I en analys i SvD skriver Göran Eriksson att det finns en minister som regerar och det är utrikesminister Margot Wallström. Först så erkände Sverige Palestina som stat och fick många och långa kommentarer från hela världen.

Låt freden komma först

Ann-Cathrin Jarl

I en analys i SvD skriver Göran Eriksson att det finns en minister som regerar och det är utrikesminister Margot Wallström. Först så erkände Sverige Palestina som stat och fick många och långa kommentarer från hela världen. Många inom EU-sfären som tidigare varit tysta medgav att freden i Mellanöstern har hög prioritet och att målet är att Palestina skall bli en egen stat. Men inte ännu. Abbas fick den stora och kanske inte ens särskilt förtjänta äran att som förste palestinske statschef besöka Sverige och skaka hand med Löfven och kungen.

Alliansens alla allierade har enstämmigt tagit avstånd från regeringens politik i Mellanöstern med motiveringen att det på nåt sätt skulle varit en för tidigt väckt fråga och att de stater som erkänt Palestina var suspekta i olika avseenden. Alla försök att få igång fredsprocessen i Mellanöstern är a priori bra. Ingen fred är lika efterlängtad som den i Mellanöstern. De som lyckas föra den frågan närmare en lösning har gjort mänskligheten en stor tjänst, att jämföra med mirakel.

Men så är det de många perspektiven som man måste tänka på. Vem som är mest förorättad? Som om vi inte vet det. Vem som har bäst idéer, är skickligast förhandlare, har flest på sin sida, har Gud på sin sida eller har mest pengar och vapen.

Över detta är jag upprörd. Vi är många som stått i pass- och visumkö för vår inresa till USA. I timmar får man stå där och vänta på sin tur medan två av 15 bås för passkontrollanter är bemannade. Dom vill veta allt och fotograferar alla och tar fingeravtryck av alla. Kontrollen av besökaren är minutiös, och tar en fruktansvärd tid.

Men nu är reformer på gång. Den amerikanska passpolisen skall nog få tillåtelse att ha kontrollen i Sverige istället! Ett USA-kontrollerat säkerhetskontor på svensk mark och utan insyn. Varför allt detta Natotjat – dom kommer att stå här, och står möjligen redan här, och tar del av all information som finns om säkerhetsläget i Sverige och kanske framför allt kontroll av våra migranter. När flera politiker drar igång låter det som att det fanns någon skillnad mellan neutrala Sverige och dom andra i Nato. Det kan man verkligen inte lita på.

Det starkaste skälet för Nato att dra in Sverige i organisationen är ekonomiskt. Nato anser att länderna bör spendera 2 procent på det militärindustriella komplexet och Sverige spenderar drygt 1 procent. Så en ökning av våra militära expenser med 100% är Natos starkaste skäl för svenskt medlemskap.

I Nordic Battle group som Löfven är så nöjd med samarbetar vi med flera Natomedlemmar.

Och så det gamla vanliga – som alltid är det viktigaste – Fred på jorden.

Och tack Margot Wallström för din tydliga position mot Nato, ministrera mera!

1 kommentar på “Låt freden komma först

  1. Markus Stettiner skriver:

    Och som hon ministrerar! Visserligen i strid med författningen, men vem bryr sig?! Fred på jorden….