Den 8:e mars är det den internationella kvinnodagen. Dagen inträffar samma datum varje år och finns för att uppmärksamma oss på ojämställdhet och kvinnors situation i Sverige och hela världen.

Istället för mors dag

Elias Carlberg

Den 8:e mars är det den internationella kvinnodagen. Dagen inträffar samma datum varje år och finns för att uppmärksamma oss på ojämställdhet och kvinnors situation i Sverige och hela världen. Att stå på barrikaderna och skrika ut sitt budskap är även 2017 en nödvändighet för att åberopa jämställdhet i världen.

För vissa länder har även den 8:e mars kommersialiserats och dagen har getts en ny innebörd. Istället för att uttrycka orättvisor uppmärksammar den ”kärleken till kvinnan” likt mors dag eller alla hjärtans dag. I Kina behöver kvinnor endast arbeta en halvdag och i Ryssland, med flera andra länder, är dagen en nationell helgdag, ironin i ett samhälle där en kvinna varje timme misshandlas till döds och att landet nyligen avkriminaliserat våld i nära relationer.

Det bör påminnas att vi i Sverige saknar en jämställdhet där kvinnor och andra kön ges samma förutsättningar som det manliga. Det är därför viktigt att dagen får ha kvar sin politiska aspekt och tillåtas fullt ut koncentrera sig på kampen för alla köns lika rättigheter.

Nyligen blev jag uppmärksammad på organisationen Voices. En svensk organisation som använder sig av strategisk kommunikation och teater i sitt arbete med opinionsbildning, människorättsfrågor och kvinnors rättigheter. Voices använder sig av dokumenterat material i sina föreställningar för att driva opinionsbildning och därmed få människor engagerade. För att, som de säger själva, tror organisationen att det bästa sättet att åstadkomma förändring är att göra det tillsammans.

Med det interreligiösa rådet i Bosnien driver organisationen just nu projektet ”Seven on tour”. Projektet är en dokumentärteater om sju kvinnor som alla utsatts för, och överkommit diskriminering. Det som gör föreställningen extra intressant ur ett interreligiöst perspektiv är att den tillåter religiösa företrädare ta plats på scen. I detta fall är det med både kvinnliga och manliga företrädare för serbisk-ortodoxa kyrkan, katolska kyrkan, judiska samfundet samt det muslimska samfundet.

Ett syfte, bortsett från att upplysa om ämnet är att få de religiösa samfunden att arbeta tillsammans under banderollen ”våld mot kvinnor hör inte hemma i någon religion”. Projektet har fått ett stort genomslag i Bosnien och fått ett fortsatt stöd att fortsätta under 2017.

Kan vi arbeta på samma sätt i Sverige? Här hemma uppfattar jag religionsdialogen som mycket progressiv. Vi har både nationella och lokala råd och däremellan flera olika interreligiösa initiativ, nätverk och projekt. Det finns organisationer som jobbar nära kommuner, myndigheter och regeringen och de som arbetar på gräsrotsnivå – där de alla ofta delar på inflytandet. Interreligiöst arbete har verkligen börjat engagera en växande del av befolkningen.

Mer än sällan ges jag möjligheten att lyssna till och lära mig om fantastiska projekt utomlands där religionernas företrädare arbetat för att renovera den andres heliga byggnader, interreligiösa grupper som tillsammans engagerar hela bostadskvarter för samhällets orättvisor.  Och inte minst religionernas viktiga arbete att stå enade mot strukturell rasism eller att sluta upp tillsammans efter terrorattacker.

Emellertid är det viktigt att påminna sig om att endast för att ”problem finns utomlands” betyder det inte att vi är förskonade i Sverige för orättvisor. För visst finns det en strukturell rasism i Sverige, rädsla för terror och visst finns det även här besinningslöst våld mot kvinnor.

I det interreligiösa arbetet måste vi tänka att vi endast inte ska spegla mötet mellan trosuppfattningar utan vi måste också ställa krav på samhällets utmaningar tillsammans.

Så är det inte på tiden att vi, religiösa företrädare och medlemmar i interreligiösa nätverk visar att även vi står enade mot mäns våld mot kvinnor och för jämställdhet.  För det bästa sättet att åstadkomma förändring är alltid tillsammans.

Kommentarsfältet är stängt.