Den franska högern har snabbt hittat sin roll som opposition. Frågan om samkönade äktenskap har blivit en krutdurk, underblåst av Frankrikes katolska kyrka.

Homofobi ny maktfaktor i katolska Frankrike

Tomas Lindbom

Den franska högern har snabbt hittat sin roll som opposition. Frågan om samkönade äktenskap har blivit en krutdurk, underblåst av Frankrikes katolska kyrka. Opinionen har snabbt vänt mot president Francois Hollande, skriver Tomas Lindbom.

”Har senaste numret av veckotidningen L’Express kommit ut?” frågar jag i tidningskiosken på Boulevard Saint Germain. Kiosken står stadigt på trottoaren mitt i några kvadratmeters yta som innesluter de klassiska intellektuella kaféerna Café de Flore och Aux Deux Magots och den välsorterade bokhandeln L’Ecume des Pages.

Kioskägaren är en gammal man med väderbitet ansikte. Han har nog varit mer på krogen än på havet för att skaffa sig färgerna i ansiktet. Men den urgamla franska satiriska traditionen bär han stolt med sig: ”Ni menar debaclet”, monsieur”, frågar han tillbaka. Jag kastar ett öga på tidningen framför mig på disken. Jodå, nya numret av L´Express har en stor bild av Francois Hollande på omslaget med ett ord i jättebokstäver: LA DÉBÂCLE.

Inne i tidningen läser jag hur presidenten svikit alla vallöften, hur hans politik misslyckats och om hur hans ministrar visat sig odugliga. Redan på omslaget lovas också utdrag ur en längre berättelse om hur ödet för stålindustrin i Florange blivit en tragedi för den politiska vänstern.

L´Express är visserligen inget regeringsorgan utan en tidning som snarare betraktas som borgerlig vänster. Den leds av en arg ung man, Christophe Barbier, som ofta och gärna visar sig i teve iförd en lång röd yllehalsduk – gåva från förra presidentfrun Carla Bruni – som han bär löst hängande som en stola över kavajen. Barbier och de andra i redaktionen borde inte vara så upprörda eftersom Hollande själv driver mittenpolitik. Det är bara en liten hake; fransk politisk debatt handlar mer om att äta eller ätas. Allt är svart eller vitt. En president beskrivs nästan alltid som mer eller mindre oduglig. Just nu, vintern 2013, är han enligt opinionssiffrorna mer oduglig än någon president sedan General de Gaulle. Bara 22 procent av franska folket tycker han gör ett bra jobb. Så lågt har ingen president någonsin befunnit sig i opinionen.

Den katolska kyrkan har bidragit på ett avgörande sätt till att utlösa det nuvarande och omfattande raseriet mot den sittande presidenten. Lagen om äktenskap för alla skulle bli en positiv reform i Frankrike som gav en utsatt grupp ökad värdighet och bidrog till
att stärka de mänskliga rättigheterna i landet. Katolska kyrkan har i sitt aktiva motstånd mot reformen varit en katalysator för ett numera allmänt politiskt raseri mot Hollande och hans regering. Katolska kyrkan bär ett stort ansvar och har inte bara härmed lierat sig öppet med såväl den traditionella högern som med Nationella fronten och andra högerextremistiska grupper. Lagen om äktenskap för alla kommer att röstas igenom i parlamentets båda kamrar men av en stukad vänstermajoritet.

Den första stora demonstrationen mot lagförslaget genomfördes i januari. Den blev en succé med säkert en miljon demonstranter i Paris. Präster och högerpolitiker och så kallat vanligt folk från den tysta majoriteten ställde upp. Söndagen den 24 mars kom en ny jättedemonstration med lika många anhängare på gatorna. Förra torsdagskvällen när Hollande intervjuades i fransk teve om den ekonomiska krisen samlades tiotusentals motståndare framför tevehuset och demonstrerade mot lagförslaget.

