DN har publicerat två längre artiklar om konflikterna i Svenska kyrkan. Dagens Seglora och den avgående chefredaktören Helle Klein ges stort utrymme i diskussionen om Svenska kyrkan idag.

Konflikterna i kyrkan blir följetong i DN

DN har publicerat två längre artiklar om konflikterna i Svenska kyrkan. Dagens Seglora och den avgående chefredaktören Helle Klein ges stort utrymme i diskussionen om Svenska kyrkan idag.

Å ena sidan redogörs för teologiska konfliktlinjer mellan dem som vill prata mer om Jesus och dem som vill bedriva religionsdialog. Å andra sidan berättar artiklarna om Dagens Segloras arbete med att påvisa främlingsfientlighet i Svenska kyrkan, men också om människor som är rädda att ”brännmärkas” som främlingsfientliga. Några av dem som granskats och som nu är kritiska till Dagens Seglora ges också röst.

– Jag älskar dem. Som en finne i röven under en cykelsemester på Gotland, säger prästen Dag Sandahl om Seglora smedja. Sandahl är en av dem som Dagens Seglora har visat sprida antisemitism.

Seglora smedjas Helle Klein drar dock parallellen till 30-talet, då många präster teg inför nazismen.

– De kristna kyrkorna svek. Därför är det så viktigt att vi inte sviker i dag. Kyrkan måste vara en mylla för modet, säger hon till DN.

En av artiklarna är en stor intervju med ärkebiskop Anders Wejryd, som får ge sin syn på var kyrkan står. Wejryd menar att kyrkan har en roll att spela i viktiga principfrågor som vapenexport och människorätt. Han ger inte sitt öppna stöd till dem i kyrkan som gömmer flyktingar, men säger ändå att kyrkan är en ”sten i skon” för migrationsministern.

Wejryd menar att det är viktigt för kyrkan att behålla ett politiskt engagemang, för att kyrkan ska vara fortsatt relevant i samhällsutvecklingen. Men engagemanget måste alltid bottna i Jesus som vår stora förebild och försonare, säger han.

Läs artiklarna här och här.

Kommentarsfältet är stängt.