[caption id="attachment_8201" align="aligncenter" width="500"] Hundratals vände ryggen åt Sverigedemokraterna. Initiativtagaren Robert Nilsson stoppade demonstrativt fingrarna i öronen när Jimmie Åkesson talade.

Nyköping vände ryggen åt SD

Hundratals vände ryggen åt Sverigedemokraterna. Initiativtagaren Robert Nilsson stoppade demonstrativt fingrarna i öronen när Jimmie Åkesson talade.

Hundratals människor vände ryggen till på Sverigedemokraternas torgmöte i Nyköping på torsdagen. Men manifestationen föregicks av svårigheter. När polisen i Nyköping fick veta att deltagare på Facebook hade diskuterat ifall man skulle skramla med nycklar, villkorades manifestationen till att bara få vara i nordöstra hörnet av torget.

På Facebook kommenterade initiativtagaren Robert Nilsson polisens villkor: ”en oerhört märklig och paradoxal situation. Att vi kommuninvånare hänvisades till ett hörn av vårt torg, medan Jimmie Åkesson fick resten av torget för sitt i mina ögon unkna och rasistiska budskap.”

Men beslutet ändrades av befälhavande polis på plats. Nilsson blev uppsökt och fick veta att demonstranterna skulle få stå mitt emot Åkesson istället. Snart var hela torget fyllt av ryggvändare.

– Nobody puts antiracism in a corner, sade Robert Nilsson efter att ha fått höra polisens beslut.

Efter manifestationen var Robert mycket nöjd, och skrev ett tackmeddelande till alla som deltagit.

”När [Jörgen Fogelklou] påannonserade partiledarens förestående ankomst, så var det lite som de där koordinerade uppvisningarna i samband med OS-invigningarna – ni vet när massor av människor håller upp färgade fyrkantiga plattor som på håll bildar olika mönster.

För nästan unisont, så vände sig hela torget, mot Stadshuset, hemvisten för vårt lokala demokratiska parlament – kommunfullmäktige – och bort från den plats där det rasistiska, och i mina ögon, antidemokratiska Sverigedemokraterna stod.

Alla ansikten som vändes mot mig – det var som om molnen sprack upp efter ett mörkt och dystert regn och solen sken mot mig.”

Kommentarsfältet är stängt.