År 2014 har Uppsala utnämnt sig till Fredens stad. Uppsala har ett väldigt fint Fredens Hus i Uppsala slott.

Automatelden gör något med mitt nervsystem

Ann-Cathrin Jarl

År 2014 har Uppsala utnämnt sig till Fredens stad. Uppsala har ett väldigt fint Fredens Hus i Uppsala slott. Man får anta att det ligger i planen att permanenta Fredens Hus.

Med jämna mellanrum kommer olika honoratiores till staden och besöker Dag Hammarskiölds grav. Dag Hammarskiöldinstitutet är en ytterligare fjäder i hatten – här kallar framstående personer och forskare till möte för fredens sak. Fred och konfliktlösning har blivit en framstående institution under ledning av professor emeritus Peter Wallensten.

Här ligger också Svenska kyrkans huvudkontor. Såvitt bekant har den organisationen överlåtit fredsarbetet till det fattiga och svaga Sveriges Kristna Råd och den lilla och fattiga organisationen Kristna Fredsrörelsen. Som tidigare påpekats har deras rikskollekt blivit indragen.

Försvarsministern har lovat att satsa 100 miljoner på att bygga ut stadens militära flygfält som anses fylla en central funktion i landet som skall försvaras en vecka.

Varje morgon – nästan – när jag går ut med hunden hörs automateld från skjutfältet som ligger inom tättbebyggt område. (Det beror förstås på vilket perspektiv man väljer) Det gör något med mitt nervsystem när automatelden sätter igång och vad med de stackars människor som bor ännu närmare. Åsen som ligger nära skjutfältet och som håller våra vattentäkter är till hälften stängd på grund av förgiftning. Men numer används inte bly utan plast till kulorna. Så varför klaga?
Folkets stresstålighet och beredskap för katastrofer utvecklas ständigt med hjälp av SJ och SL.

Man blir fundersam när en stad utnämner sig till Fredens stad 2014. Hur skall det gå 2015?? Här finns inte en gata där kvinnor går säkra för våld. (Risken att dömas vid åtal för våldtäkt är lite drygt 10%) Cyklisterna riskerar livet varje dag i livsfarliga korsningar och brist på utbyggda cykelbanor. Förutom vattenskadorna har skjutfältet hindrat utbyggnad av cykelbanor. Ingen vet hur pendlarnas stress påverkar deras hälsa. Psykiatrins hus kostade en miljard spänn!!! Man behöver inte ens kunna räkna för att inse att den lågt avlönade personalen hade levererat otroligt mycket mera och bättre vård för dom pengarna. I Uppsala har 25% av socionomerna bytt jobb på ett år. Och hur går det med Fredens Hus i framtiden? Olyckskorpar har hörts.

Alla gillar nog tanken på en Fredens stad men häng inte ut en naken kejsare.

Kommentarsfältet är stängt.