Idag fyller Dagens Seglora ett år. Ett innehållsrikt år, med snabb etablering och viktig debatt, skriver tidningens förra chefredaktör Helle Klein i en jubileumskrönika.

Grattis, Dagens Seglora!

Helle Klein

Idag fyller Dagens Seglora ett år. Ett innehållsrikt år, med snabb etablering och viktig debatt, skriver tidningens förra chefredaktör Helle Klein i en jubileumskrönika.

Den här hösten har vi firat femårsjubileum för vår tankesmedja Seglora smedja. I dag firar vår nättidning Dagens Seglora ett år. Hurra!

”I folkrörelsedemokratins anda vill vi vara en tillitsbyggare. Dialog och diapraxis mellan människor från olika religioner hör till vår profil liksom kombinationen av andlighet och samhällsengagemang”, skrev jag då för ett år sedan på ledarplats.

Efter ett år av heta debatter, fördjupande krönikor och underfundiga satirteckningar kan vi konstatera att Dagens Seglora behövs mer än någonsin. Det tycker uppenbarligen också de många läsarna som hela tiden ökar i antal. Vi har under året haft 389.000 sidvisningar – det är mer än tusen om dagen. Vi ligger i snitt numera på mellan 1000 och 1500 läsare/dag. Det är inte dåligt för en ideellt driven och skriven nättidning utan marknadsföringsresurser.
När Kyrkans tidning dessutom går alltmer i de konservativas riktning och kampanjar i ärkebiskopsvalet mot den tydligaste företrädaren för öppenhetens och dialogens hållning, Antje Jackelén, är det uppenbart att det behövs flera tidningsröster i Svenska kyrkans närhet. Dagens Seglora fyller ett tomrum med sin fördjupande och debatterande arena för den progressiva samhällsengagerade tron.

I maj lämnade jag chefredaktörskapet för vår nättidning till Arne Carlsson som drivit vidare tidningen med bravur tillsammans med redaktionschefen Mattias Irving. Numera citeras och nämns Dagens Seglora i dagstidningar som Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Det är ett gott betyg för vår lilla ettåring.

Dagens Seglora är inte bara en tidning utan också ett spännande nätverk av teologer (både lekmän och präster) från många olika delar av landet och med bakgrund i både kyrka och samhälle. Den är också en mötesplats för människor med olika tro. Vi anser att det mångkulturella samhället måste få sitt avtryck i evangeliets tilltal till nutidsmänniskan.

När vår kommande ärkebiskop Antje Jackelén hävdar att ”Gud är större” och förordar dialog med våra trossyskon inom judendom och islam översköljs hon av hat och hot. Det är djupt upprörande men tyvärr inte förvånande. Vi som står på barrikaderna mot inskränkthetens kränkning av människovärdet har på senare år upplevt att motståndet hårdnat. Vi ser hur fascism och nazism kommer åter på den europeiska arenan och här hemma tävlar Sverigedemokraterna med Miljöpartiet om att bli tredje största parti.

”Vi räds den pågående normaliseringen av främlingsfientligheten om den så kläs i prästkappa eller basuneras ut från talarstolen. I kampen mot antisemitism, islamofobi och antiziganism höjer vi gärna tonläget”, skrev jag på ledarplats när vi lanserade Dagens Seglora för ett år sedan.

Högerextremister brukar kalla Dagens Seglora för kyrkans svar på Expo. Det gör oss mycket stolta. Vår tidning är en pålitlig antirasist i en tid när människovärdet står på spel.

Det lackar mot jul och julnattens kända text känns mer angelägen än någonsin att påminna om:

”Natten skall vika där ångest nu råder”, säger profeten Jesaja. Och han fortsätter: Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram.

Låt oss tända ljus i mörkret.

Kampen för rätt och rättfärdighet, ja kampen för det djupast mänskliga – att se Gud i sin nästa – får aldrig upphöra.

Stort grattis Dagens Seglora!

1 kommentar på “Grattis, Dagens Seglora!

  1. Ulf Hjertén skriver:

    Dagens Seglora behövs. I en tid av försnävning är det viktigt att öppenhet och tolerans får plats. Hoppas att ni har ork och inspiration att fortsätta.