Ungas berättande får oanad bredd och möjligheter på Internet. Men därtill kommer en följarhets, och Internets många faror, skriver Ylva Liljeholm.

Internet på gott och ont

Ylva Liljeholm

Ungas berättande får oanad bredd och möjligheter på Internet. Men därtill kommer en följarhets, och Internets många faror, skriver Ylva Liljeholm.

Internet erbjuder en röst åt alla dem som vill bli lyssnade på. Videobloggarna (vloggar) på Youtube är oräkneliga. Där kan vem som helst, oavsett ålder, kön, etnicitet, hudfärg, sexuell läggning, sinnestillstånd, funktionshinder, IQ eller EQ uttrycka det hen har på hjärtat.

Inte bara det. Vloggarna har miljontals följare. Människor med olika ålder, kön, etnicitet, hudfärg, sexuell läggning, sinnestillstånd, funktionshinder, IQ och EQ tar del av vloggarnas inlägg. Vilka fantastiska möten det blir! Hela världen kommer till den som tar sig tid att lyssna. En som lider av depression får möjlighet att berätta, vilket säkert lättar. En annan som också lider av depression kan följa inslaget och känna sig lite mindre ensam i världen. En tredje som är expert på depression kan komma med goda råd.

De som säger att det inte finns några kvinnliga komiker har inte utforskat vloggarnas universum. Det kryllar av dem och några av dem har också tagit klivet ut i den etablerade medievärlden, via sina vloggar. Bianca Kronlöf och Clara Henry till exempel.

Bianca fick debattera med Maria Arnholm i SVT och kommer snart med en egen TV-serie på TV4, Clara fick vara side-kick under Mello. Roy William Johnson som haft olika vlogg-shower på Youtube med miljonföljare i många år lägger av därför att han tycker sig ha gjort allt han kan och kommit så långt det går inom vlogg-genren och nu söker nya kreativa utmaningar någon annanstans. Naturligtvis tar han farväl genom att producera en lång vlogg där han summerar alla sina framgångar (samtidigt som han får mig att känna att det där med vloggandet är passé, omodernt och helt ocoolt och att jag är typ tio år för sen med att skriva den här krönikan).

Säkert har möjligheten att uttrycka sig fritt och få en publik betytt otroligt mycket för många. På Internet kan man nörda fritt, det finns alltid någon som har samma konstiga intressen. Gillar man inte sitt utseende kan man maskera sig. Är man ledsen kan man få uppmuntran, är man rolig kommer man garanterat att få följare. Fenomen som Pewdiepie blir inte bara berömda utan rika också genom att hitta sin nisch (han kommenterar spel online).

Men inget är okomplicerat. Att Internet är ett tillhåll för de perversa, rasisterna, bedragarna, fanatikerna och nättrollen, det vet vi och tvingas leva med. Men det finns mer vardagliga konsekvenser. Jag tittar på ”Bennemaster”, en liten kille som vloggar. Ett avsnitt heter ”Ska jag sluta med YT”? Han är ledsen för att så få tittar på det han gör. Tänker lägga av om ingen skriver. Twitter funkar lite bättre, säger han och har råkoll på hur många prenumeranter han har på de olika sociala medierna han är aktiv i.

Jag ger honom ett gilla och hoppas att han stannar kvar. Ju yngre vloggarna är desto mer ogenerat uppmanar de oss att följa dem. ”Hoppas att ni gillar det jag säger!” ”Jag kommer att lägga ut typ två avsnitt i vecka, kolla på dem, snälla..!” Ibland blir vädjandet till oss att titta också innehållet i avsnittet. Responsen de får blir viktigare än det de vill säga. Vad gör det med en tioåring som inte får några ”gilla” ens på Youtube?

Inför ett seminarium om barn och ungas berättande som jag är med och planerar kontaktades SVT. Varför visas inte fler produktioner gjorda av barn och unga själva, undrade vi? Skulle inte det vara ett sätt att locka den yngre generationen tillbaka till gammelmedia? Ett intressant svar och en motpol till vad jag just beskrev var att unga idag är så drivna och entreprenöriella att de inte säljer ut sitt ”varumärke” hur som helst. Eller rättare sagt, de säljer alltför gärna vilket fungerar dåligt i licensfinansierad icke-kommersiell TV. Så har vi drillat fram en generation som vet hur man dansar på det nyliberala golvet. Det som är blankputsat för en del men fullt av kvisthål och trösklar för andra.

Tips på vloggar
Humor vlogg/ungdom, unga vuxna

Clara Henry Göteborg

William Spetz Umeå

Anagina Sundsvall

Thatcher Joe Storbritannien

Smoukahontas Finland

zoella (Vloggar om smink. Roligare än andra. Det finns många sminkvloggar och de är populära.)

Humor av och med barn

Parodi på Idol

Politisk vlogg

Bianca Kronlöf

Thetwoenglishgirls

Vanlig Vlogg/dagbok
Exempelvanlig vardag för barn/unga på internet.

1 kommentar på “Internet på gott och ont

  1. […] Ungas berättande får oanad bredd och möjligheter på Internet. Men därtill kommer en följarhets, och Internets många faror, skriver Ylva Liljeholm.Internet erbjuder en röst åt alla dem som vill bli lyssnade på. Videobloggarna (vloggar) på Youtube är oräkneliga. Där kan vem som helst, oavsett ålder, kön, etnicitet, hudfärg, sexuell läggning, sinnestillstånd, funktionshinder, IQ eller EQ uttrycka det hen har på hjärtat.  […]