Medelhavet har alltid varit en symbol för frihet. Men nu har jag sett livet från den andra sidan gränsen.

Tragedin är vardag på medelhavet

Helena Hägglund 150x150Medelhavet har alltid varit en symbol för frihet. Men nu har jag sett livet från den andra sidan gränsen. Mina barn ska aldrig få tro att havet betyder frihet, skriver Helena Hägglund. 

I Spanien. Vågorna slår upp på stranden och vitt skum kröner vågtopparna. Här lärde jag mig simma, här fick jag min första kyss, här grät jag när jag när min kärlek lämnade mig och här promenerar jag när jag inte vet vad som är upp eller ner i livet.

Men det är också på det här havet som tolvåriga Ibrahims mamma sköts ihjäl. Hon var en syrier som flydde från kriget, genom Egypten och Alexandria. Hon försökte ta sig och sin familj till Europa när hon blev påkommen av egyptisk gränspolis. På en annan båt på det här havet pekade en av Gazas fiskare ut gränsen för palestiniernas fisketillstånd. Hittills i år har 3 220 migranter på väg till Europa drunknat på Medelhavet, enligt Internationella migrationsorganisationen.

På den här sidan har jag alltid sett Medelhavet som frihet, men på den andra sidan har jag fått alltför många bevis på motsatsen.

När det är klart väder ser jag över till Rif-bergen och den marockanska kusten, där finns också de spanska enklaverna Ceuta och Melilla. För en dryg månad sedan spreds bilder därifrån föreställande ett tiotal migranter som klättrade över de höga stängslen som markerar gränsen mellan spansk mark och marockansk. Kravallutrustade gränspoliser försökte jaga tillbaka migranterna på andra sidan. Några hundra meter ifrån stängslet spelade vita turister golf, till synes aningslösa om vad som pågick.

Här i Spanien säger människorättsorganisationer att 5000 migranter har tagit sig till Marocko och sedan in i de spanska enklaverna mellan januari och september i år, det är mer än dubbelt så många som under hela 2013. Det är en säkrare väg till Europa än att korsa havet, med stora vågor, undermåliga båtar och gränspoliser på båda sidor.

Just nu planerar Spanien att driva igenom nya lagar för att kunna skicka tillbaka migranter direkt vid gränsen till enklaverna utan att ge dem möjlighet att söka asyl, något som redan pågår i praktiken, enligt spanska människorättsorganisationer. Lagförslaget diskuteras i EU-parlamentet. Om förslaget går igenom blir det i princip omöjligt att ta sig från Mellanöstern och Afrika till Europa utan att korsa Medelhavet.

Jag tittar på vågorna, andas in lukten av tång och salt. Jag kommer säkert att lära mina framtida barn att simma här, men de ska aldrig få tro att havet betyder frihet.

Helena Hägglund

Kommentarsfältet är stängt.