Tobias Billström ljuger. Det slår tidningen Sydsvenskan (13 april) fast.

Avgå, Billström!

Helena Myrstener

Tobias Billström ljuger. Det slår tidningen Sydsvenskan (13 april) fast. Under rubriken ”Ren lögn om Malmöskolor” påvisar tidningen att det migrationsministern sagt den 26 mars i Svenska Dagbladet om undantag från simundervisningen inte är sant. Billström hävdar att det finns klasser i Malmö där så många som 25 procent av eleverna beviljats undantag på grund av religiösa eller kulturella skäl.

Vid kontakt med stadens alla skolor och rektorer visar det sig att det finns totalt två elever i Malmö som är undantagna simundervisningen. Därför måste det alltså vara mycket små klasser om det ska bli 25 procent. Inom moderaterna finns det heller ingen som vet varifrån Billström hämtat denna höga siffra. Hans sekreterare har bekräftat att den inte bygger på någon officiell statistik utan på intervjuer med ”sakkunniga” och studiebesök på skolor.

Ändå tvekar inte Billström att använda denna siffra som en faktauppgift. Billström visar genom detta prov på vårdslöshet och arrogans.

Än mer: han leker med människors liv och framtid i Sverige genom att sprida falska myter eller rasistiska ”vandringssägner” om människor med invandrarbakgrund. Genom detta spär han på fördomar och bidrar till ett rasistiskt samhälle där människors kulturella och religiösa tillhörighet pekas ut som ”annorlunda” eller onormal.

Tobias Billström går Sverigedemokraterna och andra rasisters ärenden genom att inte hålla sig till fakta. Att en person som tillhör den högsta politiska ledningen i Sverige och innehar det högsta ämbetet inom sitt område uttalar sig på detta sätt är mycket allvarligt.

Det är inte första gången Tobias Billström visar prov på grov inkompetens. Han har tidigare gjort uttalanden som helt klart är rasistiska. Det är inte blonda eller blåögda som gömmer flyktingar, har han sagt. Eller för den delen trevliga svenska damer i 50-60-årsåldern, har han också sagt.

Han har också pläderat mot sin egen regerings reform att papperslösa ungdomar skulle få gymnasieundervisning. Han har köpt aktier i ett krisdrabbat gruvbolag samtidigt som staten gick in och stöttade bolaget. Listan kan göras längre. Upprepade krav har rests på Billströms avgång men hittills har han klarat sig.

Kan Reinfeldt fortsatt behålla Billström? Svaret är tveklöst nej. Detta är en man som gör mer skada än nytta. När han ger sig på unga människor och vill förhindra dem utbildning eller gör elevers religiösa eller kulturella bakgrund till ett stort problem, har han förbrukat sitt förtroende. Vi behöver inte Tobias Billström. Låt oss äntligen få skiljas från denne man.

Kommentarsfältet är stängt.