Jag tackar Gud för alla våra förtroendevalda i Svenska kyrkan. Det har förvånat mig mer än en gång hur begränsad konsten att räkna är också bland dessa.

Behåll stiftsgårdarna

Ann-Cathrin Jarl

Jag tackar Gud för alla våra förtroendevalda i Svenska kyrkan. Det har förvånat mig mer än en gång hur begränsad konsten att räkna är också bland dessa. Det finns undantag men man är noggrann med var mandatets gränser går, så man tittar bara på sin egen bit, och för lite på det gemensamma och långsiktiga. Jag har sökt men ej funnit ett väldigt intressant nyckeltal – nämligen kostnaden för ett gudstjänstbesök.

Vi har nära 16 miljoner kyrkobesök per år. Flödet av miljarder som kanaliseras genom kyrkokansliet till församlingar och stift är nästan 16 miljarder. Någon bra matematiker kan ta reda på de exakta siffrorna – men det betyder att varje gudstjänstbesök kostar cirka 1000 kronor. Många fler besöker våra kyrkor och ber eller tittar eller tänder ljus.

Jag vill ställa denna kostnad i relation till hur ofta och noga och snålt som stiften räknar på sina stiftsgårdar. Nu är Åhs stiftsgård i skottgluggen. Vilken underbar plats och så mycket glädje och nåd som där förmedlas till människor från världens alla hörn. Stiftet har visserligen satsat miljoner på gården – men är den borta hittar dom aldrig något liknande. Här kommer ungdomar och bor och lever tillsammans och får kunskap och erfarenhet av vem Gud är. Det sätter spår för livet. Andra kommer på kurser och konferenser och retreater. Bytt bytt, kommer inte igen. Så är det.

Stiftsgårdarna skall jämföras med alla dess moderna think tanks som folk startar och kvittrar på (pun intended). Och får uppmärksamhet för. På stiftsgårdarna sker ett tankeutbyte som inte går att ersätta och som har en effekt vars värde är livslångt. Snart är det bara kyrkan som lär för livet – resten handlar om profiten. Skatten som vi sitter på förstår vi ofta inte. Men tänk en gång till!

Sen har vi kapitalförstöringen. Att ha och äga fastigheter är den säkraste investering av pengar man överhuvudtaget kan tänka sig. Varje såld stiftsgård är en ren kapitalförlust. För den skull man inte råkar ha en plan och förmåga att verkställa den. Men planen verkar mest vara att spara några miljoner. Det är Ebberöds bank som står som finansiell rådgivare i dessa fall. Och den dag kommer då kyrkan kommer att vara fattig och inte ha råd att bjuda på middag i Stockholms stadshus. Men en stiftsgård hade man kunnat ha.

KFUM-borgen i Uppsala hade kyrkan kunnat köpa, nu hyr Kyrkokansliet plats där när det behövs. Hade blivit en utmärkt plats för Utbildningsinstitutet. Varje vecka träffat jag människor som sörjer Graninge stiftsgård. Stiftskansliet i Gamla Stan hade Stockholms stift kunnat köpa, etc. Låt Åhs stiftsgård fortsätta sitt fantastiska arbete – för Guds skull.

Besinna ert ansvar som ledare för en levande kyrka där Kristus äras och människor ber.

Kommentarsfältet är stängt.