Sverige måste minska sin volym av flyktingmottagande, hävdar migrationsministern Tobias Billström (M). I SVT:s Agenda i söndagskväll orerade han om ”volym” och ”flöden” med den kliniska distans som hör teknokraten till.

Farligt fiskande i grumligt vatten

Helle Klein

Sverige måste minska sin volym av flyktingmottagande, hävdar migrationsministern Tobias Billström (M). I SVT:s Agenda i söndagskväll orerade han om ”volym” och ”flöden” med den kliniska distans som hör teknokraten till. Att det handlar om människor som tvingas fly på grund av krig och katastrofer verkar inte bekymra ministern. Eller att familjer önskar att återförenas. Nej i ”volym”-språkets värld handlar det om att täppa till ett flöde av något som kommer i alltför stor dos.

Billström visar prov på en skrämmande människosyn men också på politiskt opportunism. Dagens Samhälle har gjort en undersökning som visar att 33 procent av de moderata kommunstyrelseordförandena vill minska flyktingmottagandet, jämfört med nio procent för de socialdemokratiska. Hans utspel kan inte tolkas som något annat än ett försök att gå partiopinionen till mötes.

Intressant i sammanhanget är också Dagens Samhälles statistik som visar hur skevt det är mellan kommunernas flyktingmottagande. Medan en kommun som Södertälje under en sexårsperiod har tagit emot 59 flyktingar per 1000 invånare har Vellinge bara tagit emot 0,5 flyktingar per 1000 invånare. Av de tio kommuner som tagit det största ansvaret för flyktingmottagandet är åtta (S)-styrda. Av de tio värstingkommuner som tagit emot minst antal flyktingar är åtta (M)-styrda. Det handlar uppenbart om värderingar huruvida kommunerna vill vara solidariska med flyktingarna som kommer till vårt land eller inte.

Det som skrämmer med migrationsminister Billströms utspel förutom dess teknokratiska hållning är misstanken att det speglar en kursändring hos Moderaterna. Tänker man göra invandringen till en valfråga? Fiskar man i grumligt vatten i panik över SD:s framgångar i opinionen?  I så fall är det oerhört bekymmersamt och vi kan räkna med att Sverigedemokraterna får rejält med röster i nästa val.

I helgen lät sig moderaternas partisekreterare Kent Persson intervjuas av nätsajten Dagens Opinion, där han ytterligare utvecklar varför hans parti nu särskilt sätter fokus på problemen med invandringen.

– Det är inte farligt att prata om det. Vi har i svensk politik under en alltför lång tid duckat för frågorna, säger Persson och tillägger att när ingen annan har talat om det så har Sverigedemokraterna pekat på problemen.

Persson legitimerar i intervjun SD:s förvridna verklighetsbild liksom deras idé att de till skillnad från etablissemanget minsann vågar säga som det är.

Jag hör till dem som tycker att statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare har haft en klar och tydlig linje mot Sverigedemokraterna. Han har vägrat att debattera på deras villkor och gång på gång underkänt deras uppfattning att invandringen är ett problem. Uttalanden på senare tid om ”etniska svenskar mitt i livet” osv. har dock gjort mig betänksam. Billströms och Perssons uttalanden nu förstärker min oro.

De moderata utspelen påminner alltför väl om hur borgerliga Venstre i Danmark började plocka upp Dansk Folkepartis dagordning i tron att man skulle kunna sno deras väljare. I stället normaliserades Pia Kjaersgaards världsbild och plötsligt blev invandringen och framförallt muslimerna det stora samtalsämnet bland alla partier. Och Dansk Folkeparti fick allt större makt i dansk politik. I Danmark anpassade sig både Socialdemokratin och de borgerliga partierna till den högerpopulistiska dagordningen och resultatet blev förödande i form av starka anti-muslimska stämningar och ett antal repressiva flykting- och invandringslagar.

Just normaliseringen av högerextremismen som pågår runtom i Europa i land efter land påminner på ett ruggigt sätt om 1930-talet. Därför är det viktigt att många reagerar – somKristdemokraterna, Centern, Moderata Ungdomsförbundet, Socialdemokratiska Ungdomsförbundet med flera nu gjort mot Billströms utspel.

Också kyrkan borde reagera.

Biskop Jan Olof Johansson i Växjö stift skrev i förra veckan ett debattinlägg här på Dagens Seglora, där han berättade att kyrkan i hans stift nu tar initiativ till ett nätverk i samverkan med andra samhällsaktörer för ett bra flyktingmottagande. Det är ett utmärkt initiativ som borde få efterföljare i andra stift. Svenska kyrkan finns i alla kommuner och skulle kunna bli en stark aktör och opinionsbildare för en generös asylpolitik och solidarisk fördelning mellan kommunerna vad gäller flyktingmottagandet.

Sätt stopp för det moderata fiskandet i grumligt vatten medan tid är.

 

 

 

 

2 kommentarer på “Farligt fiskande i grumligt vatten

  1. Jonatan Bäckelie skriver:

    Bra skrivet!

  2. Helle Klein skriver:

    Tack Jonatan!