Två journalister frigavs nyligen ur det ökända Torafängelset i Kairo, men Baher Mohamed har inte samma tur som sina kollegor. Han har inget medborgarskap i något annat land.

Överge inte Baher Mohamed

Helena Hägglund

Två journalister frigavs nyligen ur det ökända Torafängelset i Kairo, men Baher Mohamed har inte samma tur som sina kollegor. Han har inget medborgarskap i något annat land. Västerländska kroppar däremot är dyra och kan användas i diplomatiska förhandlingar, skriver Helena Hägglund.

Den australiensiske Al Jazeera-journalisten Peter Greste postar en bild på Facebook där han med uppkavlade byxben och ett stort leende på läpparna står i vattenbrynet på en sandstrand.

Inte undra på att han är lycklig. Han har suttit frihetsberövad i Egypten i 400 dagar, dömd till sju års fängelse utan någon egentlig bevisning alls, för samröre med det tidigare regeringspartiet och nu terroriststämplade Muslimska Brödraskapet samt för att ha spritt en felaktig bild av Egypten. Men nu är han fri. Han släpptes hastigt från det ökända Torafängelset i Kairo i måndags och deporterades direkt. Han kommer inte att kunna återvända till Egypten.

Peter Grestes kollega, egyptisk-kanadensiske Mohamed Fahmy, har blivit tillfrågad att ge upp sitt egyptiska medborgarskap och hans frigivande väntas ske mycket snart.

Men den tredje fängslade delen av Al Jazeera-trion, Baher Mohamed, har inget land att deporteras till och inget dubbelt medborgarskap att använda sig av. Det finns inga nyheter eller spekulationer om ett stundande frigivande för honom, han är dömd till tio års fängelse på samma lösryckta grunder som de andra två. Men troligtvis blev trycket och kritiken från utländska regeringar och medier för mycket för den egyptiska regimen när de samtidigt söker utländska lån för att kunna bygga upp landets havererade ekonomi.

Men utländsk diplomati rör först och främst utländska medborgare. Baher Mohamed sitter, som tusentals andra egyptier, fängslade för samröre med Muslimska brödraskapet. Här om dagen dömdes till exempel 183 påstådda brödraskapsanhängare till döden anklagade för att ha dödat 16 poliser.

Peter Greste, precis som många andra frigivna politiska fångar uppmanar omvärlden att inte glömma de som fortfarande är inlåsta. Hemma i Sverige gjorde Johan Persson och Martin Schibbye samma sak. Men vi glömmer, det gör vi alltid. Och vad gör det för skillnad om någon faktiskt skulle minnas när de fängslade kropparna ingår i nationers handel med varandra, västerländska kroppar är dyra och kan byta till sig lättade handelsrelationer eller lån medan egyptiska kroppar är värda lika lite som landets fabrikslöner.

Kommentarsfältet är stängt.