"Att hävda principen om alla människors lika värde innebär bland annat att ta avstånd från rasism liksom all form av diskriminering". Vad bra den är, Sveriges Radios policy.

Public service måste våga mer än så här

Peter Lööv Roos

”Att hävda principen om alla människors lika värde innebär bland annat att ta avstånd från rasism liksom all form av diskriminering”.

Vad bra den är, Sveriges Radios policy. Problemet är bara att den inte är mycket värd just när den borde vara som viktigast: Inför val. Inte minst valåret 2014.

Runt om i Europa växer sig extremnationalismen och rasismen allt starkare. I Sverige kan ett parti med bakgrund i närtid i Bevara Sverige Svenskt och vitmaktmiljön komma att bli tredje största i riksdagen.

Då träder SR:s särskilda riktlinjer in: Den medarbetare som offentligt visar sin politiska ståndpunkt inte får framträda i något program under tre månader före ett val. Också en stand up-show kan diskvalificera – om den tar upp viktiga samhällsfrågor som rasism.

Soran Ismail ska ha all cred för sitt beslut att följa sin inre kompass, sitt civilkurage. Han valde friheten att kunna fortsätta tala om rasismen, också den rasism Sverigedemokraterna står för, även om det kostade honom rollen som programledare i Morgonpasset till efter valet.

Lena Sundström skriver tankeväckande på twitter: ”Det finns ett nazistiskt parti inröstat i Grästorp. Får man vara kritisk till nazism valåret 2014? Eller är det att påverka väljarna?” En fråga att ta på allvar. Det oroar, det sätt på vilket SR-ledningen sätter det självklara med att ta avstånd från rasism på undantag. Public Service måste kunna bättre, våga lite mer. Våga tro på sin egen policy.

1 kommentar på “Public service måste våga mer än så här

  1. Håkan Wiklund skriver:

    ”Soran Ismail ska ha all cred för sitt beslut att följa sin inre kompass, sitt civilkurage (…) även om det kostade honom rollen som programledare i Morgonpasset till efter valet.”

    Håller med. Däremot måste man skilja på moraliska och allmänmänskliga kontra partipolitiska uttalanden som programledare i public service. SR:s riktlinjer är inget jag ser någon anledning att ifrågasätta.

    Ismail har gjort sitt val och tar konsekvenserna av det. En av dessa är att hans åsikter/uttalanden får ökad exponering i massmedia…