Den förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin kandiderar som toppnamn för Socialdemokraterna till höstens kyrkomöte i Stockholms stift. – För mig har kyrkovalet alltid känts som ett viktigt val, säger hon i en artikel i tidningen .

Lundby-Wedin toppar vallistan till Kyrkomötet

Den förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin kandiderar som toppnamn för Socialdemokraterna till höstens kyrkomöte i Stockholms stift.

– För mig har kyrkovalet alltid känts som ett viktigt val, säger hon i en artikel i tidningen Aktuellt i Politiken. Hon säger också att hon vill lyfta värderingsfrågorna om alla människors lika rätt och värde, och hoppas att Sverigedemokraterna ska åka ut i nästa kyrkoval. Det är förfärligt att vi har partier i Svenska Kyrkan som inte står upp för allas lika rätt, fortsätter hon.

Lundby-Wedin vill se att kyrkan blir mer av en öppen folkyrka och fortsätter ta socialt ansvar, utan att ta över rollen som välfärdsaktör från staten, och tror att Socialdemokraterna kan verka för hur man utövar solidaritet inom Svenska kyrkan.

4 kommentarer på “Lundby-Wedin toppar vallistan till Kyrkomötet

 1. Bo Rydén skriver:

  Wanja Lundby-Wedin tycker att det är förfärligt att vi har partier i Svenska Kyrkan som inte står upp för allas lika rätt.

  Jag håller med!

  Lika illa är det faktum att vi alls har politiska partier i Svenska Kyrkan.

  Ställer (S) även upp i valet i Riksidrottsförbundet? Där kan det verkligen behövas att någon lyfter värderingsfrågorna om alla människors lika rätt och värde.

 2. Andreas Holmberg skriver:

  Håller med Bo Rydén. F.ö. kanske man borde prata med ganska små bokstäver om Sverigedemokraternas ”danska” invandringspolitik, så länge man stöder vår egen ”danska” downs-politik, där vi tydligt markerar att alla inte är lika mycket värda utan att individer med annorlunda mängd kromosomer, så tidigt som möjligt, får spåras upp och avlivas med samhällets stöd. (Så kanske vi slipper dem helt i framtiden?).

  Men undrens tid är inte förbi: kanske Vanja Lundby-Wedin verkligen tänker lyfta upp frågan hur vi förverkligar läran om alla människors lika värde contra den förmenta ”rätten” att slippa föda barn med olika former av handikapp.

 3. Karin Ranieli skriver:

  Partipolitik hör inte hemma i Svenska Kyrkan! Undrar varför ”sossarna” inte så gärna lyfter fram den allra viktigaste kallelsen för kristna samfund, nämligen förkunna frälsning genom Jesus Kristus till syndernas förlåtelse

 4. Ulf Hjertén skriver:

  Det är tråkigt att de stora partierna fortfarande inte förstår att man som parti inte ska lägga sig i. Att man däremot kan rekommendera sina medlemmar att engagera sig i kyrkan är ju en helt annan sak. Församlingarnas valberedningar har ju inte en uppsjö kandidater att välja på. Så broderskaparen Vanja är välkommen i den församling där hon är medlem.