Under den gångna veckans demonstrationer behövdes inte prästerna längre. Nu syns politiker av alla schatteringar och öppet extremistiska grupper i demonstrationerna. Bråk och slagsmål har förekommit. Polisen har tvingats ingripa med tårgasbomber för att stoppa oroligheterna. Bilden av franska kristdemokraternas ledare Christine Boutin omkullvält på gatan efter ett tumult kablades ut i tidningar och på nätet.

Katolska kyrkan har genom sin opinionsinsats inspirerat högeroppositionen i landet. Demonstrationerna mot äktenskap för alla har förenat kyrkan med högern och med extremhögern. Det står ännu mer klart att frågan om kampen för homosexuellas rättigheter är en kamp mellan de sekulära i landet och de troende, mellan vänster och höger. Landet klyvs i två delar. Kyrkan har tagit ställning.

Den politiska högern har hittat sin roll som opposition. Detta närmast absurda motstånd mot homosexuellas rätt att gifta sig och adoptera har varit nyckeln till dess återkomst som maktfaktor.

Den traditionella högern hade aldrig samlat en miljon människor för att bekämpa Hollandes ekonomiska politik. Dess kärnväljare känner inte av krisens verkningar i den omfattning att de skulle demonstrera på gatorna i den frågan. Den traditionella högern får också gott understöd i de nya medierna. En rad sajter på facebook har startats med krav på Hollandes avgång och det twittras friskt om hans och regeringens oduglighet. På facebook och på twitter blandas höger och extremhöger i samma kamp mot den sittande presidenten.

Katolska kyrkan och den samlade högern har tagit politiken till gatan på ett anmärkningsvärt sätt. Nu hörs högerledare uppskattande tala om folkets röst på gator och torg. De kräver att Hollande ska ta hänsyn till rösterna på demonstrationerna som kräver folkomröstning och nu även presidentens avgång. Högerns traditionella förakt för gatans pöbelmakt har nu förvandlats till ett försvar för de utomparlamentariska metoderna. President Hollande måste visa att han lyssnar på hela folket och tar initiativ till folkomröstning i frågan om äktenskap för alla.

5 kommentarer på “Homofobi ny maktfaktor i katolska Frankrike

 1. Torgny Rabe skriver:

  Snacka om fobi, inte homo- men KK-fobi! Tomas Lindbom förmedlar ju inte nyheter utan driver en agenda. Men var nämns att inte bara KK och katoliker är mot homolagstiftningen men även andra kristna kyrkor och samfund liksom muslimska sådana?
  Frågan verkar vara långt mer komplicerad än enbart en politisk höger v/s vänster-fråga.
  Mvh, Torgny Rabe

 2. Helle Klein skriver:

  Till Torgny R: Tomas Lindbom är fristående krönikör, inte nyhetsreporter. Har får absolut driva åsikter i sina texter. Liksom du i dina kommentarer.

 3. Torgny Rabe skriver:

  Till HK: OK, men KK-fobi likt förbaskat.
  Mvh, Torgny Rabe

 4. Andreas Holmberg skriver:

  När det kallas homofobi att vilja behålla en särställning eller i varje fall ett särskilt begrepp för förbundet mellan man och kvinna – och när det kallas stöd till tvångssterilisering att definiera den som föder sitt barn som dess mor, aldrig någonsin dess far – då har debattnivån och den analysförmågan sjunkit som en sten. Det är illa. Mycket illa. Särskilt som verklig homofobi och verkliga tvångssteriliseringar existerat och existerar.

 5. Kingedward24 skriver:

  Det är inte lätt att kritisera Hollandes ekonomiska politik, hur kritiserar man något som inte finns i sinnevärlden?

  ”absurt motstånd mot adoptionsrätt för homosexuella”, well, well alla länder är inte lika avantgardistiska som Sverige där. Frankrike råkar vara katolskt, ett av de minst konservativa katolska länderna, men trots allt katolskt. Och hur länge har denna fråga varit okontroversiell i Sverige, om den ens är det nu?