Jag brukar lyssna på Sommar i P1. Så därför sätter  jag som vanligt på radion strax innan programmet ska börja.

Jesusbranschen

Irène Nordgren

Jag brukar lyssna på Sommar i P1. Så därför sätter  jag som vanligt på radion strax innan programmet ska börja.  Den här dagen (3 juli) med Ulf Ekman som sommarpratare.  ”Hur mycket, eller hur litet pengar vi har, påverkar hur vi agerar som människor” hör jag en röst som säger. Va! hinner jag tänka, Ulf Ekman brukar inte tala om pengar.  Inser snabbt att det bara är en påannonsering om ett avsnitt i programmet  ”Oförnuft och känsla”  med Helena  von Zweigbergk som handlar om pengar och vad pengar gör med oss människor och som sänds direkt  efter Sommar.  Jag tänkte väl det.

Mycket riktigt under den 1,5 timme som Ulf Ekman är  sommarpratare 2017 nämns inte ordet pengar en enda gång.  Nej, Ulf Ekman vill inte trötta  lyssnare i sommarvärmen med så triviala ting som pengar och vinstgivande pensionssparande. Inte heller med  sin ekonomiska resa från att vara lågavlönad enkel präst i Svenska kyrkan till att bli ekonomiskt framgångsrik egenföretagare i  insynsskyddad Stiftelse i Jesusbranschen med internationella ekonomiska missionsförgreningar typ Ulf Ekman Ministries?

Framgångskonceptet  från utbildningen vid  Kenneth Hagins bibelskola Rhema Bible Training Center i Tulsa i USA förstod den kloke Ulf Ekman är  kontraproduktivt att som numera katolik lägga till i det akademiska CV som han presenterar för radiolyssnarna.

Ulf Ekman ville helst bara tala om Jesus och andliga ting och andliga resor –  inte  ta upp tid i Sveriges Radio med att berätta om asiatiska stenrika kollegor i Jesusbranschen som fått fängelstraff pga att de trott mer på pengar än på Jesus. Det är inte bara andliga rådgivare som krävs i Jesusbranschen utan även skickliga ekonomiska rådgivare.

”Operation Jabotinsky”  heter Livets Ords  sionistiska organisation  som Ulf Ekman  stolt förkunnar för radiolyssnarna har hjälpt  ryska judar att emigrera från forna Sovjetunionen och bosätta sig i Israel.

Mer korrekt hade varit om Ulf Ekman sagt att dessa ryska judar mestadels bosatt sig ”på av Israel ockuperade områden” dvs Västbanken.   Inte heller får lyssnarna veta att den som gett namn till ”Operationen” dvs Zeev Jabotinsky var sionist och grundare av den  militanta nationalistiska terrororganisationen Irgun ökänd för en mängd terrordåd varav det mest kända mot hotell King David 1946.

Jag höll på att fråga vilka signaler Livets Ord skickar ut genom att uppkalla en organisation efter en ökänd terrorist när jag inser att svaret på  vem som definieras som terrorist ligger hos radiolyssnaren dvs varierar.  Samma gäller vilka signaler Ulf Ekman skickar ut när han berömmer sig själv över insatserna av  ”Operation Jabotinsky”. Vilka sionismens konsekvenser i förlängningen blir för världsfreden varierar mellan betraktare.

Kvittot på hur skicklig numera katoliken Ulf Ekman är som affärsman och entreprenör visar sig i att han till och med lyckats sälja in sig på Katolska Biskopsämbetet. Som katolik känner jag inte till någon annan katolsk författare som tillåtits bli tempelmånglare dvs fått biskopligt  tillstånd att sälja sin egen bok vid bokbord i samband med mässa i olika katolska församlingskyrkor. Men det har Ulf Ekman lyckats med.

Ja, Ulf Ekman har till och med lyckats få biskop Anders – numera kardinal Arborelius – att skriva förord till egna boken ”Den stora upptäckten”. Inte illa!

 

 

 

 

 

7 kommentarer på “Jesusbranschen

 1. Staffan Bergström skriver:

  Mycket klarsynt analys av Ulf Ekmans ”kristna” tro. Tack Irene!

 2. Thomas Notini skriver:

  Tack Irène – detta behövde sägas.

 3. Torgny Rabe skriver:

  Mycket läsvärt och mycket tänkvärt, men en felaktighet; de flesta ryssar som har emigrerat till Israel är välutbildade och bosatta i Israel. De flesta av de militanta bosättarna på västbanken är ortodoxa judar som kommit från USA ( via Polen, Ukraina och Ryssland,dvs det tidigare judiska bosättningsområdet under tsarryssland).Mordet på Folke Bernadotte måste väl ända anses som det värsta terrordådet som Irgyn stod för,sprängningen av Hotel King David sågs väl av både judar och av västvärden mer som en hämnd på uniformerad engelsk ockupationspersonal för de illdåd som desamma begick mot ouniformerade judar.Inget försök till försvar men däremot till förklaring.
  Mvh, Torgny Rabe

 4. Karin Ranieli skriver:

  Lyssnade med stor behållning på Sommar med Ulf Ekman. Gud välsigne honom!

 5. Irène Nordgren skriver:

  Torgny Rabe Bra att du påminner om mordet på Folke Bernadotte. Han mördades av Sternligan – en annan sionistisk terrororganisation. Ditt ordval ”mer som en hämnd” vad beträffar sprängningen av Hotel King David säger mig vad jag behöver veta för att förstå att du och jag lever i olika världar.

 6. Irène Nordgren skriver:

  Torgny Rabe Vad som är ”felaktighet” ang Operation Jabotinsky råder det också sedan länge delade meningar om. DN 2003 http://www.dn.se/arkiv/kultur/debatt-operation-jabotinsky-religion-mot-politik/

 7. Torgny Rabe skriver:

  Ja Irene, nog lever vi i olika världar alltid.
  Jag tror Din är mer akademisk medan jag har sett Israel, Ghasa och Västbanken åtskilliga gånger sedan 1960 och sett både Egyptisk och Jordansk ockupation på plats före 6-dagarskriget. Israels nuvarande ockupation av
  Västbanken är resultatet av palestinsk terror, inte tvärtom.
  Det är ju inte Israeler som attackerar poliser och civila, sänder självmordsbombare och raketer på palestinsk mark, eller hur?
  Mvh, Torgny Rabe