Nu är ett preliminärt resultat klart av nomineringsvalet till ärkebiskop i Svenska kyrkan. Biskop Antje Jackelén i Lunds stift är klar favorit, med över hälften av rösterna, följd av biskop Ragnar Persenius i Uppsala, och kyrkosekreterare Cristina Grenholm, Uppsala.

Jackelén storfavorit i ärkebiskopsvalet

Antje Jackelén130207 200x235Nu är ett preliminärt resultat klart av nomineringsvalet till ärkebiskop i Svenska kyrkan. Biskop Antje Jackelén i Lunds stift är klar favorit, med över hälften av rösterna, följd av biskop Ragnar Persenius i Uppsala, och kyrkosekreterare Cristina Grenholm, Uppsala.

De kandidater som fått över 5% av rösterna är officiella kandidater i det riktiga ärkebiskopsvalet, som äger rum den 15 oktober. Men det ska alltid vara minst fem kandidater i valet enligt kyrkoordningen. Därför kommer även två personer som fått mindre än 5% att stå med som kandidater.

Biskop Antje Jackelén, Lunds stift: 51 % = 153 röster
Biskop Ragnar Persenius, Uppsala stift: 29 % = 87 röster
Kyrkosekreterare Cristina Grenholm, kyrkokansliet Uppsala: 11% = 32röster
Domprost Johan Dalman, Strängnäs: 4 % = 12 röster
Biskop Per Eckerdal, Göteborgs stift: 3 % =10 röster

Totalt antal röster: 298, av vilka stift och kyrkostyrelsen står för 245 och Uppsalas kontrakt står för 53.

Den 1 oktober arrangeras även en webbsänd hearing i Uppsala med de aktuella kandidaterna inför ärkebiskopsvalet.

1 kommentar på “Jackelén storfavorit i ärkebiskopsvalet

  1. John Nilsson skriver:

    En person som på allvar kan försvara könsstympning av pojkar och pojkspädbarn, med formuleringen att hon (och hennes fyra kvinnliga medförfattare) står för ”rätten att vara en hel människa”, är inte och kommer aldrig att vara min favorit.

    http://www.dn.se/debatt/vi-maste-visa-respekt-for-ratten-att-vara-annorlunda/