Via böckernas skildringar av kolonialismen väcktes intresset för gospel. När hon så stod och lyssnade på gospelartisten Joshua Nelson, då blev historien om Martin Luther King närvarande.

Historien om King lever i musiken

Brita Westerman

Via böckernas skildringar av kolonialismen väcktes intresset för gospel. När hon så stod och lyssnade på gospelartisten Joshua Nelson, då blev historien om Martin Luther King närvarande. Bäst upplevs kanske historien om Kinf och medborgarrättsrörelsen i det levda livet, skriver den nya krönikören Brita Westerman.

Igår sa min kollega varför vill du läsa om Martin Luther King? Boken du letar efter är lite mer för bebisar än för dig. Jo, det var en faktabok för ungdomar, men det var den enda biografi om honom som fanns i vårt bibliotek.

De vanliga uppgifterna är enkla att få tag i, de finns bara en googling bort. Där kan man till exempel läsa att Martin Luther King Jr höll sitt mest berömda tal ”I have a dream” 1963 vid Lincolnmonumentet i Washington DC. Det står att han mördades i april 1968. Men att googla hit och dit ger ingen verklig känsla för vem han var, vad han uppnådde och hur minnet av honom lever kvar. Därför letade jag vidare, trots att vi snart skulle stänga för dagen. Kände att jag behövde hålla en bok i handen, något av av materia, som ett stöd när jag tänkte på Martin Luther King.

Vi var lite osäkra på i vilken hylla boken kunde stå. Kollegan började sucka lite irriterat och undrade varför jag ville skriva i den där tidningen egentligen, tror du på Gud?

Jag tror på Något, svarade jag, som så många andra svenskar.

Kanske står den på Lz, med de andra biografierna?

Under hösten har vi på biblioteket läst romaner som utspelar sig i Afrika, som belyser några av de avgörande faktorer som påverkat kontinentens historia. Där är kolonialismen och slaveriet återkommande teman. Jag blev intresserad av detta och för den amerikanska medborgarrättsrörelsen när jag började sjunga gospel. Där är den historiska bakgrunden ständigt närvarande. I gospelmusiken uttrycks längtan efter en annan, ljusare verklighet.

Minnet av Martin Luther King är i allra högsta grad levande, även i Sverige. Den 23 augusti i år, nästan exakt 50 år efter hans berömda tal, hölls en gospel-manifestation till minne av honom i Stockholm. Hundratals sångare tågade genom staden ledda av den amerikanske gospelartisen Joshua Nelson. Han försjöng med sin kraftfulla stämma Ain’t gonna let nobody… varpå körtåget svarade Turn me around… I’m gonna keep on walking, keep on talknin… marching down to freedom’s land.”

Nelson uppmanade oss att föreställa oss hur det var att demonstrera mot rasism och för lika rättigheter i 1960-talets USA. Under hans ledning var det inte alls svårt att få den känslan, det var en blandning av ilska och frustration men också av styrka och gemenskap.

När vi tågade in under ett tak på Hamngatan blev akustiken enorm och det var många som tittade förundrat på oss.

Jag hittade aldrig den där boken om Martin Luther King. Klockan blev fyra och vi var tvungna att stänga för dagen. Men i mars nästa år åker jag på en gospelresa till Washington och New York, där jag får uppleva historien om Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen på egen hand.

3 kommentarer på “Historien om King lever i musiken

 1. Maria Westerman skriver:

  Tack Brita! Fint att läsa! Nu finns biografin om Martin Luther King i nyutgiven pocketutgåva.

 2. Stockholm Gospel skriver:

  Hej Brita!
  Vi sitter faktiskt just i detta nu och har en bokcirkel på kontoret. Vi läser nämligen nyutgåvan av ”Martin Luther King – En självbiografi”. Vill du ha ett exemplar så skickar vi gärna det till dig. Maila oss din postadress i så fall, så fixar vi detta.

  Mvh,

  Stockholm Gospel genom ungdomsmusikerna

 3. Brita Westerman skriver:

  Hej Stockholm gospel,

  Den vill jag gärna läsa!
  Provar att maila min hemadress till er info-adress.

  /Brita