Igår släppte Läkare mot Kärnvapen sin genomgång av svenskt kapitals inblandning i modernisering och utveckling av kärnvapen i det globala samhället. Inga nya internationella avtal om kärnvapennedrustning har kommit till sedan det kalla krigets dagar.

Ren och skär girighet hejdar avvecklingen

Ann-Cathrin Jarl

Igår släppte Läkare mot Kärnvapen sin genomgång av svenskt kapitals inblandning i modernisering och utveckling av kärnvapen i det globala samhället. Inga nya internationella avtal om kärnvapennedrustning har kommit till sedan det kalla krigets dagar. Och ingen verkar särskilt upprörd. Utvecklingen av kärnvapen sker i stora internationella konsortier huvudsakligen i Europa och USA. Pengarna samlas ihop av stora internationella finansiärer och alla försöker dölja sig bakom dom andra. SEB med 243,4 miljoner och Handelsbanken med 78,1 miljoner, pekas ut som långivare till kärnvapenindustrin. Folksam och KPA pension har strikta bestämmelser om att inte delta i dessa affärer.

Att kyrkomötet har bestämt att Svenska kyrkan inte skall investera i vapenindustri är för väl.

Mitt allra första deltagande i en demonstration ägde rum i en annan tid. Platsen var Göteborg och demonstrationen protesterade mot svenskt atomvapen. Året var 1958 och nej jag var inte myndig. Vi var många visst måste vi höras, visst måste dom förstå att Sverige inte skall ha atomvapen. Statsminister Tage Erlander ändrade ståndpunkt, eller så laddade han om. Opinionstrycket var enormt – i mitt minne. Arbetet mot svenskt atomvapen anfördes av S-kvinnorna. Alla känner till namnen, Inga Thorson, Ulla Lindström och Östen Undén. De flesta glöms bort men Ingrid Segerstedt Wiberg var en kraftfull fredsaktivist hela sitt liv. Hon får inte glömmas.

Efter Nagasaki och Hiroshima och efter Fukushima, Harrisburg, Tjernobyl och det växande hotet om spridning av atomvapen fortsätter det internationella samfundet att blunda. Ingenting händer när det gäller avveckling av kärnvapen. Det är inte nonchalans utan ren och skär girighet. Kan man tjäna pengar så är allt tillåtet också finansiering av modernisering av kärnvapnen och av missiler och utveckling av drönare. Och så inbillar man folk att det är en väg till möjlig vinst. Satsa på oss – vi har en stabil källa till mera vinst.

Människorna vill bli rikare även om det innebär ett verkligt hot mot världens framtid. De som hjälper till är fondförvaltare och tjänstemän i dyra kostymer och dräkter – såna som man kan lita på. De som förvaltar pensionspengar och finansiella instrument som vi knappt kan uttala och än mindre förstå, är banker och försäkringsbolag och pensionsfonder. Summorna som de hanterar är oerhörda med extremt lite lagreglering.

Samtidigt som så många vill bli rika så gräver vi graven för framtida generationer. Det finns ca 20 000 kärnvapen i världen och deras potentiella förstöringskapacitet är utplåning -obegripligt.

Vad som händer inom det militärindustriella komplexet är inte något som redovisas öppet. Alla försöker dölja vad det är som faktiskt sker. Det tricks som man tror att man kan manövrera är att kratta kastanjerna ur elden innan de börjar brinna. Att detta tricks misslyckas kan inte undgå någon – varje gång de finansiella jättarna går under drar de många med sig. Läskonsten är en av de bästa konstarter som finns. Den måste spridas. Vi måste läsa mer och förstå mer och säga ifrån när det behövs.

Kommentarsfältet är stängt.