I Kyrkans tidning framförs titt som tätt kritik mot Seglora smedja av i stort sett samma debattörer i olika konstellationer. Många frågar sig om Kyrkans tidning för kampanj mot Smedjan och dess nättidning Dagens Seglora.

Kyrkans tidnings policy ifrågasätts

I Kyrkans tidning framförs titt som tätt kritik mot Seglora smedja av i stort sett samma debattörer i olika konstellationer. Många frågar sig om Kyrkans tidning för kampanj mot Smedjan och dess nättidning Dagens Seglora. Reformkatoliken Irene Nordgren och prästen Helena Myrstener berättar om hur de blir refuserade av Kyrkans tidning när de vill ifrågasätta kritiken mot Seglora smedja.

Kyrkans tidning publicerade under förra året mer än 30 artiklar om Seglora smedja, övervägande delen negativa. Förra veckan publicerade Kyrkans tidning en helsida där sju debattörer (Annika Borg, Yngve Kalin mfl.) gick till angrepp mot Seglora smedja/Dagens Seglora. Seglora smedjas styrelse fick i dag komma till tals på minimalt utrymme (dock utan att alla namnen publicerades i papperstidningen). I samma tidning får Borg o Co. ännu en gång framföra sina anklagelser mot Seglora smedja.
Detta har upprört Dagens Segloras läsare. Många frågar sig om Kyrkans tidning för kampanj mot Smedjan och dess nättidning Dagens Seglora.

Reformkatoliken Irene Nordgren som tidigare medverkat med artiklar i både Dagens Seglora och Kyrkans Tidning reagerade på den stort uppslagna debattartikeln av Annika Borg mfl i Kyrkans tidning förra veckan. Hon försökte då få in ett debattinlägg men blev refuserad av debattredaktören Barbro Matzols som hänvisade till att Seglora smedjas styrelse skulle få komma till tals i nästa nummer.
I dag försökte återigen Nordgren få in sin debattartikel i Kyrkans tidning, men fick av debattredaktören höra att hon får ta debatten personligen med Annika Borg.
Nordgren är bekymrad över Kyrkans tidnings agerande.

– Som reformkatolik får jag en känsla av att det pågår ett slags konservativ tvärkyrklig ”kartellbildning” inom svensk kristenhet där Kyrkans Tidning nu tar rollen som kampanjorgan och enbart inriktar sig på att marknadsföra konservativt VDN-märkta ”varor” som säljs av ”rätta ”försäljare. Min artikel har därför inte gått att ”sälja” utan refuseras av Kyrkans Tidning för att den inte har ”rätt” varubeteckning, säger Irene Nordgren.

Irene Nordgren är inte ensam om att bli stoppad av Kyrkans tidning. Prästen och Dagens Seglora-krönikören, Helena Myrstener, har också försökt få in ett debattinlägg i Kyrkans tidning som ifrågasätter kritiken mot Seglora smedja. Hon fick då av debattredaktör Matzols veta att debatten är avslutad eftersom Seglora smedjas styrelse fått in sitt svar.

– Jag kan inte tolka den kritik som framförts mot Seglora Smedja som annat än att man vill tysta Smedjan och helst också få biskoparnas hjälp i detta. När Kyrkans Tidning därpå anser att debatten är avslutad efter minimalt utrymme för Seglora att gå i svaromål ställer jag mig frågan vems ärende Kyrkans Tidning vill gå, säger Myrstener.

– Jag tycker att Kyrkans Tidning borde vara mån om att inte framstå som manipulativa gentemot sina läsare utan låta flera röster komma till tals. Annars har Kyrkans Tidning problem med trovärdigheten och kan tolkas som en tidning som vill tysta debatten i en så allvarlig fråga som främlingsfientligheten, fortsätter Myrstener.

Vi publicerar på debattplats Irene Nordgrens och Helena Myrsteners refuserade debattinlägg.

2 kommentarer på “Kyrkans tidnings policy ifrågasätts

  1. Sven Andersson skriver:

    Det finns annat än främlingsfientlighet att skriva om. Vi är många som inte får utrymme i
    KT. Inte försöker vi i Sv.K:an få plats i några katolska tidningar. Nog finns det många
    kristna av gedigen, from, kristen tro, som vill antingen tysta Seglora Smedja eller få
    en helt annan, ödmjuk fromhet i den.

  2. […] visa på vad det så kallade ”bråket” i kyrkan handlar om. Medan Kyrkans tidning släppt in den ena grundlösa anklagelsen efter det andra mot Seglora smedja (och konsekvent refuserar debattinlägg som försvarar Seglora […]