- Får jag se på din mobiltelefon? Försäljaren tar ett steg närmare mig när jag passerar i gallerian. Jag är inte intresserad men visar upp min telefon.

Ett rättvist samhälle behöver förebilder

Sofia Svarfvar

– Får jag se på din mobiltelefon? Försäljaren tar ett steg närmare mig när jag passerar i gallerian. Jag är inte intresserad men visar upp min telefon. Oj, den här känner jag inte till. Vad är det för någon modell? fortsätter han.

– En fairphone, svarar jag stolt.

– En vaddå för något?

– En fairphone.

Försäljaren tar ytterligare ett steg närmare. Ögonbrynen höjs. Jag förklarar. En telefon där man vet exakt var alla komponenter kommer ifrån. Exempelvis kommer Coltan från norra Katangprovinsen i Demokratiska republiken Kongo. Den sällsynta malmblandningen som ofta förknippas med konflikter i landet. Fairphone samarbetar med Solution for Hope för att kunna spåra mineralerna och har kännedom om hela kedjan från gruva, via smältverk till tillverkning. Det är garanterat konfliktfria mineraler. Jag tänker att försäljaren vet att Coltan används i kretskorten för han ser ut att följa mitt resonemang. Det blir tydligt att jag inte vill ha någon ny telefon från hans butik men han tackar artigt för att han lärt sig något idag.

Ibland behövs föreblider.

Vi kan alla vara förebilder och vi kan se upp till förebilder. Vi behöver förebilder i vår konsumtion. Allt för att ta steg till mot en mer hållbar värld. Fairphone, fairtrade, det lilla bageriet med närproducerat, församlingen som väljer ekologiskt fika, affären som skyltar med jackor i återvunnet material. Flera kollegor och vänner hade redan en fairphone och jag ville inte vara sämre. Så när jag kände att jag inte kunde vara med i samhället med min gamla telefon där det inte gick att surfa på så bestämde jag mig.

Ibland behöver vi starta i det lilla. Det var så fairtrade startade för många år sedan. Som ett exempel på att det är möjligt att producera kaffe och choklad på ett sätt där mäniskor och miljö inte far illa. Det hette då rättvisemärkt. Nu har märkningen blivit mer etablerad och välkänd.

Fairphone började med ett lite projekt i Holland, men är nu helt eget finansierat. De startade i det lilla och ville visa på att det är möjligt att producera en så pass komplicerad sak som en smartphone på ett hållbart sätt. Många komponenter, producenter och gruvor som ska granskas. Man måste förbeställa och sen sätter de i gång med produktion. Jag beställde min telefon i maj och den kom i september. Vi som köpt den blir ambassadörer för ett nytt sätt att tänka. Att vi inte alltid måste ha det senaste. Nyaste. Men vi vill ha kvalité.

Min fairphone kom faktiskt samma dag som Iphone 6 släpptes. När jag åkte från postutlämningen med min nya telefon i en låda bredvid mig så lyssnade jag på recensioner av Iphone 6 på radion. Den är säkert superbra. Jag läser på Apples hemsida om hur de arbetar med att minska klimatutsläppen och hur deras datacentraler drivs av förnyelsebar energi. De vill ta ansvar som stort företag. Bra. Men jag ville stödja ett alternativ. Den har inte alla finesser och är kanske lite tyngre. Men jag tror att det är alternativen som driver utvecklingen framåt. Det lilla, förebilderna som får Apple att ta ansvar.

Jag ringer en teleoperatör för att uppdatera mitt mobiltelefonabonnemang fick jag erbjudanden om Iphone 6 eller någon annan modell.

– Nej, jag har köpt en fairphone fick jag förklara och återigen berätta historien om det lilla företaget som tillverkar medvetna telefoner. Jag är en stolt bärare av en fairphone.

Kommentarsfältet är stängt.