxidutsläppen, öka den inhemska produktionen av ekologisk mat, minska kemikalieanvändningen och bygga fler bostäder.
Greger Gubbskägg?

— Nu talar vi om arbete som saker som behöver göras snarare än anställning…

— … Och det är vad jag tycker att vi måste göra. Det är orimligt att det fortfarande finns miljöförstörande och hälsofarliga arbeten som inte är nödvändiga för vår överlevnad. Arbete ska bidra till en förbättring för hela ekosystemet.

Greger Gubbskägg, är det möjligt att i grunden förändra hur vi ser på arbete?

— Om vi ser till historien ser vi att människan har en fantastisk förmåga att förändra samhällsstrukturer i vilken riktning som helst. Vi är anpassningsbara, men det tar tid och vår hjärna tenderar att vara ganska arrogant.

— Är det…

Vänta, mikrofonen, Oklara Sara?

— Är det inte orättvist att kalla hjärnan för arrogant, när den klarar av att integrera så många olika intryck och hela tiden omskapa sig själv?

— Hjärnan kan vara lite konservativ och förstockad. Om vi måste ifrågasätta vad vi fick lära oss på mellanstadiets biologilektion vill vi inte alls acceptera att våra obestridliga fakta har förändrats. Hjärnan vill allra helst ha rätt.

Midas Magstark, tycker du att politiker är arroganta?

— Det här handlar inte om hur vi är som personer. Vi behöver ha en bestämd verklighetsuppfattning för att få någonting gjort. Frågan är om vi kan hitta en annan ingång än att vi måste lösa arbetslösheten.

Greger Gubbskägg, behöver vi ändra hela vår verklighetsuppfattning?

— Det skulle bli fruktansvärt påfrestande att hela tiden fundera över om det är korrekt att anta att det vi går på är mark eller att ifrågasätta varje del av samhället hela tiden. Vi behöver begripa vad som pågår för att få en känsla av trygghet.

— Men allt förändringsarbete innebär en tid av att känna sig förvirrad och ute på hal is.

Ja Oklara Sara, hur tänker du då?

— Det är skrämmande, men vi måste släppa tanken att vi människor någonsin blir klara, för vi är alltid i förändring. Jag utmanar alla att vara modiga och hitta sina egna ”såhär är det bara” och ”folk måste förstå att” och se om det går att hitta andra perspektiv på samma sak, som också kunde stämma.

Det här låter som att vi ska lösa arbetslösheten i Sverige med hjälp av hjärngympa. Är det nästa arbetsmarknadsåtgärd Midas?

— Att vi har arbetsmarknadsåtgärder överhuvudtaget är ett tecken på att vi har snurrat in oss rejält i ett konstigt tankesätt. Jag är öppen för allt nytänkande som ger oss nya sanningar.

— Definitionen av en sanning är att motsatsen också stämmer.

— Men Sara, anser du att vi alltid ska ifrågasätta allt vi tror på?

— Tack för den frågan Greger, det kräver ett förtydligande. Jag tror att det finns två lägen då vi behöver våga släppa taget om det vi har gjort till våra egna sanningar. När vi står inför en levande människa som har en annan berättelse än vi, då behöver vi lyssna och förstå det perspektivet. Och när vi som samhälle har accepterat ett sätt att se på verkligheten och kanske blivit blinda för att det kan finnas andra sätt att bygga ett samhälle än det vi har nu.

Du som har arbetat som politiker Midas Magstark, finns det ett behov av att släppa sina förutfattade meningar? Är det dags att börja lyssna på motståndarnas argument?

— Vi kanske måste hitta ett sätt att bedriva förändringsarbete utan att dela in oss i grupperingar och göra varandra till motståndare.

— Då är vi inne på ett område religionen har utforskat i årtusenden, men det verkar vara det mest tidskrävande förändringsarbetet av alla.

Ja Greger Gubbskägg, om det är vad som krävs för att minska arbetslösheten, är det helt kört då? Eller finns det några första steg vi kan ta för att börja förändra samhällets syn på arbete?

— Det här är ingenting som kan komma uppifrån. Politiker kan fatta beslut som genererar mer tid och handlingsutrymme till människor, så att det finns energi till fler att börja tänka ut svar på Hur-frågor. Förändring kommer när vi får vara kreativa och lösa problem tillsammans. Hur ökar vi den inhemska produktionen av ekologisk mat? Hur skapar vi fler bostäder?

— Det är skillnaden på en sanning och ett förslag. ”Såhär måste vi göra” bytt i ”det här är ett sätt att göra.”

Tack för det avslutande ordet, Oklara Sara. Idag har vi gjort upp med världsbilden att det finns någonting som heter Arbetslöshet. Vi har konstaterat att det är något vår hjärna väljer att tro på för att göra vardagen lite mer begriplig, men att det kanske kan finnas andra sätt att bygga ett samhälle. Tack för att ni var med oss idag och återkom gärna nästa vecka för att göra upp med en ny världsbild.

Kommentarsfältet är stängt.