Polisen prioriterar att åtala aktivister som "trummar för högt på trummor" och tvingar systematiskt bort EU-migranter från deras tillfälliga hem. Det är fel prioritering och politiker borde sluta tiga om samhällets svagaste, skriver Sara Abdollahi, frilansskribent.

Makten sparkar på samhällets svagaste

Sara Abdollahi 150x150Polisen prioriterar att åtala aktivister som ”trummar för högt på trummor” och tvingar systematiskt bort EU-migranter från deras tillfälliga hem. Det är fel prioritering och politiker borde sluta tiga om samhällets svagaste, skriver Sara Abdollahi, frilansskribent.

För ett par dagar sedan samlades olika aktivister i Helenelund för att stoppa avhysningen av EU-migranter. Efter att vräkningen var verkställd grep polisen 28 aktivister. Enligt polisen bröt de mot ordningen, aktivisterna blev visiterade och filmade innan de fick lämna platsen.

Bland de gripna fanns min vän Deidre. Hen och alla andra som var där valde att stå upp för mänskliga rättigheter genom att med sina kroppar försöka stoppa rivning av människors hem.

Förutom att stå upp för mänskliga rättigheter klassades som brott av polisen fick Deidre veta att hen har gjort sig skyldig till ytterligare ett brott. Polischefen pekade på hen och sa: “Vi har filmbevis på att du har spelat trummor. När kronofogden skulle meddela om vräkning så spelade du för högt på din trumma”.

Jag undrar, vad har myndigheter och polis för prioteringar. Kan vi inte komma överens om att vräka människor från sina hem är ett större brott än att spela trummor för högt?

När Deidre och sambaorkestern Yakumbé spelade “för högt” så att kronofogdens jobb försvårades stod de upp för någonting. Där makten försöker att köra över människor är civilkurage en självklarhet. Att Deidre nu riskerar böter och sex månaders fängelse är helt absurt i ett samhälle där ideella krafter är de som bär upp samhället.

Medan polis och myndigheter har lämnat 50 EU-migranter utan tak över huvudet, har Deidre och andra påbörjat en insamling som går till EU-migranterna så att de ska få mat, tak över huvudet och medicin På ett par dagar har de lyckats samla ihop 30 000 kr.

Aktivisternas meddelande till allmänheten är bland annat:

“Vi som försöker skydda de mänskliga rättigheterna har blivit anmälda för brott för att vi vägrade lämna migranternas tillfälliga hem för att de är till o s s som de vänder sig till när de blir vräkta och inte har någonstans att sova, det är till o s s de vänder sig när de fryser och behöver täcken, de är till o s s de vänder sig när de är hungriga och inte har någon mat. Vi anser att alla människor har ett lika värde och att diskriminering och rasism inte får stå i vägen för dessa principer! Vi anser att det är dags att politiker och myndigheter att tar denna problematik på allvar och hittar långsiktiga lösningar och slutar lägga detta ansvar på oss, enskilda individer, aktivister och människorättskämpar. – OCH VI KOMMER ATT KÄMPA TILL SVERIGE LYSSNAR!”

Vi har inga ursäkter att inte erbjuda EU-migranterna hjälp. Hur hållbart är det att aktivister ska agera välfärd som privatpersoner.

Ansvariga politiker för denna avhysning och den förra i Högdalen är båda från Alliansen. Förutom att de har urholkat välfärden och lagt ansvaret hos frivilliga krafter som får bära upp samhället på sina axlar bäst de kan, har Alliansen också reformerat arbetskraftsinvandring för att kunna lägga skitiga och tunga arbetsuppgifter på EU-migranter.

Jag känner en djup oro över att makten sparkar på samhällets svagaste, för att sedan straffa de ideella krafter som försöker att hjälpa. Men vi kan tillsammans se till att det inte får fortsätta så här, visa att det inte är okej att borgerliga politiker kör samhället i botten. För det är inte så långt kvar till valet 2014, men tillräckligt långt för att borgarna ska ha tid på sig att förstöra för massa människor. De har nu visat att de är kapabla att göra stora skador på kort tid. Till exempel håller polisen just nu på att systematiskt tvinga bort EU-migranter från deras tillfälliga hem medan jag skriver det här. Kan ansvariga politiker inte stoppa detta? Eller är det tiga som gäller som vanligt när det gäller samhällets svagaste!

Därför tycker jag förutom att vi tillsammans röstar bort högern vid valet, ska vi fortsätta att höja våra röster mot deras orättvisa. Låt oss protestera, efter förmåga, varje gång de vill köra över människor. Låt oss visa att vi inte är nöjda, visa motstånd och inte ge oss förrän efter valet. Då har vi förhoppningsvis röstat bort Alliansen och deras nedåt-sparkande ideologi.

Sara Abdollahi

Kommentarsfältet är stängt.