Europa har gått till val. Med stor majoritet valdes den skäggiga damen Conchita Wurst.

Längtan efter öppna gränser

Helena Ekhem

Europa har gått till val. Med stor majoritet valdes den skäggiga damen Conchita Wurst. Twitter, bloggar och facebook går varma med ord om öppenhet, godhet och frihet; lik en Kristusgestalt i påskens och uppståndelsens tid sjunger Conchita om fågel Fenix och om att resa sig ur förtryck.

Men på de sociala medierna finns också alla frågorna. Vilken sorts fenomen är Conchita, egentligen? Något fiktivt? Det är ju inte Tom Neuwirths riktiga, verkliga identitet. Är detta bara en lattjo grej eller ett sant uttryck för godhet?

Och vad betyder hennes artistnamn? Conchita, lilla snäckan, används också som omskrivning för kvinnligt könsorgan. Som pussy på engelska – kattunge eller fitta. Jag tror inte att Toms val av artistnamnet Conchita Wurst är mindre medvetet än den ryska gruppen Pussy Riots val av namn. Det är statements som också i sig handlar om att vilja utmana gränser. Och det gör den skäggiga Conchita, rakt in i ett Europa fyllt av klyftor.
Förr var skäggiga damer något man visade upp på cirkus. Och romerna var cirkusfolk att beskåda och läsa om i böcker. Nu möter jag deras utsträckta händer på gator och torg. Om morgnarna när jag går till tåget och oftast när jag går hem också, sitter kvinnan där. Jag har sällan kontanter på mig. Men vi brukar hälsa på varandra. Hon har vänliga ögon och jag fylls av värme när jag möter hennes blick. Hon ler och vinkar mot mig, likt en Kristusgestalt i påskens tid.

Vi förstår inte varandra för jag kan inte romani. Så jag vet just inget om henne. Mer än att hon bor i samma Sverige, samma Europa som jag. Jag tänkte jag skulle lära mig att säga hej till henne, så jag googlade. Jag har inte vågat testa orden än, men jag lärde mig att det svenska ordet lattjo kommer från romani, där det betyder god.

Är den skäggiga damen Conchita ett osmakligt skämt eller en viktig gestalt? Lattjo eller god? Det stora stödet tyder på en längtan efter att luckra upp gränser. Att utmana det gängse. När Europa nu går till EU-val, också då behöver den längtan finnas med. För mänsklighetens möjlighet att resa sig som fågel Fenix ur askan. Och sluta vara så upptagna av att sätta etiketter på varandra. Behöver vi veta om det är lattjo eller godhet? Kan det vara båda delarna?

Vi lever i påskens tid, den upprättande kraftens tid. Så blir Conchita en ikon för ett mänskligare och öppnare Europa. För alla som tror på fred och frihet. För mig och min vän med de vänliga ögonen.

Kommentarsfältet är stängt.