Nu är det ubåtsjakt som gäller. Eller var det igår? Finns främmande ubåtar i svenska vatten.

Vägen till fred är fred

Ann-Cathrin Jarl

Nu är det ubåtsjakt som gäller. Eller var det igår? Finns främmande ubåtar i svenska vatten. Har nån sett dom eller är det en from förhoppning att någon har sett dom. Svenska flottan anses av brittiska vänner av marina försvar vara det modernaste som finns. Men i sökandet efter ubåtar kommer dom till korta.

För det var ju bättre förr då försvaret var dyrare och vi hade fler fartyg inom marinen. Men några ubåtar hittade dom inte. Fast det fanns ju den där 137 an som kom upp ur vattnen men det var väl mest ett misstag och resultat av fel på fartyget. Den kom från Sovjet och kaptenen var berusad.

På onsdagen meddelas att den nya statsbudgeten kommer att föreslå ett ökat försvarsanslag med 700 miljoner. Men det är väl ingen som riktigt tror att det kommer att bli lättare att hitta ubåtar. Det verkar ju helt enkelt vara en nästan omöjlig uppgift.

Ett bra förslag har kommit fram i media. En som tränade hundar påpekade att det går lika bra att träna sälar. Det var ett långt framskridet experiment under den förra ubåskrisen utanför Karlskrona. Man försökte lära sälar och örnar att hitta ubåtar. Dom är billiga i drift och hittar väldigt bra under vattnet och högt i skyn. Det är klart billigare än att gå med i NATO. Och alla förstår väl att om NATO visste att dom var bra på sök under vatten så hade dom kommit och övat för länge sen.

Och var skall det svenska försvaret hitta soldater som vill ingå i en insatsstyrka som kan skickas hit och dit. Försvaret har ett akut rekryteringsproblem. När unga människor förstår att dom får ett arbete som soldater som innebär att riskera sitt liv – då avstår dom från jobbet.

Det är nu som det var då – det finns ingen bra och säker militär metod att lösa frågan om främmande fartyg på svenskt vatten. Man måste prata med varandra och förhandla om hur man förhåller sig till varandra. Vägen till fred är fred.

2 kommentarer på “Vägen till fred är fred

  1. Mark Twain skriver:

    Håller helt med Ann-Cathrin. Sverige har inget att dölja. För övrigt är jag övertygad om att Putin inte skulle köra in undervattenfarkoster i Stockholms skärgård. Och om han någon gång gjort det måste vi i så fall prata med honom.
    Mark Twain

  2. Ann-Cathrin Jarl skriver:

    Käre Mark
    Sannolikheten för att främmande makt befunnit sig på svenskt undervatten är stor. Men man får ju säga att effektivt är det inte; varken det svenska eller det ryska. Staterma pratar med varandra på många konferenser och möten. Sedan 1900 talets början har många organisationer av olika dignitet bildats och fört förhandlingar om gemensamma frågor, tex militarismen. 680 miljoner ytterligare till svenskt försvar måste vägas mot andra och viktigare utgifter. Alliansen har på ett förtjänstfullt sätt sänkt militärbudgeten och det skall de ha heder av.