Svenska kyrkans internationella chef, Eric Lysén, uppger för Kyrkans tidning att han välkomnar beskedet av regeringen att erkänna Palestina som en stat och hävdar att: – Ett erkännande av Palestina kan vara ett viktigt steg för att få igång fredsprocessen. Det kan på sikt leda till en hållbar tvåstatslösning där Israeler och palestinier lever sida vid sida inom säkra och erkända gränser.

Svenska Kyrkan välkomnar beslut att erkänna Palestina.

Svenska kyrkans internationella chef, Eric Lysén, uppger för Kyrkans tidning att han välkomnar beskedet av regeringen att erkänna Palestina som en stat och hävdar att:

– Ett erkännande av Palestina kan vara ett viktigt steg för att få igång fredsprocessen. Det kan på sikt leda till en hållbar tvåstatslösning där Israeler och palestinier lever sida vid sida inom säkra och erkända gränser.

– Den svenska regeringens besked kommer i ett viktigt skeende då läget på marken försämras dagligen genom utbyggande av illegala israeliska bosättningar, säger Erik Lysén till Kyrkans tidning. Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, beslutade 2012 att uppmana svenska regeringen att verka för att Palestina ska upptas som fullvärdig medlem i FN. Palestina upptogs i generalförsamlingen med observationsstatus i november 2012.

Utrikesminister Margot Wallström har framhållit att vi inte är ensamma, över 130 länder har redan erkänt Palestina och sex av EU:s 28 medlemsstater.

Israel och USA har som väntat reagerat negativt och den Israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman har kallat upp den svenske ambassadören för att delge honom en protest.

3 kommentarer på “Svenska Kyrkan välkomnar beslut att erkänna Palestina.

  1. Karin Ranieli skriver:

    Som medlem i Svenska Kyrkan kan jag inte delta i detta välkomnande av ett synnerligen förhastat beslut. Hur kan man man erkänna en stat där det tyvärr är alltför vanligt med antijudisk och hatisk propaganda, sorgligt nog även i skolor och barnprogram.

  2. Allan Karlsson skriver:

    Får jag endast säga att jag förstår inget av det ni duktiga vill ha det. Jag förstår heller inte varför de från båda sidor inte kan hålla sams, från början är de ju släckt?

  3. Markus Stettiner skriver:

    Inte konstigt Kyrkan är glad. Det vankas nya hundratals miljoner av våra skattepengar till ”demokratiutveckilng” i den nya staten. 2013 fick Svenska Kyrkan omkring 190 miljoner för att propagera för det ersättningsteologiska Kairos Palestina dokumentet. Diakonia fick en halv miljard för att bl a stödja rasistiska organisationer som Badil och Sabeel. Vi kan kanske vänta oss nya friska tag från just Diakonia, som den ökända aktionen ”för människorna” mot de omänskliga judarna. Hittills har ingen troende kristen har kunnat förklara för mig hur de organisationernas förnekelse av judarnas anknytning till området går ihop med Jesus från Nasaret.