Runt 400 personer deltog på den stora Kippavandringen i Malmö, som förenade både medborgare och politiker över blockgränserna. Ministrarna Birgitta Ohlsson och Stefan Attefall talade om ett Europa i förändring och manade till "minsta möjliga tystnad" inför rasismen.

Hundratals tågade för Malmös judar

Runt 400 personer deltog på den stora Kippavandringen i Malmö, som förenade både medborgare och politiker över blockgränserna. Ministrarna Birgitta Ohlsson och Stefan Attefall talade om ett Europa i förändring och manade till ”minsta möjliga tystnad” inför rasismen.

Vandring

 

I ett anständigt samhälle ska aldrig minoriteten stå ensam, sade demokratiminister Birgitta Ohlsson i kvällens kippavandring i Malmö. Runt 400 personer hade samlats vid synagogan för att vandra till Möllevångstorget. Birgitta Ohlsson talade om ett Malmö som en gång var hoppets stad för de överlevande judar från Auschwitz som kom över sundet. Hon talade om ett Europa i förändring med växande högerextremism och sade att vi nu upplever ett hat mot judar som ingen mer trodde skulle vara möjligt.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (Fp) och kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (Fp) och kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Kippavandringen blev en mäktig manifestation mot antisemitismen och i vandringen syntes bl.a. också Mikael Wiehe, f.d. KD-partiledaren Alf Svensson, civil-och bostadsminister Stefan Attefall, journalisten och författaren Per Svensson, författaren Fredrik Ekelund, Malmös kyrkoherde Anders Ekhem och kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Både män och kvinnor hade satt på sig kippan denna kväll, symbolen för judisk identitet. Vita, blåa, svarta och hemvirkade randiga kippor syntes. Det var starkt att se. Sofia Nerbrand, initiativtagare till vandringen, vände sig i sitt tal allra först till människorna med judisk bakgrund. Ni har rätt att vara här, sade hon. Vi är nära och kära grannar i denna stad.

Ingen ska vara rädd att visa sin religiösa tillhörighet, sade Stefan Attefall och bad om minsta möjliga tystnad inför rasismen i samhället. Antisemitismen är en fiende till det demokratiska samhället slog Katrin Stjernfeldt Jammeh fast, som efter den senaste attacken mot rabbinen i Malmö, Shneur Kesselman, kritiserats för att inte tillräckligt tydligt ha tagit avstånd från antisemitismen i Malmö.

Vi går här i denna vandring för att påminna oss om vad det är att vara människa, sade Stjernfeldt Jammeh och knöt an till Birgitta Ohlsson som i sitt tal vände sig till Möllevångstorget och sade: Vi är inte likgiltiga, det är det allra viktigaste.

Helena Myrstener

Kommentarsfältet är stängt.