Det som är små vardagsnjutningar för oss själva kan vara frukterna av andras misär. Fair trade forum öppnar idag, och det är ett steg mot en schysstare värld, skriver Helena Ekhem.

Orättvis handel blir en lek med andras liv

Helena Ekhem

Det som är små vardagsnjutningar för oss själva kan vara frukterna av andras misär. Fair trade forum öppnar idag, och det är ett steg mot en schysstare värld, skriver Helena Ekhem.

Bruce står på sin balkong och ser ut i den vackra kvällen. Månen lyser stor och rund, vackert gulorange mot den mörka kvällshimlen. Bruce sträcker ut händerna och drar månen lite närmare. Han ler förnöjt. Han har åstadkommit precis det rätta månljuset och den rätta stämning som han tänkt sig för en romantisk kväll tillsammans med flickvännen. Bruce kan göra det, för han har all makt.

I filmen Bruce den allsmäktige, har Bruce fått överta rollen som Gud. (En förenklad bild av Gud, men det ursäktas av att det är Morgan Freeman som har rollen som Gud i filmen…). Men medan Bruce imponerar på sin flickvän, så har den lilla förändringen i månsken åstadkommit total katastrof i andra delar av världen. På andra sidan jordklotet rasar oväder med tsunami och översvämningar. Hans lek med månen gör att människor får sätta livet till.

Tänk om du och jag tvingades sätta tillvaron på spel för att någon på andra sidan jorden ville njuta lite mer av ett redan gott liv? Hur schysst skulle det kännas? Eller tänk om det visar sig:
· Att bananerna som jag äter skördats av en pappa och familjeförsörjare som, på grund av de farliga gifterna som bananplantorna besprutas med, nu är dödsjuk och inte kan försörja sin familj längre.
· Att kläderna som jag har på mig har tillverkats av unga flickor som arbetar 12 timmar om dagen, 7 dagar i veckan?
· Att vinet i glasen på fredagskvällen framställts av arbetare under slavlika förhållanden.
· Att leksakerna som jag köper till mina barn har tillverkats av arbetare som själva är barn och inte ges möjlighet till skolgång.

Plötsligt smakade kanske inte bananerna så gott längre? Men vad kan vi göra åt saken? Kanske känner vi oss inte så allsmäktiga. Har vi någon makt alls i frågan?

Bruce tar sig för pannan när han upptäcker att hans lilla justering av månen bidragit till katastrof på andra sidan jorden. Även han, som har all makt, måste veta vad konsekvenserna av hans handlande blir innan han kan försöka justera.

Idag öppnar Fair Trade Forum 2013, Sveriges största mötesplats för etisk och rättvis handel. I år är Eskilstuna värdkommun. Forumets syfte är att synliggöra det som vi kan göra och att våra val gör skillnad. Att inspirera till samtal och ställningstagande, och ge verktyg att kunna göra medvetna val.

Det är också en manifestation av alla de goda krafter som vill verka för en schysstare värld, där förändring faktiskt skett och sker. Bruce i filmen tycker att världen är orättvis. Du och jag kan vara med och påverka idag, så att imorgon blir en ny dag.

Jag har sett en bild av en ”jorduppgång” sedd från månen. Bredvid den bilden fanns en bild på ett befruktat ägg som landar på livmoderns yta. De två bilderna är slående lika varandra.
Som ett livets sigill i det stora och det lilla. De hör ihop, liksom vi människor hör ihop – med varandra och med den värld som vi lever i. Låt oss satsa på en nyfödd värld!

Kommentarsfältet är stängt.