Ensam är inte stark. Genom att berätta våra historier kan våra segrar komma andra till del: Hållbart engagemang kan bara byggas tillsammans.

Låt oss sprida det modiga

Sofia Svarfvar

Ensam är inte stark. Genom att berätta våra historier kan våra segrar komma andra till del: Hållbart engagemang kan bara byggas tillsammans. Då är sociala medier ett viktigt verktyg, skriver Sofia Svarfvar.

Jag funderar på dagens informationssamhälle. Allt går fort. Det är en självklarhet att finnas i sociala medier. Vi kommer närmare varandra. Gör våra röster hörda. Vi skriver riktade meddelanden eller skickar en tanke ut i rymden. Detta virrvarr av tankar och ord bildar vår världsbild.

Jag inser att vissa dagar kollar jag Facebook innan jag går upp och det är det sista jag läser av innan jag somnar. Däremellan har sällan så mycket skett. Något barn hos någon vän har kanske vaknat, någon har sett en dålig film. Ändå tittar jag. Varför? Jo, för ibland händer det att jag får veta något viktigt. Ett barn är fött, en bild gör mig glad eller en artikel bär mig vidare i mina arbetsuppgifter.

Den stora internetrevolutionen väntas anlända till den afrikanska kontinenten. Och de trådlösa möjligheterna är efterlängtade. Idag är mobiltelefonen ett av de viktigaste verktygen eller ägodelarna för någon som lever i Sverige lika väl som för bonden i Tanzania. Vi kan göra allt. Handla, beställa, söka information om prisutveckling. Med bättre internet kan affärer göras snabbare. Vänner och familj kan skicka meddelanden och pengar mellan byar, regioner, länder och kontinenter.

På nätet finns modiga människor som ger sina liv för att uttrycka sina röster, för att påverka och förändra. Jag slår upp min Facebook och läser en kollega från Sydafrikas statusuppdatering: senaste numret av Mining Weekly, del av den officiella konferensens material, har en artikel om vårt alternativa möte.

I veckan startar Afrikas största konferens för gruvindustrin, Mining Indaba, i Kapstaden. Affärsmän, investerare och politiker minglar runt i en somrigt stad omringat av hav och berg. För två år sedan var jag på plats. Fast inte inne på konferensen utan på det alternativa möte som en rad civilsamhällsesorganisationer arrangerat. Trötta på att inte bli lyssnade till, trötta på undermåliga löner och farligt miljöavfall som förstör grundvatten vill de visa gruvindustrin att de finns. De som står bakom det Alternativa Mining Indaba vill se att gruvindustrin skapar välfärd och utveckling och inte miljöförstöring och ökade inkomstklyftor.

Genom Facebook fick jag del av min kollegas stolthet på andra sidan jorden. Stoltheten i hennes uppdatering, ja stoltheten i att få föra fram sin åsikt och stoltheten i att bli lyssnad till, når mig.

Det går att påverka. Steg för steg är förändring möjligt. Vi alla kan fråga efter mobiltelefoner som är tillverkade på ett etiskt och hållbart sätt. Kanske de lyssnar om vi skriver en kommentar på ett företags facebooksida. Företag kan ta större ansvar och beslutsfattare besluta om lagar som skapar hållbar utveckling.

Teknik löser inte världens stora utmaningar så som fattigdom och klimatförändringarna. Det som behövs är modiga människor som vågar ifrågasätta. Men teknik kan förenkla och hjälpa budskap att spridas. I informationsvärlden är det lätt att känna att allt som skrivs bara flyger i väg ut i cyberrymden.

Det finns fegisar som går till attack med hemska hot utan att våga ge sig själva till känna. Fega människor kan gömma sig bakom anonyma namn, eller säga saker de inte skulle säga öga mot öga. Näthatet växer när fegheten tar över. Låt oss inte tolerera. Låt oss fortsätta sprida det goda. Sprida budskap som förändrar för rättvisa och till glädje. Låt de som hotar ställas till svars.

Vi allra flesta skriver för vänner och bekanta. Vi lär oss att solla och där emellan all information kommer ny information, och jag blir nyfiken. Där emellan alla ord, kommer en artikel som ger mig nya insikter. En statusuppdatering som gör mig glad, eller en tanke skickad till mig, av någon och jag blir sedd.

Det sociala finns i det mediala. Ibland kommer vi närmare varandra där och kan föra samtal över kontinenter eller mellan medborgare och beslutsfattare. Avstånd minskar. Låt oss besegra fegisarna på nätet och lyfta alla modiga vardagshjältar. Snart kommer bra trådlöst internet till fler av Afrikanska länder. Tänk vilka möjligheter när en hel stor kontinents modiga människor blir sedda.

Kommentarsfältet är stängt.