På FN-dagen, i morgon fredag, delar Uppsalas FN-förening ut sitt till den kristne fredsaktivisten Micael Grenholm. Tillsammans med romska EU-migranter engagerar han sig väldigt konkret för romers rättigheter och möjligheter, särskilt i sin hemstad Uppsala.

Vad skulle Malala säga?

Peter Lööv Roos

På FN-dagen, i morgon fredag, delar Uppsalas FN-förening ut sitt fredspris till den kristne fredsaktivisten Micael Grenholm. Tillsammans med romska EU-migranter engagerar han sig väldigt konkret för romers rättigheter och möjligheter, särskilt i sin hemstad Uppsala. I en debattartikel i Dagens Samhälle lyfter Micael Grenholm fram barnens situation:

”En 14-årig flicka berättade för mig att hon skulle vilja gå i skolan i Rumänien, men hon går hungrig på dagarna där och hennes föräldrar kan inte betala uniform och böcker. När de sedan åker till Sverige för att tigga tar de med sig henne för att de inte har släktingar som har råd att ta hand om henne i Rumänien. Och eftersom hon inte får gå i skola i Sverige, spenderar hon dagarna här genom att planlöst hänga på stan.”

Barn till papperslösa har fått rätt till skolgång i Sverige. Det är utmärkt, men barnen till EU-migranter föll mellan stolarna när lagändringen kom förra året. De barnen är utlämnade till varje kommuns vilja att ta ansvar, ett ansvar som de flesta kommuner – som Uppsala – väljer att inte ta. Men det finns inget som helst rättsligt hinder att – som Göteborg – välkomna också barn till EU-migranter i skolorna. Vad det handlar om är vilja; att ta barns, alla barns, behov och rättigheter på allvar.

”Det här är inte slutet på min kampanj. Jag vill uppleva att vartenda barn går i skolan och får en utbildning”, sa 17-åriga Malala Yousef när hon nåddes av beskedet att hon tilldelats Nobels fredspris. Undrar vad hon skulle säga till svenska politiker och tjänstemän som tolkar dagens lagstiftning på snävast möjliga sätt och medvetet stänger ute barn till EU-migranter från skolan? Vad skulle de politikerna och tjänstemännen svara Malala Yousef? Skulle de svara som Uppsala barn och -ungdomsnämnds ordförande (m), ”Kommunen har inget ansvar alls”?

Det är efterlängtat att FNs Barnkonvention äntligen – om regeringen får sin vilja igenom – kommer att bli svensk lag. Barns rättigheter ska inte behöva vara utlämnade till kommunalt godtycke. Barns rättigheter, mänskliga rättigheter, är och ska vara universella, gälla alla.

Kommentarsfältet är stängt.