Arne Carlsson efterträder Helle Klein som chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Seglora. Som tidigare meddelats blir Klein chefredaktör och VD för tidningen Dagens Arbete i maj.

Grattis Arne Carlsson ny chefredaktör

Arne_CarlssonArne Carlsson efterträder Helle Klein som chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Seglora. Som tidigare meddelats blir Klein chefredaktör och VD för tidningen Dagens Arbete i maj. Hon kvarstår som krönikör i Dagens Seglora. Arne Carlsson börjar den 15 april. Mattias Irving blir då redaktionschef.

Arne Carlsson är pensionär och bor utanför Uppsala. Han har en spännande och brokig bakgrund i arbetslivet. Han har arbetat som pastor i Missionskyrkan i Bollnäs, Stockholm och Uppsala. Carlsson har också drivit kurs- och konferensgårdar som exempelvis Odalgården och Ekeby konferens. Dessutom drev Carlsson den välrenommerade krogen Elaka Måns i Uppsala. Arne Carlsson är sedan länge Seglorasmedja-vän och skrev tidigare bibelmeditationer på Smedjans sajt. Alltsedan starten av Dagens Seglora har Carlsson medverkat som ledarskribent.

Vi ringde upp Arne Carlsson och ställde några frågor efter att Seglora smedjas styrelse utsett honom till ny chefredaktör.

Grattis Arne, hur känns det, som sportjournalisterna brukar fråga efter att guldmedaljen tagits?

– Det känns jättebra, både spännande och lite pirrigt. Jag är nyfiken och det känns som en förmån att få arbeta i den fina gemenskap som Dagens Seglora och Seglora smedja är.

Varför vill du nu ta dig an Dagens Seglora?

– Jag tror att för kyrkorna i Sverige är det oerhört viktigt att leva nära framtiden. Kyrkan har en viktig roll som opinionsbildare just för att den står fri gentemot den politiska makten. Dagens Seglora kan hjälpa till att vara profetisk och nydanande. Vi är en självständig röst som kan driva debatt som kyrka och samhälle behöver. Vi ger också plats för röster som talar ur egna erfarenheter och inte representerar några specifika kyrkliga grupperingar – exempelvis författaren Kristian Lundberg.

Nu blir det en man som tar över chefredaktörskapet. Hur tänker du säkra den feministiska profilen som Dagens Seglora har?

– Genom att stödja och uppmuntra de kvinnor som skriver för tidningen men också genom att se till att den feministiska analysen finns – ett bra exempel är ledaren i dag.

Du kommer från Missionskyrkan och har arbetat som pastor under många år. Hur ser du på Svenska kyrkan?

– Jag har under hela livet varit medlem i Svenska kyrkan också. Jag har aldrig sett någon anledning att gå ur. Jag är mycket positiv till Svenska kyrkan och ser med viss oro på att Missionskyrkan nu bildar Gemensam kyrka med andra frikyrkor. Det kan bli bra men jag hoppas att den nya frikyrkan aktivt samarbetar med Svenska kyrkan framöver.

Om du skulle beskriva dig själv som teolog hur skulle det då lyda?

– Jag är en person som läst teologi för att förstå vad det är att leva, svarar en sprudlande glad Arne som ser fram emot att börja som chefredaktör.

Helle Klein och Ewa Lindqvist Hotz kvarstår som konstnärliga ledare och kaplaner i insamlingsstiftelsen Seglora smedja, som äger och driver Dagens Seglora.

1 kommentar på “Grattis Arne Carlsson ny chefredaktör

  1. Mathias mattan skriver:

    Jag hoppas att Dagens Seglora under en ny efter Helle Klein på ett tuffare tag tar strid, på ett kristet sätt, mot att så många lämnar Svenska Kyrkan. för varje som lämnar de kristna kyrkorna så lämnat det plats för andra religioner där inte så många lämnar sin religion. Och vara mer öppna om när kristna dödas i länder där de är i minoritet. Ändras det inte så är snart de kristna i Sverige i minoritet jag är kavr