Det är kväll i Malmö nu. Det är kallt.

Vadå vara vittne? Ta strid, kyrkan!

kristian_lundberg_foto_kristin_lidgren_150x150Det är kväll i Malmö nu. Det är kallt. Rått. Fuktigt. Och den kyrka som jag trodde var min är främmande. Inte min. Gud är här, Kristus är här – men inte ni. Ni sitter i ett samverkansmöte. I Malmö har REVA existerat under mer än ett år – och under detta år har Svenska Kyrkan deltagit i Samverkansmöten med Gränspolisen i Skåne. Och nu – uppenbarligen har detta skett i egenskap av medborgarvittne? Ursäkta mig, men hur har detta märkts? Just det. Det har inte märkts, skriver författaren Kristian Lundberg i ett svar till Svenska kyrkans representanter vars debattinlägg publicerades i går.

Det är kväll i Malmö nu. Det är kallt. Rått. Fuktigt.

Och svenska kyrkan tvår sina händer. Svenska Kyrkan vill igen förändra verkligheten genom språket – för vad är det egentligen som jag har kritiserat? Jag har citerat en av kyrkans anställda. Jag har inte hittat på det hon säger. Det står där. I Malmö har REVA existerat under mer än ett år – och under detta år har Svenska Kyrkan deltagit i Samverkansmöten med Gränspolisen i Skåne. Och nu – uppenbarligen har detta skett i egenskap av medborgarvittne?

Ursäkta mig, men hur har detta märkts? Just det. Det har inte märkts. Minns ni Alsike kloster? Minns ni att det fanns en gång en giltighet i tron – att den skapade skillnad? Strid? Människan är okränkbar. Punkt slut. Det är inte fråga om en samverkan. Det är ett värde. Inte har någon företrädare från Kyrkan gått ut och blockerat grindarna på BUP när Polisen hämtar bort tortyrtraumatiserade barn? Nej. Just det. Samverkan. Är det vi vill ha?

Inte ser jag Svenska Kyrkan vid Kastrup när våldet äger rum? Inte ser jag er komma till stöd för barn och vuxna som misshandlas i avgångshallar. Nej. Vad i hela fridens namn är det ni vittnar om? Var? Är det detta, att ni söker efter en överenskommelse om människovärdet – att det är rörligt? Hindra utanförskap genom deporteringar? Allvar?

Var inom Svenska Kyrkan har detta dokument som jag citerar diskuterats? Nej, just det. Ingenstans. För vem vittnar ni? Inte för svaga, utsatta. Inte är det ni som för agendan. Inte är det ni som tar fasta på Kristus utsatthet i världen. Inte kommer ni som tröst och hopp. Ni kommer som tjänstemän för att samverka. Det är det som är det grundläggande felet. Ni tar inte strid om människan.

Antingen är Gud allt eller så är hen ingenting – hen är inte ett värde man förhandlar fram vid ett bord på Polishuset i Malmö  – medan Gränspolisen beskriver deporteringar som Charterresor. Jag säger det igen: ni borde skämmas. Vi har tidigare samverkat i Sverige. Vi har sett den banala ondskan ta form. Och. Ni har inte lärt er ett enda skit. Ja, som enskild medlem i Svenska Kyrkan är jag ursinnig, förtvivlad.

Jag tycker så här – om ni vill vara vittnen – följ med och blockera massavvisningarna vid Förvaren. Kom och var med. Följ med till polisstationerna, läs anmälningarna. Kom och fira gudstjänst med oss alla vid Förvaret i Åstorp. Det finns plats. Vi behöver inga vittnen. Vi behöver medmänsklighet, vi behöver den radikala Kristus som tar strid.

Det är kväll i Malmö nu. Det är kallt. Rått. Fuktigt. Och den kyrka som jag trodde var min är främmande. Inte min. Gud är här, Kristus är här – men inte ni. Ni sitter i ett samverkansmöte.

Kristian Lundberg

3 kommentarer på “Vadå vara vittne? Ta strid, kyrkan!

 1. David Berglund skriver:

  Bra rutet Kristian. Men kan det inte vara en poäng med sk medborgarvittnen för att minimera risken för övergrepp vid oundvikliga avvisningar? Behöver ju inte vara kyrkans anställda.

 2. cecilia persson skriver:

  Som föreläsare åt Sveriges kristna råd, i asyl-och migrationsfrågor och även en av grundarna till Etikkommissionen i Sverige – nätverk för mänskliga rättigheter i asylprocessen, ställer jag mig bakom varje ord i Kristian Lundbergs text. Samverka med makt som kränker människans heliga värde-bör inte kristna göra!

  Punkt slut, finns inget att snacka om-skäms de som ägnar sig åt medlöperi!

  Cecilia Persson
  Lund

 3. anne skåner skriver:

  kyrkan är väl inte ansedd som en kamporganisation. Men det finns enskilda krafter och församlingar där man tar sin uppgift på allvar. Det kan inte vara att ha möten med gränspolisen.

Relaterade artiklar