[caption id="attachment_1168" align="alignleft" width="480"] Helle Klein, Dagens Seglora och Daniel Grahn, tidningen Dagen samtalar samtalar om Adventsuppropet med utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Josefin Casteryd[/caption] Tidningen Dagen drog för två veckor sedan igång Adventsuppropet.

Björklund lovar att se över skollagen

Adventsuppropet uppvaktning 480x320

Helle Klein, Dagens Seglora och Daniel Grahn, tidningen Dagen samtalar samtalar om Adventsuppropet med utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Josefin Casteryd

Tidningen Dagen drog för två veckor sedan igång Adventsuppropet. Dagens Seglora hakade genast på liksom tidningen Signum med flera ur den kristna pressen utom Kyrkans tidning. Över 81.000 personer har skrivit under uppropet som uppmanar till ändring av skollagen så att adventssamlingar kan hållas i kyrkan på kyrkans villkor, dvs ha med den religiösa högtiden advent att göra. I dag överlämnade redaktörerna  bakom uppropet, däribland Dagens Segloras chefredaktör Helle Klein, namnlistorna till utbildningsminister Jan Björklund.– Självklart måste adventssamlingarna få handla om advent. Det är en religiös högtid. Det är ett konstigt synsätt att man ska vara i kyrkan utan att det religiösa ska vara närvarande, säger utbildningsminister Jan Björklund när han träffar redaktörerna bakom Adventsuppropet.

Björklund vill förstås inte kritisera Skolverkets tolkning av lagen men menar att lagen uppenbart är för otydlig då den orsakar en märklig debatt. Han inleder nu arbetet med att göra en lagöversyn som syftar till att det ska bli tydligt att skolor kan hålla adventssamlingar i kyrkan med både präst, psalmsång och religiösa inslag.

– Varje skolsamling måste utformas så att alla känner sig välkomna, men vi kan inte ha julfirande som inte får handla om julen som är en religiös högtid, säger ministern vidare.

I samtalet med ministern framkom också att detta att skilja på tradition och religion inte är alldeles enkelt.

– Vore det inte bättre om man konstaterade att också religionens språk måste få tillåtas i skolans värld och att det inte är en motsättning till en konfessionslös skola. Ena gången kan man vara i kyrkan, någon annan gång i synagogan eller i moskén, säger Dagens Segloras Helle Klein i samtalet med utbildningsministern.

– Jag håller helt med dig, svarar Björklund. Det handlar om både religion och tradition och var gränsen går är inte alldeles enkelt att säga.

Jan Björklund konstaterar att han aldrig tidigare fått en så här stor namninsamling i någon fråga.

– Jag förstår folkopinionen och har redan markerat att lagen bör ändras. Er namninsamling bekräftar detta, avslutar han det 30 minuter långa mötet med den kristna pressens redaktörer.

Här kan du läsa mer i tidningen Dagen.

Kommentarsfältet är stängt.